4 afstudeeronderzoeken over technologie en cultuur

Digitale technologieën in de cultuursector

#Onderzoek
4 jul 2019

Digitale technologieën bieden kansen om de inhoud van kunst en cultuur te verrijken of om nieuwe verhalen te vertellen. Cultuurmarketing dook in de scriptiedatabases en vond enkele interessante scripties over digitale technologieën in de sector. 

Door de redactie

1. De gevolgen van het conserveren van kunstwerken middels 3D-printen

Liselore Tissen deed onderzoek naar de toepassing van 3D-printen bij het conserveren van kunstwerken, en welke ethische discussies er ontstaan door deze techniek. Anders dan bij andere reproductiemiddelen zoals fotografie, is het dankzij 3D-printen mogelijk om zowel de visuele kenmerken als de textuur van schilderijen tot in de fijnste details na te maken. Nu 3D-printen steeds toegankelijker en goedkoper wordt, is het een kwestie van tijd voordat ieder huishouden een eigen Van Gogh kan printen die vrijwel niet te onderscheiden is van het origineel. In haar scriptie beantwoordt Tissen wat dit betekent voor het kunstwerk, de conservering ervan en de kunstwereld in zijn geheel.

Tissen schreef haar masterscriptie in het kader van de MA opleiding Arts & Culture aan de Universiteit Leiden. Inmiddels is de scriptie uitgegroeid tot een promotieonderzoek in Leiden en Delft. Lees hier de volledige scriptie.

Niets missen?

We sturen iedere twee weken een nieuwsbrief met interviews, praktijkverhalen en de nieuwste vacatures. Schrijf je in, dan krijg jij ‘m ook.

2. Wat zijn de verwachtingen van en ervaringen met Virtual Reality in musea?

Susan Lesker deed onderzoek naar de verwachtingen van en de ervaringen met Virtual Reality (VR) onder museumbezoekers. Subsidies worden verlaagd en de vrijetijdssector wordt steeds competitiever. Zij constateerde dat musea daarom genoodzaakt zijn om hun strategieën aan te passen en in te zetten op de wensen van het publiek. De toepassing van VR is een manier om het contact met het publiek te versterken, de zichtbaarheid van de collectie te vergroten en een jonge generatie aan te spreken. In dit onderzoek is gebruik gemaakt van een casestudy in het Westfries Museum.

Susan Lesker schreef dit afstudeeronderzoek om de master Media en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam te behalen. Lees hier de volledige scriptie.

3. Gaan hologrammen in de toekomst live muziek domineren?

Uit het onderzoek van Alina Vietoris blijkt dat hologrammen – in het genre rock – live optredens niet zullen domineren of vervangen, maar dat hologrammen wel succesvol kunnen zijn. De inzet van hologrammen zijn het meest geslaagd wanneer de desbetreffende artiest als muzikale held wordt gezien na zijn of haar overlijden, omdat het een beleving voor het publiek creëert waarin hun muziek verder voortleeft en het publiek hun muzikale held kan eren. In dit onderzoek is er gekeken naar een hologram van overleden zanger Ronnie James Dio.

Alina Vietoris schreef ‘Rock and Roll Never Dies – Will Holograms Dominate Live Performances in Rock Music in the Future?’ om de master Applied Musicology aan de Universiteit Utrecht af te ronden. Lees hier de volledige scriptie.

4. Wat zijn de voordelen van het inzetten van een robot?

Janwillem te Voortwis onderzocht in zijn scriptie hoe een robot zoveel mogelijk de aandacht van het publiek kan trekken. Uit zijn onderzoek blijkt dat het inzetten van een robot niet alleen een goed middel is om de aandacht van het publiek te trekken, maar ook om de betrokkenheid te vergroten. Om de robot nog succesvoller te maken, kan het toevoegen van een verhaal, interactie en het inzetten van acteurs helpen, aldus Te Voortwis. In dit onderzoek is gebruik gemaakt van een casestudy over The Maker Festival Enschede, waarin een robot met spuitverf de Mona Lisa namaakt.

Met ‘Building a Giant Drawing Machine’ voltooide Janwillem te Voortwis de master Creative Technology aan de Universiteit Twente. Lees hier de volledige scriptie.

Ken je een ander afstudeeronderzoek over digitale technologieën in de kunst- en cultuursector die ook in dit rijtje zou passen? Laat het ons weten!

Leuk voor je collega