Parktheater Eindhoven zendt opera live uit

11 dec 2013

Het Parktheater Eindhoven heeft de opera ‘Carmen’ gisteren live uitgezonden, zodat bewoners van Vitalis Woonzorggroep vanuit huis mee konden genieten. Ook wijkbewoners waren welkom op de Vitalis locaties om mee te kijken. In het Parktheater bekeken 800 mensen de opera live, vanuit de vijf Vitalis locaties nog eens ruim 350.

Door redactie

Met de actie komt Het Parktheater de oudere theaterbezoeker tegemoet die niet altijd meer in staat is om het theater te bezoeken. De ouderen hebben vaak geen begeleiding, vervoer of partner met wie ze naar het theater kunnen gaan.

“Bij de vijf Vitalis locaties werd de ware theaterbeleving nagebootst. Iemand van het Parktheater ontvangt je, er is een inleiding, een programmaboek en er wordt samen gekeken op een groot scherm met goed geluid. De bar is geopend en de loper ligt uit. Alles om het ware theatergevoel te creëren”, zegt Maaike Mul, kunstcoördinator van Vitalis. “Studio 040, de stadsomroep van Eindhoven registreerde de voorstelling met vier camera’s en liet de voorstelling live zien, met ondertiteling, zodat de opera makkelijk te volgen was.”

Studio 040, Opera Zuid, Philharmonie Zuid-Nederland, Vitalis WoonZorg Groep en Parktheater Eindhoven werkten samen om de live uitzendingen mogelijk te maken. Gebruik makend van ieders kracht én het glasvezelnetwerk, maakten ze deze proefuitzending van Carmen.

De partners waren unaniem enthousiast over de avond. “Prachtig wat dit los maakt, het is nu al de moeite waard geweest. Maar nu willen we aan de slag om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voortzetten”,  aldus Giel Pastoor, directeur Parktheater Eindhoven.

Het streven is om in de toekomst meer voorstellingen uit te zenden. Deze proef moet helpen om het model verder uit te werken en uiteindelijk kostendekkend mogelijk te maken.

Photocredits