Van ‘scrum-overleg’ tot bikram yoga: de week van Priscilla Vaas bij het Nationale Toneel

1 dec 2015

Priscilla_Vaas_profielfotoTijdens haar afstudeerstage van de studie Communicatiesystemen wilde Priscilla Vaas haar passie voor podiumkunsten, met de nadruk op dans, combineren met haar studie. Ze kwam via via terecht bij marketingbureau en impresariaat voor theaterproducties SOLD OUT. Na haar stage kon ze blijven als junior marketingmedewerker. Hier groeide haar kennis van en affiniteit met corporate en online marketing. Inmiddels werkt ze alweer vier jaar als online en corporate marketeer bij het Nationale Toneel in Den Haag.

Door redactie

Fotografie

 Nationale Toneel

Maandag

Iedere maandag beginnen we met ‘scrum-overleg’, een planningstrategie die ik twee maanden geleden heb geïntroduceerd op mijn afdeling. Hierin komen de medewerkers van de afdeling marketing bij elkaar om te kijken wat ze vorige week hebben afgerond en welke taken deze week moeten gebeuren. Na het overleg gaan we direct door naar een presentatie van onze artistiek directeur en regisseur Theu Boermans. Hij vertelt over de repetities van het stuk De Revisor en welke kant hij op wil met het stuk. Na de lunch is het tijd voor wat ontwerpklusjes. Ik ga aan de slag met mijn nieuwe nieuwsbrief-template die na een workshop van Cultuurmarketing en desk reseach tot stand is gekomen. Door de gemiddelde openingspercentages van 40% en klikpercentage van 20% weet ik dat we op de goede weg zitten.

’s Avonds hebben we zes bezoekers uitgenodigd om met ons mee te praten over onze communicatie-uitingen. Het is leuk om zoveel verschillende meningen en invalshoeken te horen. Dit gaat ons zeker verder helpen in het ontwikkelen van nieuwe middelen.

MAANDAG scrum
Zo ziet het ‘scrum-overleg’ er in de praktijk uit.

Dinsdag

Wat een regen! Gelukkig heb ik een extra broek mee zodat ik het niet de hele dag koud heb achter de computer. Ik maak een mailing, stel een briefing op voor een poster en leporello, beantwoord veel mailtjes en onderzoek wat drukwerkmogelijkheden voor het bestickeren van een geverfde pilaar. Verder probeer ik extra acties te verzinnen voor een voorstelling die nog wel wat extra bezoekers kan gebruiken. Na heel veel typen sluit ik mijn dag af met een heerlijke les bikram yoga.

DINSDAG bureau

Woensdag

We beginnen de dag met 15 minuten ‘scrum-overleg’. Hierbij bekijken we wat we allemaal al hebben gedaan en of er to-do’s naar ‘volgende week’ of naar ‘ff wachten’ moeten worden verplaatst. Aan het eind van de dag heb ik een afspraak in het nieuwe Zuiderstandtheater waar het Residentie Orkest, het NDT en het DAPZ tijdelijk verblijven tot het nieuwe Cultuurforum klaar is. Tijdens de afspraak bespreken we een collectieve campagne van alle Haagse culturele instellingen om meer studenten naar culturele evenementen te krijgen. Het concept van het plan ligt klaar. Nu moeten de deelnemende partijen nog akkoord gaan.

WOENSDAG Zuiderstrandtheater

Na de werkdag fiets ik naar het station om naar Utrecht te gaan voor een avondje bankhangen met mijn vriend. Door al die donkere en koude dagen kan ik wel wat (nep)zon gebruiken en ga ik nog even naar een zonnestudio.

Donderdag

Op donderdag komen er allemaal redactiestukken binnen; een magazine, een leporello, een trailer. Alles moet met spoed na worden gekeken. Ik verzamel alle reacties van collega’s en bouw dit uit tot een logische briefing voor de vormgevers en de filmregisseur. 

DONDERDAG trailer

Hierna vergader ik met verschillende afdelingen over de interne communicatie. We bekijken wat er beter kan en hoe we dit op kunnen lossen. We bedenken drie lijnen en gaan deze volgende week verder uitwerken.

Vrijdag

Vandaag staat de eerste Halfweg van dit seizoen in het NT Gebouw. Het Nationale Toneel biedt met Halfweg een podium voor studenten van de Toneelacademies van Maastricht, Arnhem en Amsterdam. Dit programma geeft makers en regisseurs in opleiding de kans om kennis te maken met hun toekomstige publiek en voor het eerst voor hen te spelen. Deze voorstellingen waren voorgaande jaren erg lastig te verkopen: de voorverkoop kwam pas een week voor de speeldag op gang. Daarom heb ik dit seizoen een fasering in de kaartverkoop gemaakt. De early bird-kaarten hebben succes. Voor het eerst in jaren is een Halfweg-editie uitverkocht en komt de kaartverkoop weken van tevoren op gang. Het is een geslaagde editie met blij publiek, bestaande uit studenten en medewerkers. Om 23.00 uur zit mijn werkdag erop en ga ik met de trein naar Utrecht. Ik luid samen met mijn vriend het weekend in bij een 90’s Now feestje in TivoliVredenburg.

VRIJDAG foto van Halfweg

Zaterdag en zondag

In het weekend doe ik rustig aan. Op zaterdag ga ik even langs de Jaarbeurs, omdat mijn zusje hier aan het werk is bij de Nationale Carrièrebeurs. Op zondag pas ik ’s ochtends nog een mailing aan en volg een bikram yoga les. Het weekend sluit ik af op de bank met de James Bond-film Quantum of Solace.

Tot zover de week van Priscilla Vaas. Ben jij of ken jij een cultuurmarketeer die ook zijn of haar week wil delen met de lezers van Cultuurmarketing? Tip ons via mail of Twitter.