Wat zijn de obstakels en hoe overwin je ze?

15 obstakels voor theaterbezoek

Zoveel mensen zeggen dat ze vaker naar het theater zouden willen, maar op de één of andere manier 'komt het er niet van.' In deze humoristische column beschrijft Pien van Gemert (Het Nationale Theater) 15 obstakels voor een theaterbezoek. 

Door de redactie

Er is zoveel wat er niet van komt: het komt er ook niet van om meer salades te eten, of om elke dag een ommetje te maken met de lunch, het komt er ook te weinig van om een dag niks te doen, de krant helemaal uit te lezen, een verjaardagskaart te schrijven. Maar met dit alles is een toneelvoorstelling toch niet te vergelijken? Ben je niet geweest, dan heb je de aanraking met de vergankelijke schoonheid en intensiteit van die ene toneelvoorstelling simpelweg gemist. Die kans komt nooit meer terug. Gewoon omdat het er niet van kwam?! Als we dat accepteren, leggen we ons er wel heel snel bij neer.  Nee, we moeten even dieper door het stof.

In ‘Kunstminnend Nederland?’ stellen de onderzoekers zich de vraag hoeveel geïnteresseerden daadwerkelijk naar toneel gaan. Écht gaan noemen zij ‘converteren’. 51% van de Nederlanders zegt in principe geïnteresseerd te zijn in toneel, maar uiteindelijk gaat slechts 17% weleens naar een voorstelling. Laten we aannemen dat je wel in toneel geïnteresseerd bent en dat je dus bij die 51% hoort. Dan kan het er nog steeds niet van komen dat je een kaartje koopt. Waarom converteren we toch zo weinig? Wat zijn die obstakels dan?