De opening van A Space Called Home en Das Mag Festival

Kickan Schipper bij De Brakke Grond

#Loopbaan
19 jun 2017

Kickan Schipper, verantwoordelijk voor de communicatie, marketing en publiciteit van alle activiteiten van De Brakke Grond deelt de activiteiten van haar week.

Door redactie


Chandri Anggara (Pexels)

Kickan Schipper studeerde Media & Cultuur en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds augustus 2015 is ze senior communicatiemedewerker bij De Brakke Grond. Daar is Schipper verantwoordelijk voor de communicatie, marketing en publiciteit van alle activiteiten van het programma visuele kunsten en cultuur. Daaronder vallen de exposities, maar ook zaalprogramma’s en programma’s met bijvoorbeeld interactieve media (met IDFA), audioverhalen/podcasts (met Grenzeloos Geluid en In The Dark) en fashion film (met FASHIONCLASH).

Donderdag

De expositie On Alchemy and Magic is pas net geopend, maar we zitten nu alweer in de opbouw van de volgende tentoonstelling die is geprogrammeerd in het kader van ons themaprogramma THUIS [een gebruiksaanwijzing]. De nieuwe expo A Space Called Home zal in drie huisjes te zien zijn die speciaal hiervoor in de foyer worden gebouwd. Er wordt hard gewerkt, want vanwege een congres van de Gemeente Amsterdam dat in ons cultuurhuis plaatsvond, zijn er nu maar een paar dagen voor de bouw en inrichting van de huizen. We gaan zaterdag al open.

Ook ik houd me druk met de laatste voorbereidingen voor de opening: controle van de hand-out teksten, de info voor pers samenstellen, instructies voor de fotograaf doorlopen. ’s Avonds is er nog een ‘flitsbezoek’ – een korte gratis rondleiding – door de expositie On Alchemy and Magic. Deze korte rondleidingen zijn vooral gericht op de bezoekers van de theatervoorstelling: zij krijgen zo een korte en heldere inleiding op de tentoonstelling.

De week van Kickan Schippers

Vrijdag

Het vorig jaar gestarte fashion film project Act! Cut! Play! loopt heel goed. De drie films, die gemaakt zijn door drie teams met elk een theatermaker, mode-ontwerper en filmmaker, veroveren de (fashion) filmfestivals wereldwijd en vallen zelfs in de prijzen in onder meer Mexico en Zuid-Afrika. Ik vraag een Italiaanse expert op het gebied van fashion film om te reflecteren op de resultaten van dit project. Vandaag geef ik de laatste suggesties door op zijn artikel.

Verder heb ik een gesprek met een potentiële nieuwe stagiaire. Ik vind het belangrijk om mensen praktijkervaring te laten opdoen en samen te werken aan projecten. Bovendien geeft het mij altijd weer veel nieuwe energie om samen te werken met iemand die leergierig en onbevangen is. Voor het themaprogramma THUIS hebben we drie korte video’s laten maken voor een Facebook campagne. Luchtig en toch inhoudelijk. Samen met mijn huidige stagiaire plannen we een Facebookcampagne in voor de komende periode die gericht is op verschillende doelgroepen.

Één van de vele voordelen van werken in de Brakke Grond? We hebben een gezellig café. Met collega’s Wouter en Lars drink ik nog even een drankje om het weekend in te luiden (de mannen met Vlaams bier natuurlijk).

De week van Kickan Schippers

Zaterdag

Vandaag is de opening van A Space Called Home. Het is een leuke opening met veel oud-bekenden uit mijn Rijksakademie-tijd, waar ik 4 jaar coördinator communicatie was. Feiko Beckers, een van de kunstenaars, is een oud-resident van de Rijksakademie.

Ook hosten we in de Brakke Grond het Das Mag Festival. De leesclub van Lize Spit vindt hier plaats en de Rode Zaal van de Brakke Grond is prachtig aangekleed voor het eindfeest. Ik ga nog even naar het feest. Het heeft zo’n goede sfeer dat ik even los laat dat ik werknemer ben: tijd om te dansen!

De week van Kickan Schippers

Niets missen?

We sturen iedere twee weken een nieuwsbrief met interviews, praktijkverhalen en de nieuwste vacatures. Schrijf je in, dan krijg jij ‘m ook.

Maandag

Vandaag bespreek ik met programmeur Wytske de plannen voor onze grote winterexpositie. De expositie van duo Tuur van Balen en Revital Cohen wordt heel interessant, maar ook een uitdaging voor de communicatie. Ik kan er nog niet teveel over zeggen, maar het wordt geen standaard tentoonstellingsopstelling. We gaan half juni een subsidieaanvraag inleveren, dus we denken goed door op onder meer ideeën voor partners en contextprogramma’s. We komen met een aantal ideeën en plannen een afspraak in met de kunstenaars om deze ideeën te bespreken. We overleggen even bij onze buren van Hotel V. In hun café the Lobby maken ze heerlijke en kunstige cappuccino’s.

De week van Kickan Schippers

Dinsdag

Het is heerlijk weer dus ’s ochtends werk ik vanuit de heerlijke binnentuin van de Brakke Grond.  Stagiaire Eva is klaar met haar stage en presenteert haar onderzoek naar het publiek van onze vorige expositie, een solotentoonstelling van fotograaf Tom Callemin. Aangezien onze tentoonstellingen gratis te bezoeken zijn, hebben wij een probleem met het verzamelen van data en is het moeilijker om een goed beeld te krijgen van onze bezoeker. Eva heeft met haar onderzoek een mooie basis gelegd waarop we tijdens de volgende exposities zeker door zullen gaan. Het was in ieder geval leuk om te horen dat onze bezoekers zeer tevreden waren over de expositie en graag nog eens terugkomen bij een tentoonstelling in de Brakke Grond.

De week van Kickan Schippers

Woensdag

In het kader van het themaprogramma THUIS is de film Brussels, 2016 van Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) geprogrammeerd. Het is de Nederlandse première dus we hebben een klein moment georganiseerd voor een select groepje genodigden. We kijken samen de film en drinken nog wat na in de binnentuin met dat mooie weer. Edo Dijksterhuis is er bij en schrijft een mooie recensie. Een goede opsteker voor de kunstenaar.

’s Avonds is er een ander event binnen het themaprogramma. Tijdens een gezamenlijke maaltijd krijgen we een minicollege van hoogleraar Jan Willem Duyvendak. Host is theatermaker Michaï Geysen. Het is een heel interessant verhaal en vormt een mooi kader bij onze themaprogramma over je thuis voelen.

De week van Kickan Schippers

Interessant voor anderen?