Online videomarketing, er is geen ontkomen aan. In 2016 werden vloggers steeds zichtbaarder in de traditionele media en ook in 2017 blijft het belang van online videomarketing toenemen. Livestreaming is hier een belangrijk middel voor. Cultuurmarketing geeft zeven tips voor livestreaming en presenteert een overzicht van de belangrijkste live videomarketing apps.
Als culturele instelling kan het interessant zijn om te experimenteren met live videomarketing. Zo werd vorig jaar dat jongeren (14 tot 25 jaar) vaker kijken naar streaming video content, dan naar live TV. En daar blijft het niet bij. Google plaatst websites met relevante video’s hoger in de zoekresultatenlijst, het gebruik van video in mailings kan de click-through ratio verdubbelen en de kans dat bezoekers van je website op videomateriaal (door comments achter te laten of de post te delen) is tien keer groter dan bij andere posttypes.
Bovendien kan online videomarketing gedurende de gehele customer journey in worden gezet in de vorm van reclame, verdieping (behind the scenes en diepteinterviews) en aftercare. De populariteit van video is dan ook niet zo vreemd. Livestreaming maakt een meer directe interactie met het publiek mogelijk dan standaard videomarketing, doordat men op live gebeurtenissen kan reageren en biedt daarnaast exclusiviteit: voor de volledige live experience, zoals de mogelijkheid tot participatie, moet men kijken op het moment van streamen.
Natuurlijk garandeert niet elke live video automatisch succes. Cultuurmarketing geeft daarom enkele tips voor wie wil experimenteren met livestreams.
In het wilde weg livestreamen is vragen om problemen. Een slecht gemaakte video kan de reputatie van een organisatie benadelen. Zorg daarom dat de inhoud van de video aansluit bij het imago, de waarden en de algehele marketingstrategie van de organisatie. Bepaal van tevoren de doelstelling, de meetbaarheid en de rode draad van de content. Vergeet ook niet te denken aan praktische elementen, zoals achtergrond, belichting, kledij en wie geschikt is voor én achter de camera.
Livestreaming moet gericht zijn op het versterken van de band tussen de organisatie en het publiek. Dit betekent dat de livestream niet de plek is om expliciet reclame te maken, maar juist de plek om het publiek kennis te laten maken met de organisatie, de medewerkers en de sfeer. Zo plaatste the Atlanta Symphony Orchestra een waarin het orkest deelnam aan de mannequin-challenge.
Livestreaming is uitermate geschikt voor het delen van live events. Het helpt dan wel als het publiek weet dat er een livestream plaats zal vinden. Hierbij kan het wel een overweging zijn bepaalde informatie achter te houden en de livestream te promoten als een leuke verrassing voor het publiek.
Houd de livestreams fris met relevante gasten, zoals experts en ambassadeurs. Laat de kijker vragen stellen aan deze mensen. Een goed voorbeeld hiervan is de strategie van uitgeverij HarperCollins. Zij hebben een dagelijkse live sessies waarbij ze onder andere auteurs aan het woord laten. Bied iets dat afwijkt van de standaard content die de organisatie levert.
Maak het publiek onderdeel van de content, bijvoorbeeld in de vorm van een live Q&A, een live workshop of webinar. Meer interactie vergroot de betrokkenheid bij de organisatie en zo ook de merkloyaliteit. Zo organiseerde the Pac Aviation Museum een op Periscope.
Zorg voor een follow-up na de livestream. Tweet de highlights of maak een blogpost en deel dit op de verschillende social media kanalen. Hierdoor stimuleer je de conversatie met het aanwezige publiek alsook de livestream-kijkers en is het mogelijk om mensen te bereiken die het event gemist hebben.
Sommige livestreaming-apps zorgen ervoor dat de gestreamde video na het event (tijdelijk) bewaard blijft. Profiteer hiervan door de video te delen, maar ook door de titel en omschrijving van de video aan te passen met het oog op SEO. Kijk bijvoorbeeld eens naar de video omschrijvingen op de van the Metropolitan Museum of Art op Facebook.
Inmiddels zijn er veel verschillende platforms die livestreaming opties bieden, zoals Facebook, Twitter, Periscope, Snapchat, YouTube en Instagram. Sommigen zijn speciaal ontwikkeld voor live video en anderen hebben zich aangepast om te kunnen voorzien in de groeiende behoefte van gebruikers. Welke apps passen het beste bij jouw organisatie? Hieronder volgt een kort overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van de bovengenoemde livestreaming apps.
Na al deze tips behoefte aan inspiratie uit de praktijk? Kijk dan eens naar de volgende organisaties en hoe zij een aantal van de bovenstaande apps gebruiken.
Het British Museum organiseerde een live rondleiding via Periscope: Defining Beauty with Dan Snow, een kijkje in de expositie over de verbeelding van het menselijk lichaam in Griekse kunst gepresenteerd door een presentator van de BBC.
Tijdens de livestream worden comments en likes als volgt weergegeven:
Het Van Gogh Museum zond via Twitter live het optreden van succesvolle DJ Armin van Buuren in het museum uit.
Het Van Goghmuseum gebruikt ook de livestreamopties van Facebook. Hier wordt ook aftercare en het positieve effect van de interactie die livestreaming oproept geïllustreerd.
Broadwaysensatie Hamilton, de musical over het turbulente leven van founding father Alexander Hamilton, maakt veel gebruik van videomarketing. Voor fans die de voorstelling niet kunnen zijn door geldgebrek of locatie werd het project #Ham4Ham in leven geroepen, livetweeting en -streaming op verschillende sociale platforms. Als onderdeel hiervan werden de optredens ter promotie van de Hamilton-mixtape live uitgezonden op YouTube.
Wil je aan de slag met livestreamen? Onderzoek welk livestreaming platform het beste past bij de doelstellingen van de organisatie en zoek inspiratie voor live videomarketing bij de culturele instellingen die je zijn voorgegaan.