VVTP: Theaterbezoek met 43% afgenomen

12 mei 2014

Voorzitter van de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP) Erwin van Lambaart vertelde vorige week in een radiogesprek met BNR Nieuwsradio dat het theaterbezoek in de afgelopen vier jaar met 43% is afgenomen.

Door redactie

In vier jaar tijd heeft de theaterwereld meer dan 10% per jaar moeten inleveren. 80 procent van deze teruggang heeft volgens Van Lambaart te maken met de crisis. Mensen kiezen hierdoor eerder voor een goedkoper alternatief zoals de bioscoop. In het bioscoopbezoek is geen teruggang te zien. Van Lambaart stelt dat de resterende 20% van de teruggang te wijten is aan de theatersector zelf en onder andere te maken heeft met voorstellingskeuzes.

Het goede nieuws is dat de teruggang in het afgelopen theater seizoen tot stilstand is gekomen. Ook verwacht van Lambaart in het nieuwe seizoen een opleving van het theaterbezoek, doordat het consumentenvertrouwen weer stijgt.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) geeft aan een geringere terugloop te zien, namelijk circa 25%.

Photocredit