In de kern gaat om het verlagen van drempels tot culturele organisaties, verbinden met verschillende doelgroepen die eerder niet bereikt werden en aansluiting zoeken op zaken die in de (lokale) maatschappij spelen. De term publiekswerking is in Nederland bezig aan een kleine opmars, maar de kenmerken ervan herkennen we ook in .
Elke Grommen, Sofie Vermeiren en Lot Wens zijn publiekswerkers. Op donderdag 17 mei vertellen ze over hun werk tijdens de eerste waarin kennisuitwisseling tussen Nederlandse en Vlaamse vakgenoten centraal staat. Wij vroegen hen alvast wat publiekswerking voor hen inhoudt, en hoe werking en werving zich tot elkaar verhouden.
Lot Wens is publiekswerker bij M HKA, een museum voor hedendaagse beeldende kunst, film en beeldcultuur in Antwerpen.
Als publiekswerker ben ik iemand die werkt voor en met het publiek. Het doel van dit werk is om de dialoog aan te gaan en de connectie maken tussen publiek, museum, kunst en kunstenaar. In ons museum tonen wij de kunst niet alleen om het tonen. Wij zijn ons ervan bewust dat de werken iets los kunnen maken bij de bezoekers en zij dit vervolgens willen delen. Dit faciliteren behoort tot het werk van de publiekswerker. Publiekswerk heeft ook met warmte te maken; wij zorgen dat het museum een plaats wordt waar de mensen graag willen zijn. Een open plaats waar mensen elkaar ontmoeten, waar je mag zijn wie je bent en waar je graag je tijd door wilt brengen.