Genomineerden Cultuurmarketing Awards binnen twee categorieën

11 genomineerden Cultuurmarketing Awards 2017

8 mei 2017

De genomineerden voor de Cultuurmarketing Awards, de prijzen voor de beste culturele marketingcases zijn bekend.

Door de redactie

De vakjury nomineerde uit de 57 inzendingen 11 marketingcases voor de finale-uitreiking op 15 juni, afkomstig van het Fries Museum, Luxor Theater, Museum Boijmans Van Beuningen, Naturalis, PS|theater, Rotterdam Philharmonisch Orkest, St. ARTmatch, TAQA Theater de Vest, TivoliVredenburg en het Van Gogh Museum.

De Cultuurmarketing Awards zijn een beloning voor creatieve, effectieve en inspirerende marketingcases in de cultuursector. Dit jaar konden culturele instellingen cases indienen in twee categorieën: de Branddoctors Merk & Experience Award en de Centercom Campagne Award.

Dit zijn de 11 genomineerden van de Cultuurmarketing Awards

Na uitvoerig beraad hebben de twee vakjury’s de cases geselecteerd die binnen de criteria (creativiteit, effectiviteit, innovatie en voorbeeldfunctie) de hoogste ogen gooiden. Deze 11 genomineerden (op alfabetische volgorde) maken kans op een Award en presenteren op 15 juni hun case:

Branddoctors Merk & Experience Award


ARTtube –
Ontdek je museummatch met het ARThart van ARTtube
(ingezonden door Lotte Bloem)

Luxor Theater – Rebrandingstrategie Luxor
(ingezonden door Ruben Israël)

Museum Boijmans Van Beuningen – Surrealisme proeven
(ingezonden door Jeanette Verdonk)

Rotterdams Philharmonisch Orkest – Rebranding RphO
(ingezonden door Pim Halkes)

TivoliVredenburg – Pieces of Tomorrow
(ingezonden door Eva Huisman en Lieke Timmermans)

Van Gogh Museum – Van Gogh brengt mensen in beweging
(ingezonden door Cas Boland en Caroline Vos)


Centercom Campagne Award


Fries Museum –
Tentoonstelling Alma-Tadema
(ingezonden door Lisa Klompe)

Luxor Theater | Senf Theaterpartners | Kemna Theater – Van Marathon tot Marathon
(ingezonden door Jeroen de Jager en Henriette van Eckeveld)

Naturalis Biodiversity Center – Heel Nederland in de ban van T. rex
(ingezonden door Susanne van Straaten)

PS|theater – Wij van de fabriek
(ingezonden door Eline Levering)

TAQA Theater de Vest – Vers van De Vest
(ingezonden door Elianne van Diepen)

Feestelijke uitreiking op 15 juni

In de komende weken stellen we in de aanloop naar de uitreiking op 15 juni de genomineerden nader aan je voor. Tijdens de feestelijke uitreiking op 15 juni presenteren de 11 genomineerden hun case en wordt er door de vakjury per categorie een winnaar uitgeroepen. Iedereen is van harte welkom om deze inspirerende middag bij te wonen. Naast de twee juryprijzen kan je op deze dag jouw stem uitbrengen voor de Publieksprijs. Het belooft een inspirerende afsluiting van het culturele seizoen te worden met vakgenoten uit het hele land. Meld je nu alvast aan:

Verslag juryoverleg: van 57 naar 11 marketingcases

53 culturele organisaties stuurden in totaal een recordaantal van 57 marketingcases in: dat is bijna een verdubbeling t.o.v. de vorige editie. Binnen beide categorieën was een divers scala aan inzendingen te zien, waarbij zowel de (sub)sectoren, de grootte van de organisaties als de beschikbare budgetten sterk uiteen liepen. Het valt de jury’s op dat er in de communicatie en marketing van culturele instellingen steeds meer uit de beschikbare budgetten wordt gehaald en creatiever wordt omgesprongen met de mogelijke middelen. Dit resulteert in inzendingen van hoog niveau. Daarbij is te zien dat ook instellingen met een klein(er) budget een groot bereik kunnen behalen.

“Juist in deze veranderende tijden waarin je jezelf als culturele organisatie opnieuw moet uitvinden, liggen er enorme kansen op het gebied van marketing. Prachtig om te zien dat veel culturele organisaties de creativiteit die zit in hun DNA, ook gebruiken bij hun marketingactiviteiten,” aldus Stephan Fellinger, overkoepelend juryvoorzitter van de Awards. 

Hoewel de jury’s positief verrast zijn door de kwaliteit van de marketingcases, geven de juryleden ook aan dat er voor sommige organisaties kansen zijn blijven liggen met betrekking tot de uitwerking van hun case. Zo misten er soms een heldere beschrijving van doelstellingen, uitwerking en/of resultaten, en beeld- en of videomateriaal om de case visueel te ondersteunen. Op deze manier miste de case overtuigingskracht en kon de jury minder goed worden meegenomen in het verhaal. Dit geven beide jury’s graag mee als algemeen verbeterpunt voor de volgende editie.

Tijdens het selecteren van de 11 genomineerden hebben de jury’s bijzondere aandacht besteed aan de effectiviteit, creativiteit en innovativiteit van de cases. Daarnaast is er ook gekeken of de cases als voorbeeldfunctie kunnen fungeren voor de sector. Het doel van de Cultuurmarketing Awards is immers om kennis en ervaring te delen, en van elkaar te leren door te inspireren. Iedere deelnemer aan de Awards krijgt dan ook een persoonlijke terugkoppeling van de vakjury over de ingestuurde case.

Daarnaast bevinden beide jury’s dat de bevlogenheid van de culturele sector één van haar sterkste kanten is. Een hoge mate van engagement met de beoogde doelgroep is een aspect wat de jury graag terugziet. Dit hebben de finalisten allemaal gemeen. Het zijn de creatieve, verrassende en vernieuwende marketingcases die bij de bezoeker binnenkomen, iets teweegbrengen en in het geheugen blijven hangen.

juryoverleg

De juryleden
Per categorie is een vakkundige jury samengesteld om de cases voor de finale te selecteren. Grote gemene deler van de juryleden is een groot hart voor de kunst- en cultuursector. De jury van de Branddoctors Merk & Experience Award wordt gevormd door Stephan Fellinger (juryvoorzitter, SpinAwards), dr. Daan Muntinga (Universiteit van Amsterdam & SWOCC), Daan Remarque (Chief Strategy Officer Ogilvy & Mather), Hilde Smetsers (Directeur Cultuurmarketing), Sonja Stalfoort (PuurKlant) en Bianca van Zwol (Strateeg Branddoctors). De tweede jury, voor de Centercom Campagne Award, bestaat uit Anita Mooiweer (juryvoorzitter, Sanoma/SBS), Peter Joziasse (Platform voor Klantgericht Ondernemen), Patricia Liplijn (Cultuurmarketing), Scato van Opstall (The Karma Brothers, Adformatie), Joost Schrage (De Zaak van Vertrouwen) en Filine Verhagen (marketing specialist Rituals).

De Cultuurmarketing Awards zijn niet mogelijk zonder een bijdrage van onze sponsoren en partners. Onze dank is groot voor Branddoctors, Centercom en Smart Connections, zonder wie deze editie niet gerealiseerd kan worden.