Moodboards en complimentenworkshops: de week van Hannah van der Rest

9 mrt 2015

Door redactie

Vraag jij je ook wel eens af wat je concullega’s doen? In De Week Van kom je erachter. Deze keer een fotoverslag van de werkweek van Hannah van der Rest, freelance cultuurmarketeer, op dit moment bij Felix Meritis en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Na een aantal jaar bij het Amsterdams Uitburo heeft Hannah van der Rest de culturele sector goed leren kennen en begint ze voor zichzelf. Ze doet voornamelijk opdrachten op het gebied van marketing en sales en werkte de afgelopen jaren onder andere voor De Nieuwe Liefde, Amsterdam Marketing, het Tropenmuseum, de Diamantfabriek, Amsterdam Film Week, het Pleintheater, Museum van Loon en stichting Souk. Op dit moment is Hannah bezig met klussen voor Felix Meritis en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarnaast deelt ze met haar bedrijfje Egostreling complimenten uit op evenementen en geeft ze workshops ‘ongegeneerd complimenteren’.

Maandag

Ik begin de ochtend met een uurtje thuiswerken achter mijn computer. In mijn mailbox vind ik de foto’s van de première van Firebird, een filmconcert van het Nederlands Philharmonisch Orkest waar ik de marketing voor heb gedaan. De drie uitvoeringen zijn allemaal uitverkocht, met dank aan het optreden van het orkest, de filmmaker, en Gijs Scholten van Aschat in De Wereld Draait Door: dezelfde avond al waren er 700 kaarten extra verkocht.

De week van - Maandag

Dan op pad naar Felix Meritis. Het pand heeft sinds kort een nieuwe eigenaar en ik ga de marketing voor deze eerste periode doen. Eerst heb ik een afspraak met de directeur, elke week zitten we een uurtje met elkaar om de lopende zaken te bespreken. Daarna drink ik koffie met Rixt van het Stedelijk Museum. We zijn van plan om tijdelijke exposities te hosten in Felix Meritis en we praten over een mogelijke samenwerking.

De week van - Maandag 2

Ik eindig de dag samen met een vriendin in De Nieuwe Liefde, bij een programma over altruïsme met Matthieu Ricard, ook wel bekend als de gelukkigste man op aarde.

Dinsdag

De dag begint met een overleg bij Felix Meritis over de vormgeving van de website. We werken hiervoor met Dog & Pony en zij hebben vier moodboards gemaakt zodat wij een richting kunnen aangeven.

De week van - Dinsdag 1

Dan door naar een afspraak bij het Grachtenfestival, ze willen twee concerten in Felix Meritis geven in augustus. Omdat we met een klein team zijn, leg ik – naast mijn marketingtaken – ook het eerste contact met culturele partners die een programma in Felix willen maken.

Terug op kantoor aan de slag met de website en plannen voor een trailer die we laten maken. Dan een afspraak met het Holland Festival. We praten over een mogelijk programma in Felix Meritis voorafgaand aan hun festival, speciaal voor een jong publiek. Zijdelings haalt Han van het Holland Festival nog even een aantal mooie herinneringen op aan de tijd dat Felix Meritis nog het Shaffy Theater was.

Ik eet snel een hapje met vriendinnen in Festina Lente: een vriendin heeft haar eerste freelance klus binnengesleept dus dat moeten we vieren. Daarna snel door naar Het Concertgebouw voor de derde en laatste uitvoering van Firebird. Ik word erg blij van wederom een dik uitverkochte zaal en een staande ovatie van het publiek. We hebben een actie uitgezet met de Volkskrant waarbij er voor lezers een exclusief nagesprek is.

De week van - Dinsdag 2

De dag wordt afgesloten met een borrel in Martinot met mijn Firebird-collega’s, om te vieren dat het project zo’n succes was!

Woensdag

Vandaag de hele dag op kantoor bij Felix Meritis. Elke keer als ik over de grachten hier naartoe fiets, prijs ik mij gelukkig met een werkplek op zo’n mooie locatie.

De week van - Woensdag 1

We starten de dag met een brainstorm over de opening. We verzinnen plannen zoals rondleidingen door het pand, mogelijkheden voor het publiek om ideeën te kunnen pitchen en allerlei programmering. Daarna een gezamenlijke lunch.

De week van - Woensdag 2

In de middag hebben we ons wekelijkse Felixoverleg. Elke week zitten we met het kernteam om de tafel om de zaken door te spreken die iedereen aangaan. Daarna een afspraak met Olga Leever van De Schone Schrijfster. Zij weet veel van SEO en denkt mee met de teksten voor de website. Na ons gesprek geef ik haar een rondleiding door het pand.

Het is alweer 16.00 als ik toe kom aan mijn to-do-lijst. ‘s Avonds op de valreep nog aan de slag met mijn huiswerk voor de PR-cursus van morgen.

Donderdag

Vandaag al vroeg met de trein naar Utrecht voor de de cursus PR in Cultuur van Cultuurmarketing. In de trein nog even wat mailtjes versturen.

De week van - Donderdag 1

In de ochtend vooral theorie. Docent Nicole bespreekt allerlei PR-middelen en laat een aantal geslaagde flashmobs zien. In de middag bespreken we het huiswerk en krijgen we feedback van journalist Debby. De opdracht was om een persstrategie en een persbericht te schrijven voor een nieuwsfeit in je organisatie en uiteraard heb ik de opening van Felix als casus gebruikt. Het is heel leerzaam om ook de persberichten van de anderen uitgebreid te analyseren.

Wat ik vooral meeneem van deze cursus: schrijf je perstekst en je communicatietekst voor website, flyer, etc. nooit op hetzelfde moment, dit moet in een andere stijl. Denk vooraf na over het doel van het naar buiten brengen van een nieuwsfeit, en kies een klein aantal journalisten die je middels een persoonlijke aanpak benadert.

De week van - Donderdag 2

Nu ik toch in Utrecht ben, maak ik van de gelegenheid gebruik om hier lekker uit eten te gaan met mijn nicht die hier woont. We hebben elkaar al een tijd niet gezien dus hebben een hoop bij te kletsen.

Vrijdag

In de ochtend een afspraak met Sonja van Amsterdam Marketing over de plannen met Felix. Ik heb zelf ook voor Amsterdam Marketing gewerkt dus leuk om elkaar weer even te spreken.

Over oud-collega’s gesproken, daarna staat een afspraak bij De Nieuwe Liefde op de planning, waar ik vorig jaar het zwangerschapsverlof van de marketingmanager heb vervangen. De Nieuwe Liefde en Felix Meritis hebben dezelfde eigenaar en werken nauw samen. Zo zijn we nu bezig met het invoeren van een nieuw ticketingsysteem dat bij beide organisaties geïmplementeerd zal worden. Shayne van De Nieuwe Liefde is een expert op dit gebied en praat me bij.

Dan op de fiets naar de Nedpho-koepel voor een evaluatie van Firebird. Het is altijd een feest om bij het Nederlands Philharmonisch Orkest op kantoor te zitten want je kunt vanaf de kantoortuin genieten van het repeterende orkest.

De week van - Vrijdag 1

Naast onze interne evaluatie hebben we een afspraak met Bureau Lommer die voor Firebird Google AdWords heeft ingericht. Dat doen ze via het Google Ad Grants programma: als je een culturele Anbi-status hebt krijg je van Google € 10.000 dollar per maand aan advertentietegoed voor niets. Voor Firebird hebben ze ons aan 2.500 extra sitebezoeken geholpen. Uiteraard zien we een grote piek na het DWDD-moment.

Aan het eind van de middag naar Dog & Pony voor een eerste presentatie van de stijl voor de website van Felix Meritis. Heel spannend, het is altijd maar afwachten of de briefing goed is overgekomen. Maar het is gelukkig erg mooi geworden en ze gaan verder aan de slag met de site.

Terug naar Felix Meritis waar ik eindelijk aan mijn volle mailbox toekom. Aansluitend ga ik uit eten met een vriendin bij Foyer, het restaurant dat in Felix Meritis zit. We nemen het wijnarrangement, en de wijnen zijn niet alleen heel lekker maar blijkbaar ook van goede kwaliteit, want de volgende dag voel ik me zo fris als een hoentje.

De week van - Vrijdag 2

Zaterdag

Ik begin de zaterdag met een uurtje yoga in de sportschool. Daarna even ontspanning met een kop koffie en een oude Linda.

De week van - Zaterdag 1

Dan op naar Rotterdam voor een klus met Egostreling, mijn bedrijfje waarmee vriendin Merel en ik op allerlei evenementen de gasten uitgebreid vertellen wat we mooi en bijzonder aan ze vinden. Egostreling is ooit als grap begonnen op Koninginnedag, maar inmiddels zijn we er best druk mee en bieden we ook complimenten-workshops aan. Superleuk om te doen omdat het altijd over positiviteit gaat. En we komen op de gekste plekken.

Vanavond zijn we op een diner van internationale managers van DSM Food specialties en organiseren we complimenten-speeddates, zodat de genodigden elkaar in rap tempo op een positieve manier leren kennen. We laten de gasten kaartjes met complimenten aan elkaar uitdelen en delen er zelf tussendoor ook een hoop uit.

De week van - Zaterdag 2

Zondag

Deze zondag is mijn agenda nog helemaal leeg dus ik heb een relaxt dagje. Het is mooi weer, dus ik ga samen met mijn vriend naar het Amsterdamse Bos voor een wandeling.

De week van - Zondag 1

We hebben zelf geen auto, maar gelukkig kun je in Amsterdam op elke straathoek een Car2Go-auto pakken. Ik ben echt weg van het concept: elektrische autootjes die je overal in Amsterdam gratis mag parkeren. Je betaalt alleen voor de minuten dat je er mee rijdt.

De week van - Zondag 2

‘s Middags drink ik koffie met een vriendin in een koffietentje bij mij in de straat. Daarna een lekker luie avond op de bank met Boer zoekt Vrouw. Vooral ook leuk om de reacties op de gênante momenten te volgen op Twitter.

Tot zover de week van Hannah van der Rest. Ben jij of ken jij een cultuurmarketeer die ook zijn of haar week wil delen? Tip ons via mail of Twitter.