Genomineerden Cultuurmarketing Awards 2021
Vijf marketeers maken kans op de titel Cultuurmarketeer van het jaar, drie jonge marketingtalenten zijn genomineerd voor de Young Talent Award.
Cultuurmarketing organiseert iedere twee jaar de Cultuurmarketing Awards, dé prijzen voor de beste marketingcases in de cultuursector. Deze editie worden er door de vakjury persoonsgebonden prijzen uitgereikt aan marketeers en jonge marketingtalenten die het afgelopen jaar voor innovatie in hun organisatie hebben gezorgd.
Cultuurmarketeer van het jaar
De prijs Cultuurmarketeer(s) van het jaar wordt uitgereikt aan één of meerdere personen die een bijdrage hebben geleverd aan innovatie en nieuwe strategieën voor de culturele organisatie(s) waarvoor zij werkzaam zijn.
De vakjury, bestaande uit Anita Mooiweer, Desmond Lissone en Jon Heemsbergen, spreekt bewondering uit voor alle marketeers die in deze tijd niet bij de pakken neer zijn gaan zitten: ondanks dat de deuren dicht waren, hebben zij geprobeerd op alle mogelijke manieren de binding en betrokkenheid met het publiek te waarborgen. Op de criteria innovatie, voorbeeldfunctie en impact sprongen de volgende vijf marketeers er met hun aanmelding bovenuit.
Hélène van den Dungen (Museum Gouda)
“Een stip en een streep: daar begint het mee. De rest vul je zelf creatief in. Dat is het idee achter dat Museum Gouda tijdens de eerste lockdown (2020) in Nederland lanceerde. Het museum nodigde mensen uit om een kunstwerk te maken, om zo samen een positieve en creatieve ‘stip op de horizon’ te zetten. In twee maanden tijd werken bijna 500 kunstenaars (in de dop) aan het kunstwerk. De ‘stippen’ verbeelden de tijd van de lockdown en kijken vooruit naar een leven na de coronacrisis. Van alle kunstwerken is een groot groepskunstwerk en tentoonstelling gemaakt.”
Jurry Oortwijn (Paradiso)
“ geeft artiesten de mogelijkheid om kosteloos gebruik te maken van álle middelen die Paradiso ter beschikking heeft. Het podium geeft de artiest 100% artistieke vrijheid om een boodschap over te brengen op een moment dat zij daar zelf niet de middelen voor hebben. Dit doorlopende project uitte zich tot dusver in het overhandigen van de sleutels en het personeel van Paradiso aan Pitou, Sef en Marmoucha Orchestra, vele gevel- en Small Museum-exposities voor jonge, talentvolle kunstenaars en gratis postercampagnes voor artiesten in Amsterdam.”
Maurice Seleky (Amsterdam Museum)
“ is een digitale tentoonstelling van het Amsterdam Museum over de impact van het coronavirus op de stad Amsterdam en het dagelijks leven van Amsterdammers. Het museum bracht dit project tot stand samen met ruim 40 organisaties uit de stad en duizenden inwoners die hun eigen ervaringen uit het coronatijdperk deelden in video, audio, fotografie, tekst en andere media. De inzendingen worden gepresenteerd in digitale zalen en ook worden alle inzendingen verzameld voor de digitale collectie van de stad Amsterdam. Tevens is er rondom de tentoonstelling een uitgebreid digitaal publieksprogramma ontwikkeld. Corona in de Stad loopt nog steeds.”
Rozemarijn Romeijn (Theaters Tilburg)
“In november 2020 lanceerde Theaters Tilburg : een online platform van en voor eigenwijze, betrokken en open-minded jongeren, powered by Theaters Tilburg. Theaters Tilburg betrekt de online en offline community en verbindt hen met gelijkgestemde, maatschappelijk betrokken individuen, organisaties en thema’s. Creators worden ondersteund bij het creëren van nieuwe events en Theaters Tilburg maakt er ruimte voor in de programmering. Daarmee wordt deze community een stem én zichtbare rol in de organisatie van Theaters Tilburg gegeven.”
Susan van ’t Slot-Koolman (Mariniersmuseum)
“Tijdens de eerste lockdown heeft het Mariniersmuseum een marketingstrategie ontwikkeld met het doel meer naamsbekendheid te genereren. De intentie: niet (online) de inhoud weggeven, maar het prikkelen en activeren van volwassen en kinderen op een intergenerationeel en duurzame manier. is de museummarinier die alle (ook moeilijke) onderwerpen op een begrijpelijk en speelse manier vertaalt voor 6 t/m 12-jarigen met vlogs, infographics, in/outdoor doe- en thuisactiviteiten. Zijn onderwerpen worden altijd ondersteund met een post voor volwassenen, zodat het gesprek tussen kind en volwassenen op gang komt.”
Young Talent Award
De Young Talent Award wordt uitgereikt aan een jonge professional (30 jaar of jonger) die met een vernieuwende aanpak resultaat heeft geboekt.
De vakjury, bestaande uit Melanie Bosveld, Adelinde Bennaars en Sana Sellami, zoekt niet alleen naar een mooi of goed idee, maar vindt dat prijswinnende projecten ook resultaat moeten boeken: beter klein en goed uitgevoerd dan groots en niet goed uitgevoerd. De volgende drie marketingtalenten scoorden het hoogst op de criteria innovatie, voorbeeldfunctie en impact.
Just van der Horn van den Bos (Nationale Opera & Ballet)
“ is het gevolg van de vraag hoe Nationale Opera & Ballet het beste met de openstaande tegoeden van kaartkopers om kon gaan naar aanleiding van de afgelasting van vele voorstellingen als gevolg van de coronapandemie. Hierbij werd gezocht naar de balans tussen de wensen van bezoekers en de belangen van de organisatie. Na meerdere brainstormsessies is de cadeaukaart ontwikkeld, waarbij een zo hoog mogelijke customer convenience en customer experience de uitgangspunten waren.”
Loes van Lier (Tropenmuseum)
“In de videoserie daal je samen met onze conservatoren af naar het depot. Met ruim een half miljoen objecten is onze collectie niet alleen ontzettend omvangrijk, maar ook erg divers. Met de videoserie geeft het Tropenmuseum een gezicht aan de mensen die in het museum werken, en worden objecten die normaal opgeborgen in het depot liggen uitgelicht. Bijzondere objecten en verhalen, elk met een universeel thema zoals vrijheid, mode en beeldvorming. De video’s zijn speciaal gemaakt voor de social media kanalen van de vier musea en kwamen wekelijks online.”
Nitchka Wefers Bettink (Nationale Opera & Ballet)
“Vanaf het moment dat Nationale Opera & Ballet moest sluiten in maart 2020 ontstond het idee om drie keer per week aan te bieden voor volgers, zodat zij direct in hun woonkamer mee konden doen. De lessen werden gegeven door Ernst Meisner, artistiek coördinator van de Junior Company van HNB en begeleid door pianist Rex Lobo. Twee keer per week vond een YouTube première van een les plaats en 1 keer per week konden Facebookvolgers live meedoen met een balletles waarin alle dansers van Het Nationale Ballet ook deelnamen en te zien waren.”