Internationale projecten van Brabantse cultuurorganisaties

Brabantse organisaties bereiken internationaal publiek

Nieuwe doelgroepen, andere inspiratie, meer kansen op financiering of gewoon als manier om je horizon te verbreden. Iris van den Boezem verzamelde vijf Brabantse internationale succesverhalen.

Door Iris van den Boezem
Freelance redacteur en tekstschrijver
Dit artikel verscheen eerder op Mestmag.nl.
Fotografie

Jesse Koch, Ron Magielse, Ibrahim Dirani

Internationale projecten zijn vaak complex. Je bent afhankelijk van partners die je niet kent, door de afstand heb je geen idee hoe je in het buitenland voet aan de grond krijgt en het is nog maar de vraag hoe je de financiering rond krijgt. Gelukkig zijn er in Noord-Brabant verschillende organisaties die laten zien dat internationaal ondernemen heel goed kan.

Van den Boezem ging langs bij vijf internationaal succesvolle organisaties en verzamelde tips en inspiratie. In dit artikel lees je over speelplekken in het buitenland, over het aantrekken van internationaal publiek, over talentontwikkeling in Europa, over internationaal programmeren en over wereldwijd online bereik.

Speelplekken in het buitenland

Op de website van jeugddansgezelschap de Stilte prijkt trots een kaart met bezochte landen. De koffers worden sinds 2006 steeds vaker gepakt. Vanuit het kantoor en theater in Breda vertrekken de dansers naar alle uithoeken van de wereld. Naast in bijna alle Europese landen speelde het gezelschap inmiddels ook in onder meer Marokko, Curaçao, Noord-Amerika, Jordanië, India, Brazilië, China en Palestina. Hoe doen ze dat toch?