Maak kennis met Lotte Bloem (ARTtube)

16 mei 2017

In de aanloop naar de Cultuurmarketing Awards op

Door redactie

Fotografie

ARTtube[/caption]

 

Wat was voor jou de reden om deze case in te sturen?

Het ARThart maakt van een online platform iets fysieks dat ontzettend goed wordt ontvangen bij de doelgroep. We zijn er trots op dat we de museumcollecties op een laagdrempelige manier beschikbaar maken voor een jonger publiek. Deze doelstelling staat ook bij veel musea hoog op de agenda. We verbinden een grote verscheidenheid aan kunstcollecties met elkaar en geven het publiek de mogelijkheid om zo hun kunstsmaak te ontwikkelen. Daardoor ontdekken steeds meer mensen kunst en het museum, zowel online als offline. We hopen hiermee de stap om naar een museum te gaan te verkleinen. Dit willen we graag aan de sector laten zien en de Awards zijn daar een goede manier voor.

Wat fascineert jullie als organisatie momenteel het meeste in het vakgebied cultuurmarketing? En hoe spelen jullie hierop in?

Er is een hele nieuwe garde aan kunst en cultuur bloggers en vloggers actief.

ARTtube werkt veel met ambassadeurs en online storytelling. Ik vind het interessant dat er een nieuwe garde aan kunst en cultuur bloggers en vloggers actief is die op veel plekken te zien is. Dat is heel leuk, maar doordat nu veelal dezelfde mensen te zien zijn, zijn we vanuit ARTtube weer op zoek naar nieuwe ambassadeurs. Daarmee kunnen we ook weer een nieuwe achterban bereiken. Dit doen we door goed in de gaten houden wat er op onder andere Instagram gebeurt. We kijken welke namen naar voren komen en wie er belangrijk zijn in de doelgroep die wij op dat moment voor ogen hebben. We zoeken altijd iemand die geïnteresseerd is in kunst en daar een duidelijke mening over heeft, maar nog niet per se overal naar voren is gekomen.

Daarnaast vind ik alle nieuw manieren van online storytelling interessant. Zo hebben we met ARTtube net een interactieve videoserie ontwikkeld. In de serie wordt de kijker, tijdens het bekijken van een video, uitgenodigd om dieper in de stof te duiken. Denk bijvoorbeeld aan audiovisuele bronnen, krantenartikelen of aanvullende informatie. Zo maken we van iets statisch, juist iets interactiefs. Ook ben ik benieuwd naar de ontwikkeling van livestreaming. Dat hebben we in het verleden al eens gedaan met de opening van Marcel Wanders in het Stedelijk en de fashion show van Viktor & Rolf in Parijs. Dat werd supergoed ontvangen. Nu hebben we plannen voor live tours in de musea, of q&a’s.

Waarom zouden jullie de Branddoctors Merk & Experience Award moeten winnen?

Ik zou het tof vinden als we winnen, omdat we een gemakkelijke tool hebben ontwikkeld die het imago van kunst en musea laagdrempelig en toegankelijk weet te presenteren. Jongeren leren op een andere manier naar kunst te kijken en dat is wat we willen bereiken. Daarnaast zou het heel mooi zijn als nog veel meer mensen hun Museummatch gaan ontdekken.

Wat verwacht je van de uitreiking op 15 juni?

Dat vind ik heel spannend! Ik hoop natuurlijk dat we met de prijs naar huis gaan, maar het lijkt me sowieso interessant om meer inzicht te krijgen in de andere cases. Om te zien wat zij hebben gedaan en hoe zij het resultaat bereiken waar ze trots op zijn. Ik vind alle cases interessant, iedereen heeft een specifieke doelgroep en positionering voor ogen. Ik vind het inspirerend om te horen hoe ze daarmee omgaan, én welke obstakels ze zijn tegengekomen gaandeweg, want daar kan iedereen van leren.

Op 27 juni 2019 vindt in TivoliVredenburg de derde editie plaats van de Cultuurmarketing Awards. Zelf een case insturen ter beoordeling door de vakjury kan van 1 t/m 31 maart. Ben je nu al geïnspireerd geraakt? Tip dan alvast een case waarvan je denkt dat hij een award verdient voor de beste culturele marketingcase.

Partners Cultuurmarketing Awards 2017

15 juni stellen we de elf genomineerden voor de marketingprijs voor. Dit zijn de organisaties die kans maken op de Branddoctors Merk & Experience Award, de Centercom Campagne Award en de Publieksprijs als onderdeel van de Cultuurmarketing Awards 2017. Vandaag deel 1: een interview met Lotte Bloem van ARTtube. Met de case ‘Ontdek je museummatch met het ARThart’ is ARTtube één van de zes genomineerde cases voor de Branddoctors Merk & Experience Award.

lotte-bloem-afbeelding

Lotte Bloem is contentmarketeer bij ARTtube. Ze vertelt graag (online) verhalen over design, kunst en musea. Dat doet ze voor online videoplatform ARTtube, creatief digitaal bureau Vruchtvlees, Museum Boijmans Van Beuningen en vele anderen. Lotte verzamelt verder graag mooie dingen en concepten op ‘Le nouveau niche’, een online magazine over design en de maatschappij (binnenkort live). Ze heeft online meer dan 100.000 volgers en is in het bezit van een selfiestick voor mogelijke vlogavonturen.

Lotte, kan je iets meer vertellen over ARTtube en de ingezonden case?

ARTtube is een online videoplatform dat onderdeel is van stichting ARTmatch. Op deze site verschijnen achter-de-schermen video’s van exposities, interviews en kijkjes in ateliers geproduceerd door de musea zelf. Inmiddels zijn er dertig musea in Nederland en België aangesloten die video’s produceren. Zo verbinden zij de kunstcollecties van Nederland en Vlaanderen en presenteren zij zich aan het publiek. ARTtube is voor iedereen die zich wil laten inspireren door de verhalen achter de schermen van de museumwereld, of juist meer verdieping zoekt bij een expositie of kunstenaar.

Het verbinden van nieuwe doelgroepen, kunst en musea doen we niet alleen via ons videoplatform, maar ook via events op festivals zoals Lowlands. Op Lowlands mogen we jaarlijks een eigen kunstprogrammering opzetten. Dat is de reden waarom we zijn gestart met de ontwikkeling van het ARThart. Dit is een digitale installatie waarbij je kunstwerken uit de museumcollecties via een touchscreen naar ‘wel’ (hartje) en ‘niet’ (kruisje) kan slepen, als een soort Tinder voor musea. Hiermee laten we jongeren op een snelle en laagdrempelige manier ontdekken welke kunst en welk museum bij hen past. Het mooie aan ARThart is dat het heel persoonlijk is. Mensen kiezen wat zij daadwerkelijk mooi vinden. Met behulp van het ARThart bereiken we een nieuw publiek en verrassen we ze met een andere kijk op kunst.

arthart Het ARThart op de uitmarkt.