Datagedreven strategie & organisatie

Cursus
7 bijeenkomsten, start 11 mei

Leer beter begrijpen wat datagedreven werken inhoudt en hoe je dit op verschillende fronten in de organisatie kunt toepassen.  

Startdatum: 11 mei 2023 (10:00 - 16:30)
Locatie: op locatie in Utrecht + online
Ledentarief (excl. BTW)
€ 1550
Regulier tarief (excl. BTW)
€ 1725

Veel marketeers noemen datagedreven marketing een belangrijke manier om marketing naar een hoger niveau te tillen. Met datagedreven besluitvorming kan je niet alleen efficiënter marketingcommunicatie bedrijven, maar ook sturing geven aan de gehele organisatie.

In een traject van vijf maanden krijg je meer grip op een datagedreven (marketing)strategie voor jouw organisatie door combinatie van theorie, inspiratie, uitwisseling met andere deelnemers en een vertaalslag naar de eigen praktijk. Eerst beschrijf je waar jouw organisatie nu staat op het gebied van dataverzameling, -analyse en -toepassing. Vervolgens werk je toe naar een plan van aanpak om datagedreven werken bij jouw organisatie naar een hoger niveau te brengen.

Aan het einde van de cursus heb je jouw proces samengevat in een pitch, waarmee je jouw inzichten en plan van aanpak kunt presenteren binnen jouw eigen organisatie. Naast het bijwonen van de cursusdagen raden we aan om voldoende tijd te reserveren voor het maken van een plan van aanpak voor jouw organisatie. De omvang hiervan is afhankelijk van hoe ver je staat en wat je ambities zijn.

Inhoud

De volgende onderwerpen maken deel uit van het programma:

 • Waarom is datagedreven werken relevant en wanneer is het zinvol?
 • Inventarisatie: verzameling en toepassing van data in jouw organisatie
 • Komen tot een passende doelstelling en onderzoeksvraag: wat meet je en waarom?
 • Analyse en interpretatie van data: tips en valkuilen
 • Actionable data: data-inzichten omzetten naar concrete acties
 • Data intelligence: van terugblikken en analyseren naar de toekomst voorspellen
 • Inbedding en draagvlak in de organisatie
 • Inspirerende voorbeelden binnen- en buiten de cultuursector, waaronder een praktijkcase bij Theater Het Speelhuis
 • Opdracht: creëer een plan van aanpak voor jouw organisatie (+ pitch)

Data

Deze cursus bestaat uit drie cursusdagen op locatie in het centrum van Utrecht en vier online bijeenkomsten, verspreid over vijf maanden:

 • donderdag 11 mei 2023 (10:00 – 16:30 uur, op locatie bij ILFU (Achter de Dom 14, Utrecht)
 • donderdag 1 juni 2023 (9:30 – 12:30 uur, online via Zoom)
 • donderdag 8 juni 2023 (9:30 – 12:30 uur, online via Zoom)
 • donderdag 29 juni 2023 (10:00 – 16:30 uur, op locatie bij ILFU (Achter de Dom 14, Utrecht))
 • donderdag 7 september 2023 (9:30 – 12:30 uur, online via Zoom)
 • donderdag 14 september 2023 (9:30 – 12:30 uur, online via Zoom)
 • donderdag 28 september 2023 (10:00 – 17:00 uur, op locatie bij Theater Kikker in Utrecht)

De online bijeenkomsten worden opgenomen en deelnemers ontvangen de opnames na afloop van het hele traject. Het is niet mogelijk om de bijeenkomsten op locatie online te volgen.

De studiebelasting is 31,5 uur aan lesuren en ca. 2 – 4 uur huiswerk per week, afhankelijk van de grootte van jouw plan van aanpak.

 

Prijzen

Deze prijzen zijn exclusief BTW en inclusief vegetarische lunch en consumpties.

Deze cursus is helaas volgeboekt. Meld je aan voor de wachtlijst, dan brengen we je op de hoogte zodra er een plekje vrijkomt en wanneer we een nieuwe editie organiseren. 

meld je aan voor de wachtlijst

Doelgroep

De training is geschikt voor medior en senior marketingcommunicatieprofessionals in de Nederlandse en Vlaamse cultuursector die willen begrijpen hoe je data kunt inzetten voor de sturing van jouw organisatie.

Voor deelname is het belangrijk dat je inzicht hebt in de strategie van jouw organisatie op MT-niveau en over beslissingsbevoegdheid beschikt. Het is voor deelname niet noodzakelijk om over ticketingdata te beschikken: iedere deelnemer onderzoekt voor diens eigen organisatie welke informatie bruikbaar is en/of beschikbaar gesteld kan worden.

Docenten

Joyce van Lievenoogen is een ervaren freelance marketing- en salesmanager in de cultuur- en leisuresector en hoofddocent van deze cursus. In 2020 rondde zij de post-HBO opleiding ‘Data Driven Strategie & Organisatie’ af aan Beeckesteijn Business School en staat aan het roer van de datagedreven marketingcommunicatiestrategie van Theater het Speelhuis en De Cacaofabriek in Helmond.

Sara Oomen is gastdocent bij deze cursus. Zij is zelfstandig marketing researcher in de culturele sector, waarbij ze ervaring heeft in verschillende disciplines zoals theater, klassieke muziek, dans, film en beeldende kunst. Haar onderzoeken richten zich vaak op het profileren of segmenteren van bezoekers. Sara is gespecialiseerd in het leveren van inzichten in klantgedrag door (bestaande) data te analyseren (uit bijvoorbeeld ticketverkoop) en de vertaalslag te maken van inzicht naar strategie.

 

Ervaringen van deelnemers

De Lieve Vrouw
Esther Herder
Een professionele opzet waarbij je direct met de theorie aan de slag gaat, zodat het beklijft en direct kan worden ingezet voor je organisatie.
TextielMuseum
Floor Rooijakkers
Het is erg leerzaam om samen met professionals uit de culturele sector te sparren over vragen die je gedurende het proces van datagedreven werken tegenkomt en verschillen en overeenkomsten tussen organisaties te bespreken.
Zuiderzeemuseum
Maureen Bot
De cursus biedt handvatten om jezelf concrete vragen en doelen te stellen. Data is hierin het middel, niet het doel. Hoe kan het je écht verder helpen?