Een week vol theaterpassie en creatieve samenwerkingen

Een week in het leven van Andrea Nieuwendijk bij de Toneelschuur

#Loopbaan
1 feb 2016

Andrea Nieuwendijk, verantwoordelijk voor programmering en marketing bij de Toneelschuur, deelt een week vol theater, marketingstrategie en persoonlijke hoogtepunten.

Door redactie

Fotografie

Ron Lach (Pexels)

Na een studie in het Strafrecht en de Criminologie en een half proefschrift besloot Andrea Nieuwendijk te onderzoeken of zij haar vaardigheden kon inzetten op het terrein waar echt haar passie lag: de podiumkunsten. Ruim tien jaar geleden begon zij bij de Theatercompagnie, maakte de overstap naar Theater EA en Aluin in Utrecht en werkte uiteindelijk bijna zeven jaar bij producent Theaterzaken Via Rudolphi. Hier leerde zij de fijne kneepjes van het vak.

Sinds een jaar werkt ze bij de Toneelschuur waar zij verantwoordelijk is voor Toneelschuur eXtra, dat wil zeggen: alle activiteiten rondom de programmering. Daarnaast houdt zij zich bezig met de marketing van (een deel van) de programmering in de Toneelschuur. Een perfecte combinatie, vindt ze. Andrea startte hier onder andere Toneelschuur Exclusief, een variant op de Toneelkijkerscursus van Theater aan het Spui in Den Haag.

Maandag

Zoals iedere week start ik mijn week met het bekijken van de kaartverkoopstanden. De standen van januari willen maar niet vooruit. Gelukkig is onze januari-februari folder net uit. Ik loop alle ‘Toneelschuur eXtra’-programmering nog even langs en zet zoveel mogelijk informatie in ons evenementenplanningsprogramma ‘Yesplan’. Daarna stel ik een mail op voor al mijn collega’s waarin ik de “eXtra-hoogtepunten van januari en februari” met ze deel.

De week van Andrea Nieuwendijk

‘s Middags heb ik een afspraak met Arno Duivestein, directeur van De Pletterij, het Debatcentrum van Haarlem. Met Arno brainstorm ik over gezamenlijke randprogrammering rondom een aantal voorstellingen. ‘s Avonds ga ik naar mijn wekelijkse Pilates-les, gelukkig heb ik een yogacentrum bij mij in de straat.

Dinsdag

Ik begin mijn dag in de Toneelschuur altijd met het lezen van kranten onder het genot van koffie. Omdat we in onze keuken niet de lekkerste koffie hebben, heb ik mijn eigen melkopschuimer meegebracht. Ik blader het Haarlems Dagblad door op zoek naar kunst. De rest lees ik in de trein op de terugweg, ideaal om inspiratie op te doen voor nieuwe samenwerkingspartners en doelgroepen.

Op dinsdagochtend heb ik overleg met mijn collega’s Marco Span (hoofd techniek en facilitaire dienst) en Bart Dijkers (uitbater van ons café). We hebben het onder andere over miniconcerten in het café, Orkater-kerstballen en premièrefeestjes. Daarna ga ik door naar ons maandelijkse afdelingsoverleg. De rest van de dag concentreer ik me op de januari-voorstellingen. Voor de voorstellingen van Urland en Pipslab zoek ik contact met de creatieve industrie in Haarlem.

De week van Andrea Nieuwendijk

Woensdag

Vandaag heeft mijn zoontje van twee zijn eerste theaterervaring. Met de crèche gaan we naar kindertheater De Toverknol. Ik kan het niet laten om een foto op de groeps-app van de afdeling (die niet voor werkvragen wordt gebruikt) te zetten en wat foute grappen te maken over de voorstelling.

De week van Andrea Nieuwendijk

‘s Avonds neem ik mijn moeder mee naar restaurant Jetties, mijn favoriete stek als ik ‘s avonds nog in Haarlem moet zijn. Samen gaan we naar de voorstelling Smekelingen die ik door alle drukte nog niet had gezien. Vanavond zijn alle Dikke Vrienden en Vrienden voor het Leven uitgenodigd. Ik ben erg nieuwsgierig naar ze en dit is de ideale gelegenheid om ze eens goed te bekijken en te spreken natuurlijk.

Donderdag

Na een kort nachtje zit ik alweer in de trein. Het acteurscollectief De Stormvogels zal een presentatie houden tijdens de Open Ochtend in de Bibliotheek op het Station, een plek waar ik heel blij van word. De bibliotheek heeft voor een heerlijk ontbijt gezorgd. Het is niet druk, dus de volgende keer moeten we echt eerder beginnen met de publiciteit, maar het publiek vindt het erg leuk. Bovendien is de directrice van de bibliotheek aanwezig – ze is heel enthousiast en we spreken af in de toekomst meer samen te werken.

‘s Middags stuur ik een berichtje over een nagesprek naar iedereen die gereserveerd heeft voor de voorstelling Smekelingen, die vrijdag wordt gespeeld. Met ons nieuwe CRM-systeem van Gentleware is dit zo gebeurd.

Week van Andrea Nieuwendijk

Vrijdag

Op vrijdag ben ik altijd vrij met mijn twee mannetjes, dus breng ik de dag door met auto’s, voetballen, klei en nog meer auto’s. Ik blader snel door Het Parool en zie dat Jaqc. Algra een groot artikel heeft geschreven over de film A Ballerina’s Tale, waarover zij binnenkort bij ons een nagesprek verzorgt. Volgende week eens kijken of het doorgeplaatst kan worden in het Haarlems Dagblad.

‘s Middags opnieuw naar Haarlem voor mijn eerste kerstborrel bij de Toneelschuur. In het café met al met mijn Toneelschuur-collega’s besef ik hoezeer ik me hier al thuis ben gaan voelen. Met een paar collega’s eten we ‘s avonds nog even bij een Thais restaurant, een adresje dat ik zeker ga onthouden.

De week van Andrea Nieuwendijk

Zaterdag

Voor mijn kinderen is de kerstvakantie begonnen dus halen wij in de bibliotheek een enorme stapel boeken. ‘s Middags bezoeken wij de lichtinstallatie-tentoonstelling Lichtbaden, die al heel lang op ons lijstje stond.

De week van Andrea Nieuwendijk

‘s Avonds ben ik al vroeg in de Toneelschuur aanwezig voor de Orkater-première van Crazy Love. Alles loopt gesmeerd dus mijn Orkater-collega’s en ik hebben weinig te doen.

Zondag

Zoals iedere dag zijn mijn zoons alweer vroeg wakker en zit ik om 6.45 uur alweer aan de koffie. Nog niet zo lang geleden hebben wij de ‘Fruittuin van West’ ontdekt. Eerst gaan we daar eieren rapen in de boomgaard en daarna warmen we op met koffie en appeltaart. De perfecte zondag.

De week van Andrea Nieuwendijk