Aandacht voor het milieu met kunstproject Plastic Ocean

De kunstenaars-activist in Thirza Schaap

#Loopbaan
4 apr 2019

Zes jaar geleden verruilt fotograaf Thirza Schaap haar thuisstad Amsterdam voor Kaapstad. In Zuid-Afrika ontdekt zij de kunstenaar-activist in zich. Met haar kunstproject Plastic Ocean genereert Schaap aandacht voor het milieu en plasticvervuiling.

Door de redactie

Fotografie

Thirza Schaap

Thirza SchaapWerken in Zuid-Afrika lijkt een logische keuze voor een ambitieuze fotograaf; de fotografiescene is daar immers booming. Zuid-Afrikaanse fotografen zoals Zanele Muholi, Pieter Hugo en Santu Mofokeng genieten wereldwijde faam met hun maatschappelijk betrokken fotografie. De keuze van Schaap om naar Kaapstad te verhuizen en daar te gaan werken was echter geen bewuste carrièrestap. Toen Schaap samen met haar man, kind en hond haar koffers pakte en voor zes maanden naar Zuid-Afrika ging op zoek naar een meer natuurlijke leefomgeving, kon zij nog niet vermoeden dat dit permanent zou zijn.

Wat begint als een half jaar buitenland, blijkt een stap te zijn die haar leven voor 100% verandert. Wonend aan de kust van Kaapstad, wordt Schaap dagelijks geconfronteerd met het plastic afval dat na een lange reis door de oceaan aanspoelt aan het strand. En dat laat haar niet onbewogen.