Hélène van den Dungen wint Cultuurmarketing Awards 2021

Een stip op de horizon

Stip op de Horizon
5 jul 2021

Hélène van den Dungen organiseerde voor Museum Gouda de groepstentoonstelling 'Stip op de horizon', bestaande uit meer dan 500 werken van Gouwenaars zelf.

Door de redactie

Fotografie

Maaike Hoonhout (header) en Bart Grietens

Een stip en een streep, daar begint het mee. Met deze gedachte organiseerde marketeer Hélène van den Dungen tijdens de eerste lockdown de groepstentoonstelling ‘Stip op de horizon’. Vanuit het museum vroeg zij aan bezoekers om kunstwerken in te sturen, gebaseerd rondom een stip en een streep. De stippen verwijzen naar de tijd van de lockdown en verbeelden een leven na de coronacrisis.

Dit project kwam voort uit de vraag hoe je zowel zichtbaar blijft maar ook in verbinding blijft met je doelgroep terwijl het museum zelf gesloten is. Met ‘Stip op de horizon’ wist Hélène niet alleen het stadsmuseum te positioneren als een culturele ontmoetingsplek voor iedereen, maar ook nog om in lastige tijden een gezamenlijke, positieve stip op de horizon te bieden. Voor dit visionaire project werd zij door de vakjury gekozen tot Cultuurmarketeer van het jaar tijdens de Cultuurmarketing Awards 2021.

Een knaller van een campagne en van A tot Z uitgevoerd

De juryleden van de categorie ‘Cultuurmarketeer van het jaar’, Anita Mooiweer, Desmond Lissone en Jon Heemsbergen, spreken hun bewondering uit: “Deze case is een voorbeeld van hoe je als museum uit die ‘ivoren toren’ komt en de toegankelijkheid, relevantie en doelstelling van je museum als uitgangspunt neemt. Niet alleen heeft Hélène deze campagne strategisch uitgedacht, maar ze heeft deze ook nog eens binnen een kleine organisatie van A tot Z weten te realiseren.”

Winnaars Cultuurmarketing Awards 2021 Hélène van Dungen
Hélène van Dungen (links) en Anne Beijer (Theaters Tilburg, rechts) met de personaliseerde kunstwerken gemaakt door Hedy Tjin.

Hélène: “Ik stond van begin tot einde aan het roer. Van idee, het format, de eerste oproep op onze socials, de interactie met de deelnemers, tot de uiteindelijke uitwerking in een echte tentoonstelling in het museum.” Ze voegt toe dat het team van Museum Gouda inherent betrokken en interdisciplinair denkt, wat het samenwerken voor dit project ten goede kwam.

Het enthousiasme spat ervan af

Hélène van den Dungen is een echte verbinder en heeft oog voor de toekomst. Niet alleen wist zij vanuit haar enthousiaste houding talloze inwoners van Gouda te overtuigen om mee te doen met dit project, ze wist ook de hulp van wanddecoratiebedrijf IXXI, ontwerpbureau 3MegaWatt, Rabobank Hollandse IJssel en het fonds GoudApot in te schakelen.

“De uitwerking van deze case is van hoog niveau en wordt gekenmerkt door een combinatie van consistentie, veel creativiteit en slimme samenwerkingen, zoals het aantrekken van een zeer passende sponsor. Dit is ten verdienste van een heel goede all-round marketeer,” aldus de vakjury.

Van fysieke naar een online culturele ontmoetingsplaats

De resultaten van deze aanpak mogen er ook zijn. Met ‘Stip op de horizon’ gaven Van den Dungen en Museum Gouda op inspirerende wijze gestalte aan de visie dat Museum Gouda ook tijdens de coronacrisis en maatschappelijke lockdowns een culturele ontmoetingsplaats van belang is: “Wij verbinden mensen met elkaar en bieden hen een authentieke ervaring. Men gaf ons terug dat het project voor hen echt als ‘stip op de horizon’ diende!” aldus Hélène.

Dit enthousiasme is terug te zien in het verloop van het project. Nadat de open oproep online gedeeld was, ontving het museum al binnen de eerste twee maanden meer dan 500 kunstwerken, en ontwikkelde het Instagram-account @stipopdehorizon zich tot een levendige online community van meer dan 550 volgers. Het project werd ook door een middelbare school uit Gouda en een basisschool uit Leiden als creatief project omarmd. Hier kwam een speciaal gezamenlijk kunstwerk uit voort met een eigen plek in de tentoonstelling.

Stip op de horizon werd live op Instagram geopend door cultuurvlogger Marco Dreijer, en werd ook door geheel nieuwe bezoekersgroepen massaal bekeken: “We ontvingen hierdoor bezoekers die anders wellicht nooit naar Museum Gouda zouden gaan. Zodra dit weer kon mochten zij het museum ook fysiek bezoeken. Een veelgehoorde kreet was ‘Ik hang in een museum!’ Zij postten hun foto’s vervolgens weer enthousiast hun eigen werk op social media en het project had een indrukwekkend bereik.”

Lessen en uitdagingen

De grootste uitdaging die Hélène beschrijft is dan ook hoe om te gaan met al die interesse. Ze vertelt dat in de eerste stadia van het project het strategische vraagstuk over de zichtbaarheid van het museum ten tijde van de eerste lockdown centraal stond. Door al het creatieve enthousiasme van de deelnemers veranderde deze uitdaging al gauw in de vraag hoe recht te doen aan alle oprechte belangstelling en de verbinding aan te gaan met alle betrokken partijen en deelnemers: “Hoe maken we van alle inzendingen een gesamtkunstwerk? Je wilt recht doen aan het werk van de deelnemers en er echt iets moois van maken. Online was het al een groot succes, maar offline in het museum zelf moest het net zo goed tot zijn recht komen.”

Een persoonlijke uitdaging was ook de combinatie van zowel haar rol als marketeer, maar net zozeer als fondsenwerver, publiekswerker als conservator: “Een tentoonstelling maken is een taak die normaal alleen is weggelegd voor onze conservatoren. Als marketing- en communicatiemedewerker mocht ik even kort proeven aan het werk van de conservator, en het smaakt naar meer!”

Pitch Hélène van Dungen Cultuurmarketing Awards 2021
Cultuurmarketing Awards (2021) pitch van Hélène van den Dungen Bekijk video

Wil je meer weten?

De winnaars van de Cultuurmarketing Awards spreken op NTF PRO. Samen met het Nederlands Theaterfestival organiseert Cultuurmarketing twee programma’s op 2 september. Cultuurmarketing leden ontvangen nu €15,- korting op een NTF PRO dagpas t.w.v. €50,- (inclusief BTW).

Interessant voor anderen?