Search Engine Optimization en de vele tools die ervoor gecreëerd zijn.

7 gratis tools voor SEO

#Online marketing
25 okt 2016

Iedere cultuurmarketeer wil dat zijn of haar website bovenaan de zoekresultaten van Google verschijnt. In dit artikel wijzen we op 7 gratis tools voor SEO.

Door de redactie

Fotografie

Flickr / Flickr

De afkorting SEO (Search Engine Optimization) is dan ook een veelgebruikte, net als de vele tools die ervoor gecreëerd zijn. Als je je echter een beetje in het hoe en wat van SEO-tools gaat verdiepen, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Dit zijn 7 handige en gratis tools om je op weg te helpen.

1. Zoekwoordplanner (Google)

De zoekwoorden die terugkomen op je website, dragen bij aan de vindbaarheid in zoekmachines. Om hoog in de resultaten van Google te komen is het dus van belang dat de tekst die op de website staat overeenkomt met de woorden waar je (potentiële) publiek naar zoekt.

Binnen de Ads omgeving van Google kun je er met de gratis zoekwoordplanner achter komen welke termen in advertenties goed scoren, en deze vervolgens op je website gebruiken om het organisch bereik te vergroten. Het brede publiek zal bijvoorbeeld niet zoeken naar vaktermen als ‘customer journey’ of ‘donateurswerving’, maar kan wel geïnteresseerd zijn in ‘ervaring met museum X’ of ‘financiën instelling Y’. Met de zoekwoordplanner kom je hier achter.

Zoekwoordplanner-7-gratis-tools-SEO

Het verschil tussen Search Engine Advertising (SEA) – waar Ads onderdeel van is – en Search Engine Optimization (SEO) is dat deze eerste betaald is en zorgt dat je advertenties rondom de zoekresultaten verschijnen terwijl de tweede het organische bereik verbetert. Het is misschien enigszins een omweg om via Ads erachter te komen welke trefwoorden goed scoren, maar de zoekwoordenplanner kan uiteindelijk veel invloed hebben op de ranking van je website.

2. Kwaliteit is net zo belangrijk als content: Pagespeed Insights (Google)

Naast de daadwerkelijke content op pagina’s, filtert Google haar zoekresultaten ook op de kwaliteit van de websites. Google Panda, onderdeel van het algoritme dat de volgorde van de zoekresultaten bepaalt, weert websites met een lage kwaliteit – waardoor websites met een hoge kwaliteit automatisch hoger in de rankings komen. Een trage website wordt door Google Panda onder andere als ‘lage kwaliteit’ gezien.

De gratis webapplicatie Pagespeed Insights van Google test de snelheid van een website voor zowel desktop als mobiel, resulterend in een getal tussen de 0 en 100. Een lage score leidt tot een ongunstige positie in de zoekresultaten. Met deze applicatie kun je zien hoe snel jouw website is en eventueel stappen ondernemen om dit te verbeteren – Pagespeed Insights draagt zelf ook verbeteringen aan.

3. Dé SEO tool: Google Analytics (Google)

Tot slot in de SEO-tools van Google: Google Analytics. Iedereen die zich bezighoudt met online marketing of SEO zal deze applicatie kennen. Het is daarom misschien een beetje een open deur, maar niet minder van belang. Als je trackers implementeert, kan Google Analytics een complete analyse van je website geven, inclusief statistieken en via welke zoekwoorden mensen op jouw pagina terecht komen. Daarnaast wordt bijna elke verkeersstroom die je maar kunt bedenken bijgehouden.

Google Analytics is ontzettend handig om SEO inzichten te verkrijgen en te weten waar je veranderingen op je website kunt doorvoeren om beter gevonden te worden. Zo is er bijvoorbeeld te zien via welke zoekwoorden bezoekers in het verleden op de website zijn gekomen – heel belangrijke informatie bij SEO!

4. Tel hoe vaak trefwoorden voorkomen op je website met Textalyser

Zoals gezegd hangt een hoge aanwezigheid van zoekwoorden in de websitetekst samen met een hoge positie in de rankings. Hoe weet je echter of de frequentie van een bepaald woord of een bepaalde frase groot genoeg is? Textalyser is een handige gratis tool die hierbij kan helpen.

Door een uitgeschreven tekst en het zoekwoord dat je wil analyseren in te vullen, kun je eenvoudig nagaan welke woorden in welke frequentie voorkomen. De belangrijkste trefwoorden hebben idealiter een density van 1-3%. Dit lijkt misschien weinig, maar dat betekent dat ze 1 tot 3 keer per 100 woorden voorkomen.

De informatie die je uit Textalyser haalt is in het kader van SEO zeer handig om een tekst meer te optimaliseren of juist om overoptimalisatie te voorkomen. Aan de hand van de resultaten kan je aan de ene kant woorden weghalen of vervangen door synoniemen, en aan de andere kant een bepaalde zoekterm vaker laten terugkomen.

5. SEO tool tegen plagiaat: Copyscape

Nog een andere manier om je organische bereik te verhogen is door te zorgen dat je authentieke en originele content op je website plaatst. De tool Copyscape zoekt naar stukken tekst die op meerdere websites voorkomen om zo plagiaat te ontdekken. Dit is niet alleen handig om te zien welke andere sites eventueel content van jou overgenomen hebben, maar ook welke artikelen of alinea’s van je eigen website geplagieerd zijn. Het is aan te raden om deze teksten aan te passen, want Google filtert resultaten met gekopieerde content uit de rankings. Een snelle check via Copyscape kan dus zeker geen kwaad.

6. Optimaliseer je snippet voor SEO

Een snippet is het korte tekstje dat bij Google onder de titel van een pagina staat bij de zoekresultaten. De woorden die hierin voorkomen spelen een grote rol in de vindbaarheid van een website, dus een SEO tool die hiernaar kijkt mag zeker niet ontbreken in dit lijstje.

Voor de veelgebruikte WordPress websites bestaat er de gratis plugin Yoast. Met deze plugin kun je onder andere de snippet van een pagina bijwerken en optimaliseren voor SEO. Yoast geeft aan hoe je eventueel de snippet en andere onderdelen van jouw pagina nog kunt verbeteren om hoger in de rankings te komen.

De meeste CMS’en die ingericht zijn op een goede SEO bieden de mogelijkheid tot een snippet optimiser. Houd er echter rekening mee dat Google regelmatig updates uitvoert met betrekking tot bijvoorbeeld de lengte van de meta beschrijving. Niet alle tools zullen deze wijzigingen even snel doorvoeren.

Als je geen plugin kunt inbouwen in het CMS bestaat er ook deze tool, waarmee je kunt zien of de titel en beschrijving die je voor de pagina bedacht hebt passen in de ruimte die Google biedt volgens de richtlijnen in 2018.

Yoast

7. Hoe goed scoor je in een zoekmachine? Rankaware geeft het antwoord

Nadat je met al deze verschillende tools aan je SEO gewerkt hebt door de juiste trefwoorden op je pagina te plaatsen, te zorgen dat je unieke content biedt en de snelheid van je website te optimaliseren, wil je natuurlijk weten of je ook daadwerkelijk hoger in de ranking van Google staat. Met de gratis te downloaden tool Rankaware is te zien hoe de keywoorden van een website scoren in verschillende zoekmachines (Google, Yahoo, Bing, ASK, AOL). Ook de geschiedenis van de trefwoorden is te zien, waardoor je een beter inzicht kunt krijgen in welke SEO aanpassingen effect hebben en welke minder.

Interessant voor anderen?