Van papadag tot colleges in Rusland: de week van Jasper Visser

5 jan 2015

Vraag jij je ook wel eens af wat je concullega’s doen? In De Week Van kom je erachter. Deze keer een fotoverslag van de werkweek van Jasper Visser, zelfstandig adviseur, auteur en blogger.

Door redactie

Jasper Visser helpt als zelfstandig adviseur organisaties bij waardecreatie door (digital) engagement. Al meer dan 10 jaar helpt hij organisaties bij het opbouwen van relaties met hun publiek, transformaties rondom digitale media en technologie en innovatiestrategie, de laatste jaren vooral binnen cultuur en erfgoed.

Jasper is betrokken bij veel internationale projecten. Zo ondersteunt hij in de Balkan een netwerk van cultuur- en erfgoedspecialisten en vliegt hij als spreker en workshopfacilitator de wereld over. Gelukkig zit het reizen er na deze week voor een tijdje op.

Jasper werkt onder de naam Inspired by Coffee, is co-auteur van het Digital Engagement Framework en blogger op The Museum of the Future.

maandag

De laatste tijd begin ik de week bij een grote multinational. Ik help ze bij het ontwikkelen en intern vermarkten van een toolkit rondom een innovatieproject. We zijn bijna klaar, en het was erg leerzaam om vanuit een consumentenmerk te werken aan digital engagement en waardecreatie.

Kantoor Philips

De schaal waarop hier gewerkt wordt spreekt me aan: experimenten krijgen echt de ruimte. Ik heb het geluk voor veel verschillende organisaties in verschillende sectoren en culturen te mogen werken, en uit iedere opdracht neem ik iets mee naar m’n volgende klanten. Hier leer ik veel over het vertalen van engagement in waarde (geld) en het inpassen van digitale marketing binnen traditionele systemen.

Aan het eind van de dag volg ik de emails op rondom een briefing voor een website die er de vorige week uitgegaan is vanuit het Waterliniemuseum. Het budget is beperkt maar door de goede inspanningen van het team, doen er een aantal (normaal gesproken veel te dure) bureaus een aanbieding. Het nieuwe museum en gerenoveerde fort worden erg mooi en ik wil dat de website dezelfde sfeer uitademt. Live in het begin van 2015. Het museum opent in juni 2015 (mail me voor een preview!).

Waterliniemuseum
Foto: Bart van den Berkmortel/Heijmans

dinsdag

’s Ochtends vroeg schrijf ik de nieuwsbrief vol culturele tips voor De gulle ekster, een startup waar ik bij betrokken ben. We verkopen betaalbare abonnementen op kunst en design van sommige van de beste kunstenaars en ontwerpers van Nederland. De culturele tips zijn een extraatje voor onze abonnees.

Daarna op de fiets, zoontje wegbrengen, en aan de slag bij de multinational. Vandaag werk ik aan een aantal case studies over digitale innovatie, van games tot slimme kookboeken.

In de avond help ik mijn vriendin bij het nakijken van onderzoeksvoorstellen van haar studenten en bestel ik een nieuwe stapel van mijn boek  Digital engagement in heritage, culture and the arts. ‘Als warme broodjes’ gaat wat ver, maar naast de duizenden downloads vliegen ook de papieren boeken lekker uit.

DEF boek

woensdag

Woensdag, papadag. Ik probeer de dag altijd helemaal leeg te houden voor m’n zoontje: spelen, wandelingetje, beetje voorlezen. In de paar uurtjes dat hij overdag slaapt lees ik bij. Vandaag boek ik ook een vliegticket voor MuseumNext 2015 in Geneva. Ik help oprichter Jim Richardson bij het samenstellen van het programma en zal in Zwitserland in ieder geval het open podium hosten.

donderdag

Donderdag ga ik in alle vroegte eerst hardlopen. Weer thuis pak ik m’n koffer, want in de middag vlieg ik naar Moskou voor colleges bij het Polytechnisch Museum en de Higher School of Economics. Ik ben gastdocent bij de Reinwardt Academie in Amsterdam en ben door hen gevraagd mee te doen met deze internationale uitwisseling.

Met Über naar Schiphol (17 minuten reizen, geweldig!) waar ik mijn collega Theo ontmoet. Vanaf de gate geef ik via Skype nog acte de présence in Bordeaux bij de kick off meeting van het Creative Europe project waar ik bij betrokken ben. We gaan de komende jaren de creatieve praktijk ik culturele en erfgoedinstellingen in kaart brengen, met dank aan een Erasmus+ subsidie.

Vliegen, presentaties maken, op jacht naar Wifi op het vliegveld in Rusland en dan ruim twee uur in een taxi door de spits in Moskou. Het is koud, en de stad is prachtig.

Moskou

vrijdag

De dag begint vroeg. Hoewel ik veel reis, slaap ik de eerste nacht in een hotel altijd onrustig. We worden opgehaald door Natalia om naar de tijdelijke locatie van het Polytechnisch Museum te gaan. Het museum wordt verbouwd en tegelijkertijd helemaal getransformeerd naar 21e eeuwse instelling. De workshop met de staff (en tolk) is interessant: er wordt ten minste één ijzersterke publieksactiviteit bedacht en opgezet.

Jasper@Polytechnisch

Daarna lopen we met de gastvrouw en tolk door de het museum, compleet met Russische atoombom (het kost wat moeite uit te vogelen welk type). Dit is mijn eerste keer Rusland en m’n indruk van de mensen is heel goed. ’s Avonds herhalen we het programma met de studenten van de HSE. Hoewel het zo’n 30 graden is in het lokaal, wordt er veel gelachen. Het zijn erg leuke studenten: gedreven en scherp. Bijna iedereen blijkt Oorlog en vrede gelezen te hebben, alleen Downton Abbey kennen ze niet.

Atoombom

Tot slot diner in een Georgisch restaurant met een Amsterdamse collega die we tegen het lijf liepen. Twee uur lang sterke verhalen uitwisselen en dan naar bed.

zaterdag

Zaterdag geven we een langere workshop aan de studenten. Het programma is gebaseerd op het Digital Engagement Framework dat ik ontwikkeld heb samen met Jim Richardson. Stap voor stap neem ik de studenten mee in het ontwerp van een (digitale) activiteit die publiek bereikt en betrekt. Ze werken aan hun eigen cases: van het verhippen van literatuur tot het aansluiting zoeken bij lokale gemeenschappen. Ik geef deze workshops over de hele wereld en ben zelf altijd erg geïnteresseerd in culturele verschillen tussen groepen. We komen een heel eind met elkaar vandaag.

Na de workshop praten we na met de lokale contactpersoon van het museum. Ze bruist van de energie en ik krijg spontaan zin om met hen mee te werken richting heropening. Optimisme, drive en daadkracht: ik heb weer een nieuwe case voor m’n werk bij anderen!

Polytechnisch museum

’s Avonds ga ik nog even door m’n email. Ik ben er trots op bijna iedere dag met een lege inbox te beëindigen, maar nu lokt een biertje meer, en de schade is te overzien.

zondag

Terugvliegen, naar huis in een Tesla van Schiphol (geweldig hoe ze zo het imago van de taxi verbeteren!) en snel m’n zoontje knuffelen. Dit was m’n laatste reis tot april 2015 (tenzij…) en ik kijk er wel naar uit om even niet op pad te zijn.

Gate

Tot zover de week van Jasper Visser. Ben jij of ken jij een cultuurmarketeer die ook zijn of haar week wil delen? Tip ons via mail of Twitter.