Google Ads richt zich op kleinere ondernemingen

AdWords wordt Google Ads

google ads
#Online marketing
24 sep 2018

Na bijna twee decennia trouwe dienst gaat Google’s online advertentiedienst AdWords op de schop: Google AdWords wordt Google Ads.

Door de redactie

Volgens senior vice president van Google Ads, Sridhar Ramaswamy, kan de rebrand voornamelijk worden beschouwd als een naamsverandering. Desalniettemin slaat de Amerikaanse zoekmachine-gigant hiermee ook een nieuwe weg in. In dit artikel staan wij uitgebreid stil bij de vraag wat de marketeer in de culturele sector van deze veranderingen mag verwachten en wat Google, met haar vernieuwde dienst, voor hen in petto heeft.

Vergeleken met achttien jaar geleden – toen AdWords door Google werd geïntroduceerd – is het online verkeer enorm toegenomen en heeft de smartphone een centrale rol gekregen in ons dagelijks leven. Het resultaat: marketeers kunnen via verschillende apparaten en kanalen de consument online benaderen. Om dit nog beter te kunnen ondersteunen, heeft Google aan het begin van deze zomer een drietal nieuwe merken het leven ingeroepen: Google Marketing Platform, Google Ad Manager en natuurlijk Google Ads.

Google AdWords wordt Google Ads

Wat is nou eigenlijk het verschil?

Google Ads is in feite AdWords maar dan in een nieuw jasje. Via deze dienst kunnen marketeers nog steeds eenvoudig online advertentiescampagnes kopen op alle platformen van Google (zoals YouTube, Google Play en ‘s werelds bekendste zoekmachine) en haar partners. Echter, in haar nieuwe vorm gaat Google Ads zich ook nadrukkelijker richten op kleinere ondernemingen.

Smart campaigns: uitkomst voor de kleine ondernemer

Met de introductie van Google Ads kunnen marketeers ook gebruiken maken van Smart campaigns. Dit is een nieuwe, geautomatiseerde advertentiedienst waarmee marketeers of ondernemers in slechts luttele minuten een campagne kunnen creëren; ideaal voor de tal van kleinere ondernemingen en zzp’ers die de cultuursector rijk is. Als ondernemer kies je een doel voor de campagne en vervolgens genereert Google, aan de hand van de door jou aangeleverde teksten en reeds opgebouwde data, online advertenties die gericht zijn om jouw campagnedoel te bewerkstelligen.

Jij zorgt voor de tekst en de machine doet de rest

Binnen zowel Google Ads als de Smart campaigns speelt machine learning-technologie een belangrijke rol. Machine learning houdt in dat software patronen kan herkennen in verzamelde data, met als gevolg dat het systeem zelfstandig taken kan gaan uitvoeren.

Ook de Ads-experts van het online marketing bureau Afdeling Online is deze ontwikkeling niet ontgaan. Jaap Schepers, directeur van Afdeling Online en tevens docent bij Cultuurmarketing, zegt: “Google zet op steeds meer manieren machine learning in om aspecten van de campagne-optimalisatie te automatiseren. In feite komt het erop neer dat je de computer je campagnes kan laten onderhouden en zelf kunt focussen op het schrijven van advertentieteksten en selecteren van keywords.”

Schepers vervolgt: “Binnen een vaak bezochte campagne heeft machine learning in de regel 2.5 à 3 weken nodig om patronen te zien binnen het zoekgedrag. Deze patronen kan machine learning omzetten in op maat gemaakte biedingen.”

Al met al neemt Google Ads hiermee een boel werk uit handen van de adverteerder. De software is in staat om eigenhandig afbeeldingen, teksten en targeting te optimaliseren, om zodoende jouw campagnedoel te bewerkstelligen. Echter, het blijft hierbij nog steeds de taak van de marketeer om deze geschreven en visuele content bij te werken en aan te leveren.

Meer ruimte voor tekstadvertenties

De grootste wijziging volgens Ads-experts van Afdeling Online bij Google Ads is de uitgebreide tekstadvertentie. Schepers vertelt: “Deze mogen een 3e headline (titel) bevatten en 2x 90 tekens aan omschrijving (voorheen 1x 80). In feite worden tekstadvertenties twee keer zo groot en dit zal een grote invloed hebben op de manier waarop we tekstadvertenties gaan schrijven.”

Niet alleen kan de marketeer anno 2018 meer variatie aanbrengen in de headlines en meeromvattende beschrijvingen opstellen, ook speelt deze verandering in op de machine learning-beweging van Google. Met behulp van Responsive Search Ads, wat voor dit najaar is aangekondigd, kan de adverteerder tot maximaal 15 verschillende headlines en een viertal beschrijvingen invoeren. Hierna maakt het systeem eigenhandig combinaties tussen de titels en beschrijvingen, waarmee het programma probeert om het optimaal te laten aansluiten bij jouw gekozen verscheidenheid aan doelgroepen.

‘Gemak dient de mens’ lijkt het nieuwe motto van Google Ads. Met de verruimde tekstadvertenties is de marketeer in staat om meer relevante informatie en zoekwoorden op te nemen en wordt het cultuurproduct beter vindbaar. Naar alle waarschijnlijkheid zal de automatisering en de grotere tekstadvertentie niet alleen tot meer gebruiksgemak leiden, maar ook tot extra clicks. Echter, de toekomst moet uitwijzen of deze veranderingen ook leiden tot een betere return on investment, en of het uiteindelijk zal converteren naar nieuwe bezoekers.

Verder: Google Ad Grants

En dan is er ook nog Google’s cadeautje aan culturele en non-profit instellingen: Google Ad Grants. Instellingen met een ANBI status kunnen hiermee een maandelijks gratis advertentiebudget ontvangen van omgerekend €8.500. Een ideale manier voor marketeers binnen de culturele sector om gericht te targeten op mensen die jouw geselecteerde zoekwoorden gebruiken in de Google zoekmachine. Begin dit jaar voerde Google enkele belangrijke veranderingen in Ad Grants door. We gingen daarover in gesprek met online communicatiemedewerker Tanneke Rouws van Afdeling Online.

Interessant voor anderen?