Musea moeten zichzelf opnieuw uitvinden om een brede en jonge doelgroep aan te spreken en voor iedereen toegankelijk te blijven. Naast technologische vernieuwingen die van een museumbezoek een beleving maken, staat de bezoeker steeds meer centraal. Het museum personaliseert en komt mensen tegemoet. Ook letterlijk, vanuit huis in je luie stoel of op een andere plek dan het museum zelf. Zeven inspirerende voorbeelden op een rij.
Tijdens de Museumweek 2015 (18 – 24 april) waren in zes toonaangevende musea, waaronder het Van Abbemuseum in Eindhoven, expo’s van bezoekers te zien zijn. Van oktober 2014 tot januari 2015 konden mensen via het online platform Mix Match Museum een eigen tentoonstelling samenstellen uit 300 objecten, geselecteerd door de conservatoren van de deelnemende musea. Sommige voorwerpen of kunstwerken zijn zelden of nooit tentoongesteld voor publiek. Uit de bijna 700 inzendingen worden 6 online expo’s gekozen om in werkelijkheid uit te voeren.
Hoe werkt het online platform Mix Match Museum?
Publieksparticipatie in de museumwereld is een trend. In het verlengde van Mix Match Museum is daarom het aanvragen van verzoeknummers bij het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch ook noemenswaardig. Grasduin door de database van de vaste collectie keramiek en sieraden en dien een verzoeknummer in met een persoonlijke motivatie. Wordt je aanvraag gehonoreerd, dan is je favoriete topstuk te bewonderen op zaal.
Terug naar het Van Abbemuseum. Dit najaar zoekt het museum mensen thuis of in het ziekenhuis op om een rondleiding te geven via een live cameraverbinding. De beelden van de cameraman in het museum verschijnen op een grote tv, terwijl de rondleider ter plaatse uitleg geeft. Coördinator Marleen Hartjes: “Zo kunnen mensen die door ziekte niet zo mobiel zijn toch door het museum wandelen.” Het project Aan de buis gekluisterd is nog in ontwikkeling en maakt deel uit van het Special Guests programma van Van Abbe, bedoeld voor bezoekers met speciale behoeften.
Een mini-docu over het Special Guests programma
In november werd Rosie Lelivelt, medewerkster Activiteiten en Educatie van Gemeentemuseum Helmond, benaderd door studenten van de PABO met de vraag of hun stageklassen ook een rondleiding via Skype konden krijgen. Inmiddels zijn er zes geslaagde Skype-sessies georganiseerd, vooralsnog voor het onderwijs. “We zijn op dit moment niet bezig met actieve promotie van de mogelijkheden via Skype, maar we bieden het wel aan. Scholen kunnen een verzoek doen voor een sessie. We gaan het ook opnemen in ons museumaanbod”, vertelt Lelivelt.
Gemeentemuseum Helmond geeft via Skype-sessies rondleidingen aan basisschoolleerlingen
Het is een hit: achter de schermen meekijken bij (inter)nationale musea en exposities. Pathé Art brengt grote meesters en tentoonstellingen naar dat andere witte doek. Onder andere in de bioscopen van Breda, Helmond en Tilburg ging eind april 2015 een film over Vincent van Gogh in première. Het laat niet alleen de collectie van het Amsterdamse Van Gogh Museum zien, maar ook curatoren en kunsthistorici komen aan het woord en recente ontdekkingen worden onthuld. Een mooie toevoeging aan het Van Goghjaar 2015.
De trailer van de film EXHIBITION ON SCREEN: Vincent van Gogh
Door de modernste digitale technieken kunnen we tegenwoordig een kunstwerk tot in het kleinste detail bekijken en verschillende lagen verf van elkaar onderscheiden zonder een stap over de drempel van een museum te zetten. In 2012 lanceerde Erfgoed Brabant de Brabant Cloud, een digitale infrastructuur waarbinnen verschillende Brabantse erfgoedinstellingen een deel van hun collectie presenteren. Zo dichtbij als op je beeldscherm, kom je in het museum niet.
Zoeken door de collectie van Het Noordbrabants Museum met de Brabant Cloud
Deze lijst van innovatieve manieren om vanuit huis of een andere plek musea te bezoeken is niet compleet zonder de pionier onder de Nederlandse musea te noemen. Het laatste hoogstandje van het Rijksmuseum is (in samenwerking met hoofdsponsor KPN) de online rondleiding door de tentoonstelling Late Rembrandt, met bekende Nederlanders als gids. Ook zijn enkele schilderijen van Rembrandt tot leven gewekt door animatie-experts.
De schilderijen van Rembrandt komen door animatie tot leven
Om in de animatiesfeer te blijven: het Louvre in Parijs vertelt verhalen en anekdotes over het museum en haar collectie door de ogen van Dominique-Vivant Denon, de eerste directeur van het Louvre in 1802. Het resultaat is een speelse digitale workshop die zo uit een kinderboek lijkt te komen.
Een still uit de workshop van het Louvre