Contentmarketing

De toekomst van de livestream
Cursus
5 bijeenkomsten, start 13 maart 2023

Bepaal wie en wat je wilt bereiken met je content en werk nieuwe formats uit: aan het einde van deze cursus heb je een contentstrategie voor de lange termijn in handen.          

Startdatum: 13 maart 2023 (10:00 - 16:30)
Locatie: op locatie in Utrecht + online
Ledentarief (excl. BTW)
€ 1150
Regulier tarief (excl. BTW)
€ 1325

Contentmarketing is voor veel culturele organisaties een passende strategie: verhalen en de creativiteit om deze te vertellen zijn vaak ruimschoots aanwezig. Contentmarketing heeft het doel om relevante informatie en verhalen in te zetten om publiek te bereiken. Tijdens de coronaperiode is hier massaal gebruik van gemaakt, maar de vraag is nu: hoe vang je creativiteit in een strategie die ook van meerwaarde gaat zijn op de lange termijn?

In deze training ga je aan de slag met de door jouw gekozen doelen: waar de ene organisatie meer baat heeft bij het verwerven van grotere naamsbekendheid, zet een ander in op binding van (potentieel) publiek aan de organisatie of het genereren van meer (online) (herhaal)bezoek.

Gedurende de cursus werk je toe naar een langetermijnstrategie. Je bepaalt wat je wilt bereiken met de content en bij wie, werkt nieuwe formats uit en leert werken met tools om het bereik te vergroten.

Inhoud

De volgende onderwerpen maken deel uit van het programma:

 • Wat is contentmarketing?
 • Hoe creëer (en behoud) ik draagvlak in mijn organisatie voor contentmarketing?
 • Contentdoelen en contentdoelgroepen
 • Ontwikkelen/aanscherpen van een eigen contentstrategie
 • Genereren van contentideeën a.d.h.v. contentformats en de contentpiramide
 • Praktische videoworkshop
 • Het plannen en promoten van je content
 • Engageren en activeren van je doelgroep
 • Resultaten meten

Deze cursus vergt ook inspanning buiten de cursustijden. Je wordt gevraagd om voorafgaand aan elke cursusdag een aantal hoofdstukken te lezen uit het boek ‘Basisboek contentmarketing en community building’ van Irma Machielse (2023). Daarnaast zul je minimaal drie interviews moeten afnemen.

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor marketing- en communicatiemedewerkers werkzaam in de Nederlandse of Vlaamse cultuursector, die ervaring op willen doen op het gebied van contentstrategie en -planning. Je bent (mede)verantwoordelijk voor de content- en/of online marketing binnen je organisatie en wil de inzet van content naar een hoger en strategischer niveau brengen.

Data

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten op locatie en twee online bijeenkomsten:

 • maandag 13 maart (10:00 – 16:30, ILFU Utrecht)
 • maandag 17 april (10:00 – 16:30, ILFU Utrecht)
 • maandag 15 mei (13:30 – 17:00, online via Zoom)
 • maandag 22 mei (13:30 – 17:00, online via Zoom)
 • maandag 26 juni (10:00 – 16:30, ILFU Utrecht)

De online bijeenkomsten worden opgenomen en deelnemers ontvangen de opname na afloop. Het is niet mogelijk om de bijeenkomsten op locatie online te volgen.

De studiebelasting bedraagt 26,5 lesuren en circa 16 uur huiswerk.

 

Prijzen

Deze prijzen zijn exclusief BTW en inclusief het studieboek ‘Basisboek contentmarketing en community building’ van Irma Machielse t.w.v. €39,95, consumpties, lunch en afsluitende borrel.

Voor aanvang van deze training ontvang je een intake waarin je je verwachtingen en vraagstukken kan inbrengen.

meld je aan

Docenten

Irma Machielse heeft 25 jaar werkervaring als (content)marketeer en communicatieadviseur. Ze is kerndocent marketing en communicatie bij de Hogeschool Leiden en eigenaar van trainings- en adviesbureau ROEM Master. Machielse is tevens auteur van het studieboek ‘Basisboek contentmarketing en community building’ dat gebruikt zal worden tijdens de cursus.

Yvette Bosch geeft tijdens deze cursus een praktische videoworkshop. Zij is mede-eigenaar van videoproductiebedrijf MuzeMedia en videodocent bij de Hogeschool van Amsterdam. Ze heeft eerder als multimediaproducent gewerkt bij de Anne Frank Stichting en het Van Gogh Museum.

Robin Laurens is gastspreker bij deze cursus. Robin werkt sinds 2018 als content strateeg bij Theater Rotterdam, waar zij onder andere het contentplatform OFFBEAT heeft ontwikkeld. In OFFBEAT onderzoekt, bevraagt, ontsluit en ontvouwt Theater Rotterdam haar verhalen in de vorm van een magazine en podcast.

 

Uit de community

Theater de Speeldoos
Judith Hoegen - Suik
Leuke, inspirerende cursus! Zorgt voor nieuwe inzichten in je publiek en hoe ze beter te benaderen. Je komt even los van je dagelijkse werkzaamheden om met een helikopterview te kijken naar wat het belang van je organisatie is. Dat geeft inspiratie om weer nieuwe plannen te maken.
CAPSLOC Pop & Cultuurpodium
Daniel van Nes
Een heel complete en grondige cursus om een kickstart te geven met contentmarketing en community management.
De Bastei
Emma van den Hoogen
Cultuurmarketing biedt een fijne omgeving waarbinnen je eindelijk eens kunt sparren met marketingcollega's van andere instellingen. Zeker voor medewerkers in kleine cultuurorganisaties is dat een hele verademing! Heel inspirerend!