Zes tips om je op weg te helpen.

Breng je merk tot leven met online storytelling

#Communicatie
19 jan 2015

Een begrip dat vaak ter sprake komt bij het strategisch inzetten van (social) media is storytelling. Maar wat is het en hoe pas je dit online toe? In dit artikel lees je over alle ins en outs van online storytelling.

Door Patricia Liplijn

Fotografie

Flickr / Flickr

Online storytelling is meer dan alleen een verhaal vertellen via online media. Wanneer je storytelling goed inzet, kan het je merk en organisatie tot leven brengen. Een verhaal draagt, wanneer goed in elkaar gezet, namelijk altijd een boodschap met zich mee. Deze boodschap ligt ten grondslag aan jouw organisatie en laat zien waar jullie voor staan.

Je kan aan storytelling, net zoals aan elke andere strategie, een doel verbinden. Je kan zelf beslissen welk doel dit is: meer contact met je doelgroep, meer bezoekers op je website, het delen van informatie over jouw organisatie, et cetera.

Het succes achter storytelling

Er zijn verschillende theorieën waarom storytelling zo goed werkt. Mensen verliezen hun aandacht minder snel bij verhalen: ze zijn vaak vermakelijk, concreet en dringen zich niet aan je op. Een verhaal is een stuk aantrekkelijker dan een kant-en-klare boodschap.

Daarnaast zijn er ook wetenschappelijk verklaringen. Eén verklaring is als volgt: mensen hebben een linker- en een rechterhersenhelft. In de linkerhersenhelft is logica het uitgangspunt en in de rechterhersenhelft spelen vooral associaties en emoties de hoofdrol.

Flickr / cc / Allan Ajifo

Wanneer mensen verhalen horen of lezen, wordt vooral de rechterhersenhelft gestimuleerd. Daarnaast is ook aangetoond door middel van hersenscans dat emotie ons meer motiveert tot actie dan logica. Dit verklaart waarom verhalen meer indruk maken, sneller worden onthouden en worden doorverteld, dan kant-en-klare informatie over een organisatie.

Storytelling on Steroids

John Weich, die het boek Storytelling on Steroids schreef, zegt dat het succes van storytelling te verklaren is aan de hand van drie redenen. Eén: tegenwoordig lijken mensen steeds meer behoefte te hebben aan authenticiteit. Twee: uit onderzoek is gebleken dat verhalen er voor zorgen dat er serotonine, oxytocine en dopamine wordt aangemaakt. Deze stoffen worden geassocieerd met genot, plezier en beloning. Ten slotte draagt ook de digitale revolutie bij volgens Weich: technologie geeft ons meer mogelijkheden om verhalen met elkaar te delen.

Zes tips om je op weg te helpen

1. Neem niet als uitgangspunt wat jij wil vertellen, maar wat jouw doelgroep wil lezen. Als je een boodschap goed wil laten overkomen, moet je er voor zorgen dat jouw publiek snapt wat je wilt zeggen. Zorg daarom voor een transparant en goed in elkaar gezet verhaal, dat qua taal en content past bij de belevingswereld van de lezer.

Let er daarnaast ook op dat je verhaal voorzien is van de goede context. Soms gaan afzenders er vanuit dat de lezer net zoveel voorkennis heeft als de schrijver. Let daarom op het gebruik van moeilijke begrippen, afkortingen, bedrijfsnamen et cetera.

Op deze manier vergroot je de kans dat de lezer het verhaal wil delen met zijn of haar netwerk. Daarnaast kan je ook een call-to-action verwerken in je verhaal om je lezer het bericht te laten delen of er op te reageren.

2. Varieer in verschillende verhaalsoorten. NPR Digital Services heeft negen soorten verhalen opgesteld die voor binding met je doelgroep kunnen zorgen als lokaal bedrijf. Zo kan je verhalen bijvoorbeeld gebruiken om iets uit te leggen, om iets moois te laten zien of om belangrijk nieuws te delen. Denk er hierbij ook aan om verhalen met een serieuze ondertoon af te wisselen met meer grappige verhalen.

Facebookpost Het Nationale Ballet

Op de Facebookpagina van Het Nationale Ballet is bijvoorbeeld een diversiteit aan verhalen te zien.* De ene keer is het bericht meer gericht op human interest verhalen en staat bijvoorbeeld één van de dansers centraal, terwijl het andere bericht meer zakelijk is ingericht en klanten wijst op de mogelijkheid tot het houden van kinderfeestjes.

3. Visual storytelling is helemaal van deze tijd. Je kunt daarom je verhaal goed in een video of animatie kwijt. Ben je toch meer fan van geschreven tekst of heb je niet genoeg budget voor een videoproductie? Ondersteun je verhaal dan met afbeeldingen.

4. Gebruik authentieke verhalen, van bijvoorbeeld medewerkers en bezoekers over hun ervaring met jouw organisatie. Deze verhalen kunnen herkenbaar zijn en emoties oproepen, wat bijdraagt aan de betrokkenheid van de lezer.

Een voorbeeld hiervan is de 365 Boodschappen campagne van de Albert Heijn. Hierbij wordt er elke dag een foto geplaatst van een Albert Heijn klant op de Facebookpagina. ‘Boodschappen zeggen iets over wie je bent’, luidt de boodschap.

Albert Heijn - 365 Boodschappen

5. Als je jouw verhaal in een reeks wilt vertellen, post de berichten dan niet te snel achter elkaar, maar zeker ook niet met een te lange tussenperiode. Een goede richtlijn om aan te houden is om minimaal 1 dag en maximaal 1 week tussen de berichten te houden.

6. Zorg dat je verhaal ook goed te bekijken is via een mobiel apparaat. Mobiele telefoons en tablets worden vaak gebruikt om social media feeds te bekijken, en het zou zonde zijn als jouw verhaal niet gelezen kan worden door te lange tekst of een haperende video.

Interessant voor anderen?