Bezoekers voelen zich veilig en ontspannen

Concertbezoek in 1,5 meterconcertzaal

Uit publieksonderzoek van Het Concertgebouw en TivoliVredenburg blijkt dat 96% van de bezoekers van de eerste concerten na de heropening aangeeft zich veilig te voelen dankzij de doorgevoerde maatregelen.

Door de redactie

Fotografie

Ben Houdijk

TivoliVredenburg en Het Concertgebouw heropenden de deuren in juni en juli. Beide podia deden een publieksonderzoek onder de bezoekers van de eerste 1,5 meterconcerten. Meer dan 2000 bezoekers deelden na hun concertbezoek in de 1,5 meterconcertzaal hun mening en ervaring. TivoliVredenburg deed dat aan de hand van drie vragen:

  • hoe beoordeel je de communicatie en informatie over de coronamaatregelen voorafgaand aan je bezoek?
  • hoe beoordeel je de toepassing van de coronamaatregelen ter plaatse?
  • in hoeverre voelde je bezoek ontspannen?

Het Concertgebouw stelde de volgende vragen:

  • Hebben de coronamaatregelen impact gehad op de beleving van het concert?
  • Kunt u hieronder aangeven in hoeverre u zich veilig voelde tijdens uw bezoek aan Het Concertgebouw?

Uit het onderzoek van de twee podia blijkt dat 96% van de bezoekers zich veilig voelt, 3% neutraal en 1% geeft aan dat medebezoekers beter afstand kunnen houden. In de reacties geven bezoekers aan dat ze de ingevoerde maatregelen, de instructies vooraf en ter plaatse, de publieksbegeleiding en de looproutes zeer duidelijk vinden. Bezoekers worden op de websites van de podia geïnformeerd en ontvangen voorafgaand aan hun bezoek een e-mail met instructies in tekst, fotografie en video.

Kleine capaciteit voelt als VIP ervaring

TivoliVredenburg biedt kleinschalige concerten in de Grote Zaal en ontwikkelde daarnaast binnen de coronamaatregelen een nieuw concertformat: Walk The Line. Het publiek wordt in kleine groepen langs vier verschillende zalen en vier verschillende artiesten geleid. Bezoekers laten weten dat ze ‘het pand nog nooit zo hebben ervaren’ en dat zij zich niet alleen veilig, maar ook ontspannen voelen. Ook Het Concertgebouw ontvangt positieve reacties. De 1,5 meter-opstelling in Het Concertgebouw, met lege rijen tussen de stoelen en tafeltjes wordt door het publiek namelijk ervaren als ‘huiselijk’, en ‘exclusief’.

anderhalve meter concert in het Concertgebouw
1,5 meter concertopstelling in Het Concertgebouw
Leuk voor je collega