Van festival naar muzikantendag: de muzikale week van Gigstarter Tom van der Velpen

30 mei 2016

Naast zijn studie persuasieve communicatiewetenschap aan de UvA liep Tom van der Velpen in 2014 stage bij Gigstarter. De online marktplaats voor live muziek bleek voor hem een goede plek om zijn marketingkennis in de praktijk toe te passen. De liefde voor muziek was er al vroeg; zo schreef hij als vrijwilliger voor o.a. OOR en festivalinfo. Sinds 2015 werkt hij fulltime voor Gigstarter.

Door redactie

Zondag

De week begint al op zondag deze keer. Tijdens het Pinksterweekend verzorgt Gigstarter namelijk het muzikale programma van het Vurige Tongen festival op Ruigoord. Vandaag ga ik rond 12 uur die kant op. Al redelijk vroeg, want ik ben erg benieuwd naar de optredens van onze artiesten. We vinden het belangrijk om betrokken te zijn bij evenementen waar onze artiesten staan, zo houd je goed contact met jouw publiek en de mensen met wie je werkt. Daarnaast gaat er ook niets boven een lekker portie live muziek, zoals de Afrikaanse muziek van Ebou Gaye Mada.

Gigstarter

Maandag

Vandaag is het Pinkstermaandag en de tweede dag van het Vurige Tongen Festival. Een paar maanden geleden begon ik met mijn collega Maurice te zoeken naar passende muzikale acts voor het festival. Nadat het programma compleet was begon het promotietraject richting de achterban. We kozen voornamelijk voor sociale media als promotiekanaal, omdat we zien dat het een groot bereik heeft op het gebied van evenementen.

Nadat ik vandaag thuis wat werkmails heb beantwoord ga ik richting het festival, om te zien dat acts als Dirty Undies de zaal op zijn kop zetten met hun aanstekelijke Ska. Ik moet zorgen dat het niet te laat wordt, want morgen staat er weer een drukke dag op de planning!

Dinsdag

We zijn terug op kantoor in hartje Amsterdam. Gigstarter is nu twee jaar actief en uitgegroeid tot de grootste marktplaats voor live muziek van Nederland. Momenteel staan er meer dan 1000 artiesten op het platform en komen er per maand over de 150 boekingen binnen. Het fijne aan het platform is dat je als opdrachtgever direct contact hebt met de artiest, daar hoeven wij als Gigstarter niet tussen te zitten. Alles om het boeken van live muziek leuker, transparanter en betaalbaarder te maken.

Toch hebben beide partijen soms vragen over het proces en daarom werk ik vandaag aan de FAQ over de nieuwe functies die we doorvoeren. Zo is de zoekfunctie op de website verbeterd, waardoor je nog specifieker kunt zoeken naar jouw gewenste artiest. Het is goed om steeds nieuwe functies aan te bieden, maar we moeten alle gebruikers goed inlichten over de nieuwe mogelijkheden in onze diensten. De communicatie hierover verloopt voornamelijk via mail, sociale media en de website.

Gigstarter

Woensdag

Vandaag komen de nieuwe flyers binnen. Een leuke manier om potentiële boekers van live muziek te bereiken, al weet je nooit precies hoe groot het bereik middels flyers zal zijn. We zien op veel van onze evenementen dat ze meegepakt worden en dat mensen nieuwsgierig zijn naar de diensten van Gigstarter. Let’s spread the word!

 

In de middag is er een bespreking met een deel van het team over het Red Light Jazz Festival. Het Amsterdamse festival beleeft van 3 tot 5 juni zijn derde editie en brengt de rijke jazz historie van het Wallengebied tot leven met veel optredens. Ook dit jaar helpt Gigstarter weer mee met de programmering en de promotie van het evenement. Als kers op de taart is er op 5 juni een Gigstarter Jazz Talent Night in de Winston Kingdom. Genoeg om te bespreken en door te nemen tijdens de vergadering, de tijd vliegt!

Gigstarter

Donderdag

’s Ochtends werk ik op kantoor verder aan de promotie van het Red Light Jazz Festival (posters, Facebook event en contact met de artiesten). In de middag is de langverwachte uitreiking van mijn masterdiploma persuasieve communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. In het prachtige Tropeninstituut in Amsterdam worden we toegesproken en gefeliciteerd door diverse prominenten van de opleiding. Nadat ik mijn handtekening op mijn diploma heb gezet, ga ik de mijlpaal samen met mijn familie vieren in de Plantage, een uitstekend restaurant naast Artis. Een dag om te herinneren.

Gigstarter

Vrijdag

Vandaag zet ik de laatste hand aan mijn interview met muziekjournalist Jasper van Vugt. Jasper is naast journalist actief op nog veel meer gebieden in de muziek, waardoor we een interessant gesprek hadden over de muziekwereld en publiciteit. Hij gaf veel tips voor artiesten. Ondanks dat het veel tijd kost om een interview en blog goed uit te werken raad ik het veel bedrijven aan. Op gebied van marketing zorgt het bijvoorbeeld voor bekendheid bij de juiste doelgroep van jouw product.

’s Avonds wordt de week passend afgesloten in TivoliVredenburg bij de dansavond Balkan Beats. Het is mooi om te zien hoe deze popzaal op elke verdieping andere muziekstijlen heeft op één avond. Zo is er in de hoofdzaal een 40-up feest en bovenin een klassiek concert. Ergens in het midden vieren wij tot laat ons Balkan feest.

Fiesta Macumba in TivoliVredenburg, foto door Het Rijk Alleen.
Fiesta Macumba in TivoliVredenburg, foto door Het Rijk Alleen.

Zaterdag

Vandaag is het muzikantendag in de Q Factory; een evenement die mensen al maandenlang in de agenda hebben staan. Een dag voor iedereen uit de muziekwereld, van artiest tot en met platenmaatschappijen. Er zijn leuke panels en colleges van experts die inzicht geven hoe het er aan toe gaat in de muziekwereld. Voor mij was het goed om veel artiesten van ons platform te spreken en mensen uit de muziekindustrie.

Ook kan ik Jasper meteen vragen wat hij vond van het uitgewerkte interview. Zelf gaf hij een interessant college over het uitbrengen van muziek en de vraag of een album daarbij nog wel de juiste manier is. Tijdens zo’n dag blijf je dus ook goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen de muziekindustrie. Er hangt een relaxte sfeer in de wandelgangen waar iedereen met elkaar aan het bijpraten is, meteen een goede plek om de nieuwe flyers neer te leggen!

Gigstarter

Tot zover de week van Tom van der Velpen. Ben jij of ken jij een cultuurmarketeer die ook zijn of haar week wil delen met de lezers van Cultuurmarketing? Tip ons via mail of Twitter.