Beeldende kunst favoriet onder de musea: infographic 2014

8 okt 2014

EM-Cultuur is een van de grootste e-mailmarketing providers en adressenleverancier in de culturele sector en heeft daarom een schat aan informatie over de sector. Eerder presenteerde EM-Cultuur een infographic over e-mailmarketing, festivalbezoek in Nederland en de podia in 2014. Nu is het de beurt aan de musea. De cijfers zijn gebaseerd op meer dan 1.250 accommodaties.

Door redactie

Fotografie

Flickr

In de zomer van 2014 zijn alle (dat zijn er meer dan 1.250) museale locaties gecontacteerd en geactualiseerd. Van alle musea zijn de adresgegevens, contactpersonen, thema en geschatte bezoekersaantallen bijgewerkt.

Noord-Holland aan de top
Noord-Holland heeft 202 musea en daarmee de meeste musea van alle provincies. Zuid-Holland (173) en Gelderland (159) zijn respectievelijk tweede en derde. De 202 musea in Noord-Holland ontvangen jaarlijks ongeveer 18,2 miljoen bezoekers. Daarmee is Noord-Holland qua bezoekersaantallen veruit de grootste.

Hoewel Flevoland minder musea herbergt, trekken de musea relatief gezien veel bezoekers. Het omgekeerde zien we in Friesland: deze provincie heeft veel musea maar relatief weinig bezoekers.

Beeldende kunst is favoriet
De grootste groep musea (38%) in Nederland is het type archeologisch/historisch museum. Opvallend genoeg trekt deze groep niet de meeste bezoekers. De weg naar beeldende kunst musea lijkt gemakkelijker te vinden: 32% van alle bezoekers ging naar een beeldende kunst museum tegenover 23% archeologisch/historisch.

Vooral in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant zijn beeldende kunst musea populair.

Bezoekers per museum
Gezamenlijk ontvangen de musea 41 miljoen bezoekers per jaar. De meeste musea (42%) in Nederland ontvangen tussen de 1.000 en 10.000 bezoekers per jaar, gevolgd door de groep van 10.000 tot 50.000 bezoekers (29%).

EM-Cultuur Infographic Musea 2014