Verschillende musea en het Vlaamse Stukafest: de week van Michelle Coenen van Musea en Erfgoed Mechelen

22 dec 2015

Door redactie

Portret Michelle

Na haar studie Kunstwetenschappen besloot Michelle Coenen  praktijkervaring op te doen door als vrijwilliger mee te draaien bij het museum en de historische site van The Wordsworth Trust in Groot-Brittannië. Terug in België was de stap snel gezet naar een eerste baan bij het amateurkunstensteunpunt Centrum voor Beeldexpressie.

Hierna was Coenen vier jaar lang aan aan de slag bij AmuseeVous, een organisatie die jongeren en kunst verbindt. Na een sabbatical, waarin ze zes maanden heeft gereisd, werkt ze  sinds een jaar bij Musea en Erfgoed Mechelen, waar ze voornamelijk de communicatie en fondsenwerving voor haar rekening neemt.

Maandag

Geen betere manier om de week te starten dan met een inspiratie-ochtend van onze collega-groep Digitale Bemiddeling. In het Antwerpse Museum van Hedendaagse Kunst luister ik samen met collega’s van verschillende musea en kunstencentra uit Vlaanderen en Brussel naar interessante voorbeelden uit ons werkveld. De groep komt ongeveer twee keer per jaar samen en het is ook altijd hét moment om bij te kletsen en informatie over komende expo’s uit te wisselen. En bij een kop sterke koffie (het is maandag natuurlijk) en een smakelijk broodje gaat dat toch nét iets beter.

Lang kan ik helaas niet blijven, want onze allereerste crowdfunding-actie moet vandaag gelanceerd worden. We hopen 10.000 euro op te kunnen halen voor de restauratie van enkele topstukken uit onze collectie, de zeven mysterieuze Besloten Hofjes.

maandag - Collegagroep M HKA

Dinsdag

Vandaag brainstorm ik met enkele communicatiecollega’s van partnermusea over de campagne die we gaan voeren voor onze volgende gezamenlijk tentoonstelling: Zot Geweld/Dwaze Maagd. Naast de klassieke communicatiekanalen, bedenken we ook al een paar ‘goed zotte’, maar niet dure acties die aandacht van het publiek moeten trekken. Veel buzz willen creëren met weinig geld, het zal jullie waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Je wordt er natuurlijk wel creatief van.

’s Avonds krijgen we een groep leerkrachten op bezoek die onze nieuwe museumklas komen testen. Als goede leerlingen namen ze hun opdrachtjes heel serieus.

dinsdag - Leerkrachten testen museumklas

Woensdag

‘s Ochtends piep ik al eens op onze Crofunpage (crowdfundpagina) om te kijken hoeveel donaties er al binnen zijn voor onze Besloten Hofjes. Met al 515 euro op de rekening hebben we alvast een mooie start genomen! Ook de media hebben de actie goed opgepikt, hopelijk stimuleert dit ook de donaties.

Alle donateurs vanaf 20 euro krijgen een persoonlijke en exclusieve dankkaart van ons, dus ik begin meteen de eerste dank-je-wels te schrijven. Mijn hand heeft het geweten; het is lang geleden dat hij zo lang een balpen heeft moeten vasthouden.

woensdag - Crowdfunding Besloten Hofjes

Donderdag

Vandaag organiseren mijn oud-collega’s van AmuseeVous voor de eerste keer De Kotroute in Mechelen. Kort uitgelegd: de Kotroute is het kleine Vlaamse broertje van Stukafest. Bezoekers kunnen van half 7 tot 12 jonge kunst ontdekken op koten (Vlaams voor studentenkamers) en ons museum, het Hof van Busleyden, is de kick-off plaats.

Op dit moment is het museum in restauratie. Het vernieuwde gebouw zal in 2018 opengaan als het nieuwe stadsmuseum van Mechelen. Gelukkig is er al één grote zaal in een vorige fase gerestaureerd, en kunnen we deze gebruiken voor tijdelijke tentoonstellingen en projecten zoals de Kotroute. Deze avond hebben we een mini foto-expo, een performance en een fris pintje in de aanbieding!

donderdag - De Kotroute (c) Lucas Borgmans

Vrijdag

Na een feest volgt het minder leuke gedeelte: het opruimen. Als de laatste Kotroute-restanten verwijderd zijn, spring ik nog even binnen op het kantoor om snel alle mails te beantwoorden die zijn blijven liggen gisteren. Ik controleer nog even de status van onze Crowdfund-actie en ondertussen zitten we blijkbaar al op 800 euro! In de namiddag ga ik wat vroeger naar huis en sleutel ik nog wat aan mijn blog Kunst met Peren.

’s Avonds ga ik met een vriendin naar een voorstelling van de Ierse acteur en comedian Dylan Moran. De buikpijn van het lachen verlichten we daarna nog even met een wijntje in de stad.

vrijdag - Dylan Moran

Zaterdag

Weekend! Na eerst een beetje te luilekkeren, ga ik toch weer naar een museum. Een vriendin trakteert me op een uitje naar de expo van Sarah Morris in Museum Leuven. Tijdens het bezoek probeer ik een goede omschrijving te geven van haar schilderwerken, maar kom niet verder dan noordelijk, koel, Scandinavisch, jaren zeventig-achtig design. Waarop mijn vriendin zegt: “Je bedoelt een IKEA-printje”. Daar sta je dan met je universitair diploma.

zaterdag - Sarah Morris in M Leuven

Zondag

Zondag rustdag, maar niet vandaag! In de voormiddag doe ik naast het verplichte saaie huishoudwerk nog een rondje sportschool en ’s middags keer ik even terug naar mijn roots, Belgisch Limburg. Samen met een vriendin en haar dochtertje testen we het MijnMuseum in Beringen op hun kindvriendelijkheid. Vooral de grote digitale tafel met legpuzzels bleek een schot in de roos bij de vijfjarige (en vijfendertig jarige ook wel eigenlijk). ’S Avonds nog snel even de laatste aflevering van Doctor Who meepikken (lang leve digitale tv) en we zijn weer opgeladen voor een nieuwe week!

zondag - MijnMuseum in Beringen

Tot zover de week van Michelle Coenen. Ben jij of ken jij een cultuurmarketeer die ook zijn of haar week wil delen met de lezers van Cultuurmarketing? Tip ons via mail of Twitter.