Weg met conventies in de concertzaal: nieuwe app moet concertbeleving vergroten

26 mei 2015

Vandaag vindt de lancering plaats van Wolfgang: een smartphone-applicatie waarmee concertbezoekers tijdens een uitvoering live toelichting op het concert krijgen via hun eigen smartphone. Doel van de app is om de concertbeleving te vergroten door uitleg en verhaal te bieden en zo klassieke muziek toegankelijker te maken.

Door redactie

Wolfgang wordt aanstaande zaterdag voor het eerst in het Muziekgebouw ingezet tijdens een concert van Amsterdam Sinfonietta. Daarna bij onder meer het Holland Festival (12 Hour PROM), De Doelen, TivoliVredenburg en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Een eigentijds instrument

Wolfgang is een smartphone-applicatie waarmee de concertbezoeker muziek intensiever kan begrijpen en beleven. Terwijl de musici spelen, biedt Wolfgang  uitleg en verhaal over wat er op dat moment in de muziek te horen valt. Af en toe een blik op de smartphone is voldoende; de app biedt bondige en zorgvuldig getimede zinnen. Zo vormt Wolfgang een eigentijds instrument om de betrokkenheid van het publiek bij klassieke muziek te vergroten.

Wolfgang: niet voor iedereen

Een deel van het publiek is dermate ingevoerd in klassieke muziek of wil er op zo’n manier van genieten, dat zij geen behoefte hebben aan een app. Wolfgang is vooral geschikt voor bezoekers die voldoende comfortabel zijn met het gebruik van smartphones en bereid zijn deze tijdens hun concertbezoek te gebruiken. Daarbij moeten ze uitleg en verhaal over de muziek op prijs stellen. De applicatie is zo vormgegeven en getest dat het gebruik ervan zo discreet mogelijk is,  zodat de mede-bezoeker niet wordt gestoord.

Innovatie als motor van discussie

Wolfgang is een innovatieve toepassing van mobiele technologie in de concertzaal. Met de app willen de initiatiefnemers tevens de discussie stimuleren over etiquette in de concertzaal en de toekomst van levende klassieke muziek. Kortom: een showcase die laat zien hoe technologie kan worden ingezet om het traditionele cultuurbezoek te vernieuwen.

Over de initiatiefnemer

Wolfgang is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema in samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en Fabrique. Johan Idema is een gepassioneerd pleitbezorger van vernieuwing in de cultuurwereld, werkzaam als adviseur, auteur en cultureel ondernemer. Eerder publiceerde hij ‘Present! – Rethinking Live Classical Music’, over de vernieuwing van de klassieke concertpraktijk.

De app is gratis te downloaden in de App store en in Google Play.

 

Bron: Wolfgang