"Mijn doel is publiek overtuigen van de schoonheid van muziek uit onze eigen tijd."

Geef de juiste context bij hedendaagse muziek

#Loopbaan
6 jun 2018

Pianist en musicoloog Ralph van Raat wordt gezien als een voorvechter van de hedendaagse pianomuziek. Van jongs af aan is hij gefascineerd door dit genre. Cultuurmarketing sprak met Van Raat over zijn visie op ondernemerschap in de culturele sector.

Door de redactie

Fotografie

Simon van Boxtel

Vanaf zijn zevende had Ralph van Raat pianoles en al vroeg kwam hij in aanraking met jazzmuziek. Hier begon zijn fascinatie voor atonale muziek. Al snel ontdekte hij hedendaagse muziek, van bijvoorbeeld Arnold Schönberg. Muziek die vreemd aanvoelde, door het gebrek aan ritme en melodie. Van Raat identificeerde zich met deze verwarrende muziek. Hij vond de muziek niet altijd mooi, maar speelde met de vraag in zijn hoofd hoe componisten dit op papier kregen. Al snel kreeg hij les van Ton Hartsuiker, die gespecialiseerd was in eigentijdse muziek. Hij bracht Van Raat met nog meer muziek in contact. Daarna kwam zijn liefde voor jazz, klassieke muziek en muziek van de 20e eeuw samen.

Tijdens zijn studie won Ralph van Raat al het Internationaal Gaudeamus Vertolkers Concours. Tegenwoordig speelt hij veel soloconcerten in de grote zalen van Nederland. Ook is hij in het buitenland te zien, dit jaar in de Carnegie Hall in New York.