Museum Gouda, Theaters Tilburg en Nationale Opera & Ballet vallen in de prijzen

Winnaars Cultuurmarketing Awards 2021

Winnaars Cultuurmarketing Awards 2021
15 jun 2021

Hélène van den Dungen en Rozemarijn Romeijn zijn de Cultuurmarketeers van het jaar en Nitchka Wefers Bettink wint de Young Talent Award!

Door de redactie

Fotografie

Bart Grietens

De tweejaarlijkse Cultuurmarketing Awards zijn dé prijzen voor de beste marketingcases in de cultuursector. Culturele organisaties hebben het afgelopen jaar nauwelijks publiek mogen ontvangen, maar grijpen de coronacrisis wel aan om positieve verandering te brengen en te innoveren. Om die reden werden tijdens de Cultuurmarketing Awards 2021 persoonsgebonden prijzen uitgereikt aan marketeers en jonge marketingtalenten die het afgelopen jaar voor innovatie in hun organisatie hebben gezorgd.

De eerste vakjury nomineerde binnen de categorie Cultuurmarketeer van het jaar vijf marketeers: Hélène van den Dungen (Museum Gouda), Jurry Oortwijn (Paradiso), Maurice Seleky (Amsterdam Museum), Rozemarijn Romeijn (Theaters Tilburg) en Susan van ’t Slot-Koolman (Mariniersmuseum).

De tweede vakjury nomineerde binnen de categorie Young Talent Award drie marketingtalenten van 30 jaar of jonger: Just van der Horn van den Bos (Nationale Opera & Ballet), Loes van Lier (Tropenmuseum) en Nitchka Wefers Bettink (Nationale Opera & Ballet).

Op 15 juni 2021 presenteerden de genomineerden zich tijdens de online uitreiking van de Cultuurmarketing Awards 2021 vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam aan vakgenoten in de cultuursector via een livestream.

Hélène van den Dungen & Rozemarijn Romeijn zijn Cultuurmarketeers van het jaar

De vakjury, bestaande uit Anita Mooiweer, Desmond Lissone en Jon Heemsbergen, was binnen deze categorie op zoek naar één of meerdere personen die een bijdrage hebben geleverd aan innovatie en nieuwe strategieën voor de culturele organisatie(s) waarvoor zij werkzaam zijn, en daardoor een inspirerend voorbeeld voor vakgenoten zijn.

De jury roept binnen deze categorie twee winnaars uit: Hélène van den Dungen van Museum Gouda en Rozemarijn Romeijn van Theaters Tilburg, beide impactmakers met verschillende projecten die volgens de jury niet tegen elkaar opwegen.

“De uitwerking van groepskunstwerk en tentoonstelling Stip op de horizon van Museum Gouda is van hoog niveau en wordt gekenmerkt door een combinatie van consistentie, veel creativiteit en slimme samenwerkingen. Hélène is niet alleen strategisch en analytisch heel sterk, maar weet ook van aanpakken: een unieke combinatie.”

“Community-based platform T*Agency van Theaters Tilburg is niet zomaar een jongerenproject, maar een toekomstgerichte strategie die breed wordt gedragen in de organisatie. Rozemarijn heeft als publiekswerker niet alleen afdelingen aan elkaar weten te verbinden, maar ook verandering naar buiten toe gerealiseerd.”

Nitchka Wefers Bettink wint de Young Talent Award

De vakjury, bestaande uit Melanie Bosveld, Adelinde Bennaars en Sana Sellami zocht binnen deze categorie naar een marketingtalent van 30 jaar of jonger die met een eigenzinnige en vernieuwende aanpak resultaat heeft geboekt.

De jury roept Nitchka Wefers Bettink van de Nationale Opera & Ballet uit tot winnaar van de Young Talent Award.

“Het is prijzenswaardig dat Nitchka met de online balletlessen van het Nationale Ballet zowel content als bereik heeft weten te realiseren en een community heeft opgebouwd. Ze heeft nagedacht over hoe zowel huidig publiek als nieuwe doelgroepen aangeboord kunnen worden. Ook liggen er mooie post-corona ideeën voor de toekomst.”

Een woord van de jury

De jury spreekt haar bewondering uit voor alle marketeers die het afgelopen jaar niet bij de pakken neer zijn gaan zitten. Ondanks dat de deuren dicht waren, hebben ze geprobeerd op alle mogelijke manieren de binding en betrokkenheid met het publiek te waarborgen. Het was een bijzonder jaar, waarin de crisis een unieke gelegenheid heeft geboden om een stap de toekomst in te zetten, met een snelheid en tempo waar culturele instellingen anders wellicht maanden over had gedaan.

Opvallend is dat over de hele linie bestaande rollen aan het vernieuwen zijn en er meer wordt samengewerkt binnen de organisatie. Marketing wordt steeds meer een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering, wat initiatieven oplevert die opvallend anders zijn dan voorgaande jaren. De grens tussen product, presentatie, marketing en PR is fluïde geworden, en de jury verwacht dat we dit in de toekomst steeds vaker gaan zien. Ook hebben veel organisaties door noodzaak ontdekt dat er digitaal veel kansen liggen om het product te veranderen, nieuw publiek te bereiken en nieuwe geldstromen te ontwikkelen. 

Lees hier het volledige juryrapport.

Livestream uitreiking

De livestream van de uitreiking op 15 juni 2021 is hieronder terug te kijken:

Uitreiking Cultuurmarketing Awards 2021 Bekijk video

Tot slot

Cultuurmarketing feliciteert de winnaars en dankt alle genomineerden, inzenders, juryleden, Pakhuis de Zwijger en kijkers thuis voor hun bijdrage aan de Cultuurmarketing Awards 2021!