De lancering van het nieuwe seizoen van het Zaantheater in de week van Heleen van Halsema

2 mei 2016

Door redactie

Heleen van HalsemaHeleen van Halsema (32) studeerde theaterwetenschap aan de UvA en deed de lerarenopleiding tot docent CKV/Kunstgeschiedenis aan het ILO. Daarna was ze een half jaar medewerker Educatie & Publieksbegeleiding in Museum de Paviljoens in Almere. Nu werkt ze al bijna 8 jaar in het Zaantheater als medewerker PR, Marketing & Educatie. Binnen de afdeling van drie personen ligt de nadruk van haar baan op de pers- en onderwijscontacten en de voorstellingspubliciteit.

Maandag

Het zijn Tropenweken in het Zaantheater! Deze weken staan in het teken van het nieuwe theaterseizoen. Vandaag is de dag van onze presentatieavond. ‘s Ochtends wordt programmeur Kim Muller geïnterviewd door Dagblad Zaanstreek. Vlak daarvoor neem ik met haar de highlights van de programmering door, zodat ze even hardop kan oefenen en ik haakjes kan vinden voor het persbericht over het nieuwe seizoen.

Ik duik in m’n mailbox, stuur de journaliste de gevraagde foto’s voor bij het interview en ik regel advertenties. Daarnaast ontvang ik 50 brugklassers van Compaen VMBO voor de kick-off van hun Shakespeare-project. Je zou bijna vergeten dat er ook nog 273 nieuwe voorstellingen op de website moeten. Gelukkig zijn mijn collega’s daar hard mee bezig.

Tijdens de doorloop van de presentatieavond ben ik stand-in van co-presentator Jon van Eerd. De avond is een succes! Het is een intensief, maar zeer effectief marketingmiddel. Ik ben benieuwd of we weer een piek zien in de verkoop van de voorstellingen die vanavond veel aandacht kregen.

Heleen Halsema - Zaantheater

Dinsdag

Als ik binnenkom in het theater is de sfeer heel anders dan de vorige avond. We hebben een uitvaartplechtigheid van een 48-jarige vrouw, waar 600 mensen verwacht worden. Het is heftig voor iedereen, zeker met slaaptekort. Normaal is het altijd feest bij ons. Toch is het mooi dat we dit kunnen doen.

Het interview met Kim staat in de krant, het is een goed stuk geworden, met grote foto’s: beeld is belangrijk. ’s Middags heb ik een interview met Zaanradio over het nieuwe seizoen. Daarnaast voeg ik nog nieuwe teksten toe op de website. Om 17.00 uur ga ik naar huis en zie bij thuiskomt de brochure op de mat. Ook het verzenden gaat dus voorspoedig.

Op Facebook zie ik een toffe marketingactie van de Nederlandse Opera met de Speld. Ik heb een haat-liefdeverhouding met sociale media. Ik wil geen avonden verdoen met het bekijken van de vakantiefoto’s van de nicht van een oud-klasgenoot, maar het biedt ook zoveel mooie mogelijkheden, zeker om achtergrondverhalen en kijkjes achter de schermen te delen.

Heleen van Halsema - Zaantheater

Woensdag

Nog twee dagen voor alle voorstellingen online moeten staan! Het is veel werk, want alles moet dubbel gecheckt worden. Kloppen de prijzen? Hangt er aan elke voorstelling een e-ticket? Klopt de informatie die daarin staat? We hebben een nieuwe (WordPress-)website, dus alles is anders dan vorig jaar. Ik hou me ondertussen voornamelijk bezig met het huidige seizoen, want ook nu hebben we natuurlijk nog voorstellingen. Ik verstuur de uitnodigingen voor de première van ons bijzondere locatieproject Elif, een Bruynzeelverhaal en ik regel een lastminute-actie voor Ik speel geen Medea.

Een docent van een school komt langs om een afspraak te maken. Elk jaar ga ik in mei langs alle scholen om met de cultuurcoördinatoren het aanbod voor het nieuwe seizoen door te nemen en dat kan ik alle theaters aanraden: bijna alle Zaanse middelbare scholen boeken besloten schoolvoorstellingen bij ons en veel jongeren maken op die manier kennis met (het Zaan)theater.

Ik mail onze fotograaf of hij de foto van covergirl Karin Bloemen met onze nieuwe brochure kan sturen, die we tijdens de presentatieavond gemaakt hebben. Leuk voor de plaatselijke krant!

Karin Bloemen - Zaantheater

Donderdag

Donderdag is mijn vrije dag. Heerlijk om de hele dag bezig te zijn met m’n zoon van 1,5. ‘s Avonds ga ik naar De Freudjes van mugmetdegoudentand in de Toneelschuur, die zo ongeveer in mijn achtertuin staat. Ik heb de voorstelling gemist in het Zaantheater. Ik arriveer 10 minuten voor aanvang bij de kassa. De kassadame vraagt niet naar mijn NAW-gegevens. Gemiste kans jongens!
De actrices zijn geweldig, Ariane Schluter voorop. Er is een leuk mini-programmaboekje bij de voorstelling gemaakt, met onder andere een favoriet recept van een van de personages. Storytelling! Ik denk dat wij daar ook meer mee moeten doen. We hebben zoveel mooie verhalen in huis. Er gebeurt altijd wat. Als het wat rustiger is, moeten we daar eens een plannetje voor maken.

De Toneelschuur

Vrijdag

Vrijdagochtend gaan alle voorstellingen online. Hoera, het is gelukt! Ik verstuur het persbericht en we scrollen wel zeshonderd keer heen en weer om dingen nogmaals te checken. Dan hebben we een overleg met de kassadames en de marketingafdeling. Maandag mogen de Vrienden van het Zaantheater al bestellen. De procedure is anders dan vorig jaar, dus dat moeten we goed doornemen. Vorig jaar kregen mensen een tijdslot: ze wisten van tevoren dat ze bijvoorbeeld vanaf 11.00 uur konden bestellen. Nu werken we met een wachtrij, zoals vele theaters en concertzalen. Een voordeel van de nieuwe website is dat je zonder in te loggen de zaalplattegrond kan zien. Een nog groter voordeel is dat je ook kunt bestellen op je telefoon. De voordelen moeten we natuurlijk vooral benadrukken in de communicatie.

De flyers van Elif en van onze Dinsdagmiddagserie arriveren. Ze zien er goed uit. ’s Avonds zet ik de puntjes op de i voor het vrijgezellenfeestspel voor mijn vriendin Claudia, dat morgen plaats zal vinden.

Heleen van Halsema - Zaantheater

Zaterdag

Vrijgezellendag! Om 12.30 uur verrassen we Claudia in een café in Amsterdam. Ze had al zo’n vermoeden dat het vandaag zou zijn… We doen een speurtocht door de stad en we gaan glasblazen. Dat is nog best lastig, maar ook lollig. Als we ’s middags theedrinken, komt heel toevallig de componist des vaderlands (ik herken altijd iedereen, best handig!) ook het café binnen en Claudia is componist. We doen alsof we het voor haar geregeld hebben, maar ze kent hem, dus daar prikt ze gauw doorheen. We eten bij sociaal restaurant Freud in de Spaarndammerbuurt. Bijzonder en bijzonder lekker.

Heleen van Halsema - Zaantheater

Zondag

Terwijl in het Zaantheater de Kinderen voor Kinderen Doedag (helemaal uitverkocht) plaatsvindt, kijk ik met mijn zoontje voor het eerst sinds jaren weer eens Sesamstraat. Er speelt een acteur in die dit jaar op de voorkant van onze jeugdfolder staat. Ik wist helemaal niet dat hij in Sesamstraat zit. Zouden er nog veel mensen naar Sesamstraat kijken? Toch eens uitzoeken. Tot m’n verrassing hebben de Ashton Brothers ook een scène. En Lejo komt langs: iedereen moet weten dat ze dit ook live kunnen zien allemaal!

Rond lunchtijd appt mijn collega Ceciel dat het persbericht op de voorpagina van huis-aan-huisblad Zaanstreek op Zondag staat. Fijn! ’s Avonds gaan we uit eten voor de verjaardag van mijn schoonvader. We gaan niet te laat naar huis, want komende week start de kaartverkoop en dat worden ook weer lange dagen. #zinin!

Heleen van Halsema - Zaantheater

Tot zover de week van Heleen van Halsema. Ben jij of ken jij een cultuurmarketeer die ook zijn of haar week wil delen met de lezers van Cultuurmarketing? Tip ons via mail of Twitter.