Schipperen tussen BredaPhoto en RAKprojectspace in de week van Monique van de Wijdeven

19 apr 2016

Monique van de WijdevenMonique van de Wijdeven (28) studeerde Fotografie en Kunstmanagement aan de HKU. Na haar studies begon ze met werken voor uiteenlopende projecten en festivals in de culturele hoek, met de focus op projectmanagement en communicatie. Nu is zij voornamelijk druk met BredaPhoto, waar ze als marketing & communicatie manager bijdraagt aan de groeiambities van dit internationale fotofestival. Daarnaast houdt ze zich bezig met de ontwikkeling en positionering van RAKprojectspace in de Willem II Fabriek. In haar vrije tijd werkt ze aan bottom-up initiatieven in haar woonplaats Den Bosch, samen met andere geestdriftige ondernemers.

Door redactie

Maandag

Ondanks mijn ZZP-bestaan heb ik een redelijk regelmatige week, maar ruimte voor onverwachte ontwikkelingen is er altijd. Vanmiddag heb ik afgesproken met drie stadsgenoten van RUIM (een netwerk van jonge ondernemers en stadmakers in Den Bosch) in de Drie Mollen. Dit is een nieuwe broedplaats waar je je kunt omringen met creatieve makers en initiatiefnemers, waardoor gemakkelijk verbinding plaatsvindt. Hier flexwerken we dan ook regelmatig.

BredaPhoto neemt de grootste plek in de week in. Gestaag werken we toe naar het festival, dat van 15 september tot en met 30 oktober plaats gaat vinden in Breda. Het aandachtspunt voor deze week is de festivalcampagne. En we leggen de laatste hand aan de nieuwe website met webpartner Netvlies.

Monique van de Wijdeven, BredaPhoto

Dinsdag

Op dinsdagen werk ik samen met Jitske Blom voor RAKprojectspace: de ruimte in de Willem II Fabriek met videowerk en film in de hoofdrol. Wij hebben elkaar echt gevonden in deze samenwerking. Van de ietwat ouderwetse focus op het vullen van de fysieke ruimte, willen we RAK meer positioneren als initiatief dat zich manifesteert met korte expo’s en events, ook op locatie, naar het publiek toe. Zo kunnen we makkelijker financiële en programmapartners betrekken en genereren we meer bereik.

’s Avonds bij BredaPhoto heb ik overleg met de vrijwillige werkgroepcoördinatoren. Van jongeren- tot ouderenproject, van randprogramma tot bouwploeg: samen bouwen we aan BredaPhoto 2016. Alles loopt, krijgt vorm en gaat leven. Collega Tino, die de open inzendingen van fotografen verzamelt, vertelt dat er veel meer internationale en professionele inzendingen zijn. Ik vermoed dat de betere inzet van Instagram daar flink aan heeft bijgedragen. Omdat we morgen weer op kantoor werken, logeren ik en Tino voor de handigheid bij onze gastvrije collega Reinout (curator). Vaste prik: met een glas wijn lang discussiëren over BredaPhoto.

Monique van de Wijdeven, BredaPhoto

Woensdag

Tijdens het wekelijks BredaPhoto teamoverleg komt veel aan bod, want we zijn weer voor het eerst compleet na de internationale academiebezoeken van de curatoren. We prikken data waarop we in juli naar Arles in Zuid-Frankrijk gaan. Daar bezoeken we het grote fotofestival Rencontres d’Arles, om relaties te leggen met vakprofessionals voor onze ambities in Europese uitbreiding.

Ik werk aan de festivalcampagne: de communicatiestrategie, keuzes maken voor campagnebeeld en voor de eerste namen, het ticketingsysteem etc. Dat laatste heeft nog wat voeten in de aarde. We besluiten de website volgende week live te zetten en de campagne te lanceren als het bestellen van tickets mogelijk is.

Thuis nog even door werken, want morgen is de testronde van Netvlies. Ik stuit op de recente festivalvideo van BredaPhoto en waan me al even in september!

Monique van de Wijdeven, BredaPhoto

Donderdag

Vandaag structureer ik mijn marketingplannen om in de middag te sparren met Theo, zakelijk leider van BredaPhoto. Daarna gaan we naar een bijeenkomst van BrabantFestivals, voor overleg over de doorstart van een gezamenlijke festivalcampagne en internationaal pers- en professionalsprogramma. De aanwezige marketeers delen de wens om publieksdata en andere marketingonderzoeksresultaten uit te wisselen. Als follow-up initiëren we een werkgroep die daar een structuur voor gaat bedenken en ga ik in samenwerking met bkkc (brabants kenniscentrum kunst en cultuur) een marketingoverleg organiseren.

Negen van de tien keer ga ik op donderdagavond naar het Muziekcafé in De Toonzaal. Een concertpodium voor kamermuziek, gericht op een niche publiek, maar tijdens de Muziekcafés halen ze jong en ander publiek binnen. Vanavond blijf ik thuis en eet ik pannenkoeken met mijn vriend Ralf.

Monique van de Wijdeven, BredaPhoto

Vrijdag

Vanmiddag is de aftrap van een residentie in RAKprojectspace van animator Monia Murawska. Dit keer heb ik niet veel tijd besteed aan PR, maar het is toch lekker druk: een volledige klas filmstudenten van een mbo-filmopleiding komt langs met docenten en Monia heeft haar netwerk actief uitgenodigd. Jitske en ik zijn content!

Vanavond op de agenda: RUIMdenkers & doeners, een online mini-magazine met portretten van inspirerende Bossche young professionals. Opgezet samen met Meggy Althuizen (nog zo’n fijne samenwerking) vanuit RUIM, om zichtbaar te maken wat er onder de radar gebeurt. Zij als schrijver, ik als fotograaf. Inmiddels zijn nog zo’n 6 duo’s aangehaakt die ook portretten maken. Meggy en ik vormen de redactie. Vanavond zet ik weer een portret online en besluit om 22:00 uur dat m’n laptop wel weer weg mag.

Monique van de Wijdeven, BredaPhoto

Zaterdag

’s Ochtends doe ik altijd even een social media check op m’n iPhone. Bij de eerste blik op Facebook zie ik dat het portret van RUIMdenkers & doeners in de nacht van 10 naar 150 likes is gegaan, met enthousiaste en aanmoedigende reacties. Dit soort content werkt goed: een persoonlijk verhaal achter de ondernemer met alle (herkenbare) ambities, successen en struggles van dien. Zoiets wil ik ook voor BredaPhoto gaan inzetten.

Tijd voor m’n wekelijkse bootcamp-uurtje in het Prins Hendrikpark. Heerlijk. In de zon, met eendengeluiden. En modder.

Monique van de Wijdeven, BredaPhoto

Zondag

Vandaag ga ik langs bij mijn ouders, die wonen aan de rand van het dorp waar ik opgroeide, naast een bos. Altijd weer even een fijne reminder dat het leven ook wat minder prestatiegericht kan. Zoals wel vaker maken we na het eten een wandeling in de buurt. Ik krijg dan altijd kriebels om meer tijd vrij te maken voor dit soort dingen.

Bij thuiskomst in de stad schiet ik toch weer in werkmodus. Vooruit werken in het weekend vind ik vaak fijn, omdat niemand iets van je verwacht. Ik check nog even het JIRA scrum board waar de mannen van Netvlies hun to do’s & done’s voor de BredaPhoto website bijhouden. Een handig systeem om overzicht over de issues te bewaren en te communiceren over de voortgang. Ik vul mijn opmerkingen en vragen in, maak een to do lijst voor morgen, en kijk alvast uit naar weer een afwisselende week!

Monique van de Wijdeven, BredaPhoto

Tot zover de week van Monique van de Wijdeven. Ben jij of ken jij een cultuurmarketeer die ook zijn of haar week wil delen met de lezers van Cultuurmarketing? Tip ons via mail of Twitter.