Hoe het Van Gogh Museum, IKEA, Lays, Mercedes en Disney neuromarketing inzetten

6 prikkelende neuromarketing voorbeelden

14 mrt 2017

Neuromarketing bestudeert de werking van emoties en de invloed daarvan op onze beslissingen en denkwijze. In dit artikel geven we zes inspirerende voorbeelden van neuromarketingonderzoek toegepast in de praktijk, voornamelijk afkomstig uit de commerciële sector.

Door de redactie

Fotografie

Priyanka Singh. Dit artikel is gepubliceerd op 14 maart 2017 en geüpdatet door de Cultuurmarketing redactie op 22 maart 2022.

Ook IKEA ziet het belang van neuromarketing. Zij gebruiken dit o.a. om de customer journey in kaart te brengen. Dit doen ze door klanten met een headset door de winkel te laten lopen. Hierdoor wordt er geregistreerd waar de klanten naar kijken en hoe zij zich verplaatsen. Nog een leuk weetje: wist je dat IKEA een conceptstore heeft in Delft? Deze winkel ziet er uit als een normale IKEA, alleen is hier de consument onderdeel van een experiment. De bewegingen en acties worden namelijk nauwlettend in de gaten gehouden.

IKEA eyetracking Bekijk video

Mercedes: een ‘NeuroAdvertising’ analyse

In deze video van The Neuromarketing Labs is een tv-reclame van Mercedes geanalyseerd. Er is een zogenaamde ‘NeuroAdvertising’-analyse uitgevoerd: in de video is te zien hoe aspecten als aandacht, hartslag en betrokkenheid worden gemeten. Zo blijkt dat huidtemperatuur en de mate van betrokkenheid sterk met elkaar samenhangen: wanneer de betrokkenheid lager is gaat ook de temperatuur van de huid omlaag.

Neuromarketing bij Mercedes Bekijk video

Het eye-tracking project van het Van Gogh Museum

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft in samenwerking met het Van Gogh Museum een eye-tracking onderzoek uitgevoerd. Dit geeft inzicht in de manier waarop kunst wordt gezien en beleefd. Hierdoor kan het museum het educatieprogramma specificeren op ‘real life’ percepties en ervaringen. De deelnemers krijgen een headset op en lopen door het museum. Ze krijgen verschillende schilderijen te zien. Vervolgens krijgen ze informatie over het schilderij en bekijken ze het opnieuw. De resultaten zijn gebruikt om verschillen tussen kinderen en volwassenen in kaart te brengen in de manier waarop ze kunst bekijken en de effecten van de informatie die hen wordt gegeven.

De vieze vingers van Lay’s

NeuroFocus heeft EEG onderzoek uitgevoerd voor de Lay’s Doritos chips. De conclusie was dat hersenen zeer positief reageren op vieze vingers. Of specifieker gezegd: het kaaspoeder dat achterblijft aan de handen. Producent Frito-Lay maakte van deze kans gebruik en gebruikte de ‘vieze vingers’ volop in de reclame spots.

Eye-tracking bij Van Gogh Museum Bekijk video

De beste trailer voor Disneyfilm ‘Up’

Filmtrailers zijn uitstekend te testen met neuromarketing en dat heeft Disney ook begrepen. In dit filmpje is te zien hoe de consument reageert op de trailer van de animatiefilm ‘Up’. Aan de hand van deze analyse kan o.a. worden bepaald of een filmtrailer het gewenste effect heeft.

Analyse van de trailer 'UP' Bekijk video

NeuroLabs: de CoolTool

En – last but not least – een video van NeuroLabs. Dit onderzoeksbureau heeft zich gespecialiseerd in neuromarketingonderzoek. In onderstaande video over de CoolTool is te zien welke gezichtsuitdrukkingen getoond worden door consumenten wanneer ze een reclame bekijken. Er is wederom een heatmap geplaatst ter illustratie van de focuspunten.