Nieuw museum in Lisse is toegankelijk voor iedereen

Het LAM is een radicaal ander museum

LAM staat letterlijk voor Lisser Art Museum. In figuurlijke betekenis staat het LAM voor ‘kunst voor iedereen’. Bij dit nieuwe museum staan kijken, ontdekken, plezier beleven en verwonderen centraal. Daarvoor heb je – volgens het museum – geen enkele voorkennis van kunst nodig.

Door de redactie

Fotografie

Bibi Veth & Ronald Tilleman

Het LAM op Landgoed Keukenhof in Lisse is het vierde museum in de rij van recent geopende particuliere kunstmusea: Museum MORE in Gorssel in 2015, museum Voorlinden in Wassenaar in 2016, No Hero in Delden in voorjaar 2018 en het LAM in najaar 2018. Het LAM, opgericht door de VandenBroek Foundation van Jan van den Broek (bekend van de Dirk-supermarkten), neemt in deze rij met particuliere musea een vernieuwende positie in. “Wij zijn er voor een brede doelgroep; juist ook voor mensen die denken dat een museum niets voor hen is,” vertelt Budding.

Een museum voor leken

Budding noemt het LAM een ‘instapmuseum’: “We zijn er voor mensen die nieuwsgierig van geest zijn, maar het gevoel hebben dat kunst niets voor hen is.” Het doel is om mensen die nooit eerder een museum bezochten, in het LAM hun eerste positieve museumervaring te bezorgen. “Als bezoekers in het LAM ontdekken dat kunst hun creativiteit stimuleert en beter en anders laat kijken, kunnen ze vervolgens ontdekken wat andere musea bieden.” Het museum wil expliciet geen concurrentie op bestaand museumaanbod zijn, maar een opstap vormen naar andere musea. Om dit te realiseren, is het museum op verschillende manieren toegankelijk voor mensen zonder kennis van kunst(historie). Daarnaast hoopt het LAM voor geroutineerde museumbezoekers een frisse en nieuwe kijkervaring te bieden. “In het LAM moet je de museale zekerheden voor even durven los te laten.”