Infographic: ruim 26 miljoen festivalbezoekers in 2015

10 apr 2015

Als een van de grootste e-mailmarketing providers in de culturele sector beschikt EM-Cultuur over een schat aan informatie. Elk jaar maakt EM-Cultuur meerdere infographics over onderwerpen als e-mailmarketing, festivalspreiding, podiumkunstaccommodaties en museumbezoekers en -spreiding. In deze infographic: alle feiten op een rij over festivals in Nederland in 2015.

Door redactie

Fotografie

Flickr


Onlangs zijn ruim 1250 festivals in Nederland en België geactualiseerd. Dit levert een schat aan informatie die voor festivals, toeleveranciers en geïnteresseerden wordt samengevat in een infographic. Deze editie van de festivalinfographic beperkt zich tot de Nederlandse festivals. De infographic is samengesteld in overleg met de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). Alle gegevens zijn naar opgave van de festivals zelf. Adressen, contactpersonen, bezoekersaantallen, en festivaldata zijn raadpleegbaar in de culturele adressendatabase AdresData.

De belangrijkste bevindingen

De grootste concentratie van festivals ligt in het westen van het land. Noord-Holland is populair, met 253 festivals in 2015. Zuid-Holland (154) en Noord-Brabant (147) komen hier nog het dichtst in de buurt. In Flevoland worden de minste festivals georganiseerd.

De meeste festivals worden georganiseerd in de maand mei (17%), gevolgd door juni en augustus (beide 14%). In 2015 worden er ruim 26 miljoen festivalbezoekers verwacht. Meer dan de helft van de festivals zijn muziekfestivals, waarvan weer het overgrote deel een popfestival is. De popfestivals verwachten in 2015 ongeveer 14 miljoen bezoekers te mogen ontvangen. De theaterfestivals komen op de tweede plaats met 17%.

Ten opzichte van 2014 is het opvallend dat er steeds meer festivals in mei worden georganiseerd. In 2014 was juni nog de meest populaire festivalmaand.

Lees hier een uitgebreid overzicht van de belangrijkste conclusies.

Infographic Festival Overzicht 2015

Festival Overzicht 2015 Inforgraphic