7 verrassende voorbeelden van sport & cultuur

5 feb 2015

Door MEST

Fotografie

Flickr

Dit artikel verscheen eerder op mestmag.nl. De auteur van dit artikel is Sanne Schepers, zij is online redacteur bij MEST. MEST is er voor iedereen die werkt in de culturele sector. 

Nederland is vaak in de ban van de sport: als het geen voetbal is, dan is het de Olympische Spelen. Ikzelf ben in de ban van de MEST website, waarop we – net als in het tijdschrift MEST – voorbeelden geven van mooie projecten in Brabant. Voor de rubriek ‘de 7’ ga ik  regelmatig op zoek naar een reeks van bijvoorbeeld 7 bijzondere projecten, goede tips of actuele thema’s. In dit eerste artikel trap ik af met een combinatie van de publieke obsessie (sport) en mijn persoonlijke (cultuur), ofwel: wat zijn 7 plekken, projecten of evenementen in Brabant waar sport en cultuur samenkomen?

De oproep om deze vraag te beantwoorden deed ik vorige week op verschillende sociale media. Ik was blij verrast met een aantal goede voorbeelden die ik ontving. Zeven van deze bijzondere projecten zet ik voor je op een rijtje, maar natuurlijk zijn er veel meer voorbeelden te noemen. Heb je een aanvulling? Reageer dan onderaan dit artikel.

1. Noralie @ Glow

In oktober 2013 konden bezoekers van Glow Eindhoven Clashlight zien, een werk van Noortje van den Eijnde (Noralie, in 2012 afgestuurd aan AKV|St. Joost). Dit lichtkunstwerk bracht de identiteit van het Philips Stadion in beeld, uiteraard in samenwerking met Philips zelf. Bekijk hieronder het filmpje waarin Noralie ook vertelt over het project.

Ook leuk om te noemen: vorig jaar opende het PSV museum ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de club. En nog een samenkomst van sport en cultuur in het Eindhovense stadion: in de zomer van 2013 nodigde Guus Meeuwis zijn fans uit om eerder naar zijn concert te komen om zo samen met hen het WK-duel Nederland-Australië te zien.

2. Berry de Musical

Eind december 2014 ging  Berry, de musical in première in Theater ’t Speelhuis in Helmond. Aan deze musical over de oud-profvoetballer uit Helmond kon iedereen meedoen: jong en oud, professioneel en amateur. Op 1 en 2 februari 2014 werden de audities gehouden door stichting De Helmondse Musical.

Berry the Musical

3. City Sight Runs

Vanaf maart 2014 kun je iedere zondagochtend in Den Bosch mee rennen met de City Sight Runs. Dat wil zeggen: je rent in een kleine groep en geniet van de schoonheid van een ontwakende stad. Er hebben al verschillende runs plaatsgevonden, bijvoorbeeld de run Historisch Den Bosch op zondag 9 maart 2014 of Vestingstad Den Bosch op zondag 16 maart 2014. Dat is dus zelf sporten en tegelijkertijd historische informatie en leuke anekdotes van de gids krijgen. Houd de website in de gaten voor de eerstvolgende run.

City Sight Run

4. Sportcomplex Drieburcht

Aan het Wagnerplein in Tilburg staat sinds 2013 het nieuwe sportcomplex de Drieburcht. Kunstenaar Jean Luc Moerman schilderde daar zijn ontwerp Hybrid Skin op een van de muren, geïnspireerd op de dynamiek van spieren, bewegen en vrijheid.

5. Het Flexveld

Het Flexveld is een nomade sport- en speelveld dat o.a. door de wijken van Tilburg reist. Dit rubbertegeltapijt wordt in iedere wijk anders neergelegd en nodigt buurtbewoners en passanten uit een eigen spel te verzinnen maar vooral om te gaan spelen en sporten in de buurt. Het Flexveld heeft de uiterlijke kenmerken van een normaal speelveld, maar de vormgeving zorgt voor vervreemding en zal daardoor de aandacht trekken van de toeschouwer. Het is een project van Lokatief.

Flexveld Lokatief

6. Metworstrennen in Boxmeer

De Metworstrennen is een eeuwenoude paardenrace die ieder jaar op carnavalsmaandag (zet de datum in je agenda, het is al bijna!) wordt gehouden in Boxmeer. De rennen zijn een fenomeen en behoren tot het immaterieel erfgoed in de regio. Niet iedereen kan zomaar deelnemen aan de metworstrennen. Deelname is alleen mogelijk voor ‘Boxmeerse jonggezellen’, die bovendien lid zijn van de ‘Instelling der Tijdelijck Jonggesellen van Boxmeer’. Onder ‘jonggezel’ wordt verstaan: geboren, getogen en woonachtig in het kerkdorp Boxmeer en ongehuwd zijn. De winnaar van deze afvalrace wordt voor één jaar de ‘Koning van de Metworst’. Grappig: luister ook even het liedje Oh, miene Metworst.

7. Brabants Wielercafé

Via Twitter kreeg ik de tip voor het Brabants Wielercafé. Het Brabants Wielercafé houdt twee keer per jaar een wieleravond in Cultuurpodium De Groene Engel in Oss. Organisatoren Tom de Louw, Peet Kappen en Jos de Louw brengen liefhebbers uit het gehele land in contact met hun helden, wielerjournalistiek en overige wielerzaken. Tijdens elk Brabants Wielercafé wordt tevens een nieuwe uitgave van de boekenserie “HELDEN, Wielersport in Brabant” gepresenteerd en uitgebracht.

Brabants Wielercafé

En dan ook nog…

En dan heb ik nog niet eens kunstwerken genoemd die zelf gaan over sport, zoals de schilderijen van Wim Schütz met wielrenners, de dichtbundel van Albert Megens, het album Sporthuis Hubert van singer-songwriter JW Roy en de documentaire De zwijgende Bokser van Dré Didderiens. Of het bronzen beeld van Bonfire dat in Erp staat ter ere van het beroemde paard van Anky van Grunsven. En ook bijzonder om te noemen: de korte film Nartex van Tjacolien Wiersma die zij maakt met een aantal zwemsportverenigingen in Eindhoven, waaronder PSV Schoonspringen en Synchroonzwemmen die in juni 2014 in het NatLab in Eindhoven in première is gegaan. Tot slot wil ik nog aanstippen dat je zowel sport als cultuur heel breed kunt opvatten, en dat dit lijstje een willekeurige is, samengesteld uit de tips die ik heb ontvangen.

Alle sportactiviteiten die al meerdere jaren worden georganiseerd zíjn een vorm van cultuur. De Tilburg ten Miles, de Hart van Brabantloop, de 80 van de Langstraat: het zijn cultuurevents op zichzelf geworden.

– Jeroen van Beijnen (adviseur ICT bij Cubiss)

Daarom ben ik wel benieuwd naar andere mooie voorbeelden van evenementen waar sport en cultuur samenkomen!

Over MEST Dit artikel verscheen eerder in MEST. MEST is de community voor cultuur in Noord-Brabant. MEST verschijnt vier keer per jaar in de vorm van een papieren magazine.  Op de site Mestmag.nl wordt de kunst en cultuur professional bediend met artikelen, vacatures en de laatste trends en ontwikkelingen in de sector. Daarnaast verstuurt MEST wekelijks een ​nieuwsbrief met het culturele nieuws uit Nederland (en Brabant) gratis op een rijtje.

Aanbieding: Word Cultuurmarketing lid en krijg een jaarabonnement MEST cadeau Wanneer je voor 13 februari Cultuurmarketing lid wordt, profiteer je niet alleen van een korting van 50% op het eerste jaar, maar krijg je ook een gratis jaarlidmaatschap van MEST Magazine cadeau. Dat zijn vier edities t.w.v. €30 van dit prikkelende en fraai vormgegeven magazine bij jou thuisbezorgd. Zo profiteer je van alle kennis en inspiratie waar Cultuurmarketing voor staat en laat je je inspireren door bijzondere kunst en cultuur in Brabant.