On- en offline coaching: de week van Maaike van Steenis

13 okt 2014

Vraag jij je ook wel eens af wat je concullega’s doen? In De Week Van kom je erachter. Deze keer een fotoverslag van de werkweek van Maaike van Steenis, oprichter van Gemstone Projecten.

Door redactie

Fotografie

Maaike van Steenis

Maaike van Steenis werkte een aantal jaar als freelance zakelijk leider in de culturele sector. Toen daar forse bezuinigingen plaats vonden is ze zich gaan verdiepen in alternatieve verdienmodellen en ondernemerschap. Drie jaar geleden besloot zij deze opgedane kennis te gaan delen en is zij zich volledig gaan richten op het coachen van kunstenaars en creatieve ondernemers via haar bedrijf Gemstone Projecten.

Maaike verzorgt coaching, workshops en lezingen over het opbouwen van een succesvol bedrijf als kunstenaar of creatief. Daarnaast ontwikkelt zij online zelfstudie-programma’s en geeft ze een veelgelezen e-zine uit.

Gedurende een week heeft Maaike haar werkzaamheden voor ons vastgelegd:

Maandag

Als zelfstandig coach en trainer kom ik in mijn werk twee uitersten tegen. Het ene deel van de tijd werk ik alleen vanuit huis aan de ontwikkeling van mijn workshops en trainingen. Op andere dagen sta ik voor groepen om workshops of lezingen te geven. Juist die afwisseling tussen rust en onder de mensen zijn vind ik heerlijk.

Maaike van Steenis

Vandaag heb ik een thuis-dag. Ik bereid de workshop voor die ik morgen ga geven. Wat ga ik vertellen? Hoe zorg ik voor voldoende afwisseling tussen zelf aan het woord zijn en de deelnemers aan het werk zetten? Ook de hand-outs moeten gemaakt en geprint worden.

Maaike van Steenis

Dinsdag

Vandaag geef ik een workshop “Klantenbinding door je nieuwsbrief” tijdens de Netwerk- en kennismiddag voor cultuuraanbieders, georganiseerd door Plein C. De middag wordt gehouden in Theater de Vest in Alkmaar. Het is goed weer, dus ik ga lopend naar het station. Ik reis altijd met de trein en dat bevalt me prima. Zeker tijdens langere ritten lees ik graag in de trein.

Maaike van Steenis

Tijdens de workshop sta ik voor een groep van ongeveer 20 medewerkers van culturele instellingen. Ik leer hen hoe ze hun e-mail nieuwsbrief kunnen gebruiken om meer bezoekers te krijgen en bestaande bezoekers aan zich te binden. Na afloop is er een gezellige borrel.

Maaike van Steenis
Woensdag

Vandaag werk ik weer vanuit huis. Ik voer coachgesprekken met twee klanten. Dat doe ik meestal via Skype. Superhandig! Zo bespaar ik mezelf en mijn coachees reistijd en is mijn werkgebied niet beperkt door afstand.

Naast de coachingsgesprekken werk ik aan een nieuw artikel. Elke twee weken geef ik namelijk een online magazine uit met tips en artikelen voor creatieve ondernemers. Schrijven vind ik heerlijk om te doen. Mijn inspiratie haal ik vaak uit boeken. Ik ben daarom vaste klant bij bol.com. Ook vandaag werd er weer een pakketje bezorgd. De bloemen kreeg ik gisteren als extraatje na mijn workshop.


Donderdag

Om bij te blijven in mijn vakgebied breng ik regelmatig een ochtend door in de bibliotheek om kranten en tijdschriften door te nemen. Ook schrijf ik zelf regelmatig een opiniestuk en verstuur dat naar kranten. Het is altijd weer een grote kick als het geplaatst wordt. Inmiddels heb ik in NRC Next, het Parool en het Financieel Dagblad gestaan. Yay!

Vanavond staat een bezoekje aan de Rotterdamse Schouwburg op het programma. Ik ga met mijn man naar Shoot the messenger, een voorstelling met roddel als thema. Ik ben benieuwd!

Maaike van Steenis
Vrijdag

In de ochtend werk ik thuis. Ik beantwoord mijn mail en doe alvast wat voorbereidend werk voor de BTW-aangifte. Niet mijn favoriete klusje, maar het moet nu eenmaal gebeuren. En wel een fijn gevoel om het weer gedaan te hebben.

Maaike van Steenis
De vrijdagmiddag besteed ik altijd aan mijn vrijwilligerswerk. Ik ben via Humanitas buddy van Dick, een terminale kankerpatiënt. Meestal ga ik bij hem thuis langs om te praten of gaan we met de rolstoel naar buiten om een boodschap te doen.

Vandaag niet. We gaan naar “Lof der Geneeskunst” in de Doelen. Omdat de Daniel den Hoed kliniek 100 jaar bestaat wordt deze middag met vooraanstaande sprekers over actuele ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van kanker georganiseerd. Interessant om mee te maken.


Zaterdag

Het is oktober maar nog steeds prachtig weer! Vanavond ga ik met mijn man bij een vriendin eten. We besluiten om ervoor een stuk langs het strand te gaan wandelen bij Kijkduin. Lekker, die blote voeten in het zand. Voordat we doorrijden naar het etentje drinken we nog een wijntje in één van de strandtenten.


Zondag

Op zondagochtend ga ik meestal zwemmen. Op de één of andere manier krijg ik vaak mijn beste ideeën in het zwembad.

De lezing die ik vanavond zou geven voor een kunstenaarsnetwerk in Hilversum gaat helaas niet door. Dat maakt dat ik een onverwachts relaxte dag heb. Op zo’n dag vind ik het heerlijk om wat te rommelen in de keuken. Vandaag probeer ik of het lukt om zelf chips te maken in de oven. Het is gelukt en ze smaakten prima.

Maaike van Steenis

Tot zover de week van Maaike van Steenis. Ben jij of ken jij een cultuurmarketeer die ook zijn of haar week wil delen? Tip ons via mail of Twitter.