Wees niet bang voor kunstmatige intelligentie: omarm het.

AI: de nieuwe assistent van de cultuurmarketeer?

De (verwachte) impact van artificiële intelligentie op verschillende industrieën valt niet te ontkennen. Maar hoe zit het met de invloed op de werkzaamheden van de cultuurmarketeer?          

Portretfoto Pip Manders
Door Pip Manders
werkzaam bij Cultuurmarketing
Fotografie

Deze afbeelding is gemaakt met DALL-E

 

 

AI-toepassingen worden in sneltreinvaart geoptimaliseerd en publiekelijk beschikbaar gesteld. In september 2022 zorgde OpenAI – een Amerikaans AI onderzoeks- en implementatiebedrijf – dat iedereen toegang kreeg tot DAll-E (AI-systeem dat realistische afbeeldingen en kunst kan maken op basis van een beschrijving in taal) en in december de veelbesproken chatbot ChatGTP. Deze technologische shift zal net als de komst van het internet een grote impact hebben op ons dagelijkse leven en daarmee ook op het bedrijfsleven. Hoog tijd voor cultuurmarketeers om de mogelijkheden van AI voor hun werkzaamheden te verkennen.

Wees niet bang voor AI, maar omarm het

De komst van ChatGTP roept bij sommige marketeers de vraag op wat het betekent voor de toekomst van hun werkzaamheden. Journalist, design thinker en docent van de Cultuurmarketing workshop ‘efficiënter werken met kunstmatige intelligentie’ Laurens Vreekamp snapt de twijfel, maar maakt duidelijk dat marketeers niet bang hoeven te zijn voor de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI: “Wanneer het gaat over taaltoepassingen zoals ChatGTP, is het belangrijk om te beseffen dat deze niet waarheidsgetrouw zijn en ook niet kunnen redeneren. Daarnaast is ChatGTP bijvoorbeeld ook niet aangesloten op het internet en heeft het momenteel informatie tot ongeveer 2021.”

Kunstmatige intelligentie moet daarom volgens Vreekamp vooral gezien worden als een assistent die je niet altijd kan vertrouwen, maar waar je wel iets van wil: “Je kan met AI powered tools creatief schrijven en inspiratie ophalen, maar als het gaat over nieuwsberichten, feiten of het herschrijven van een persbericht, dan gaat de tool er dingen bij verzinnen. Het is dus belangrijk om de uitkomsten van de tool altijd te blijven checken.”

AI heeft veelzijdige toepassingen voor diverse marketingwerkzaamheden

Kunstmatige intelligentie dient eigenlijk als hulpmiddel voor je werkzaamheden, aldus Vreekamp. “Je moet niet anders gaan werken door kunstmatige intelligentie. AI-toepassingen sluiten juist aan bij de manier waarop je werkt.” Het is volgens Vreekamp daarom goed om te onderzoeken welke AI-toepassingen er zijn, zodat je kan ontdekken welke hulpmiddelen jouw werkzaamheden als marketeer een hoop werk schelen.

Voor de hele keten van brainstorm tot finetuning van een creatief proces kunnen AI powered tools worden ingezet. Vreekamp: “Je kan AI-modellen gebruiken die al bestaan of zelf een model ontwikkelen dat hulp biedt bij een idee of opdracht. Denk hierbij aan tools zoals schrijven.ai om Nederlandse teksten te schrijven die inspiratie kunnen bieden voor je eigen content. Hierbij heb je tegenwoordig geen (technische) kennis van programmeren, statistiek of wiskunde meer voor nodig.”

Daarnaast kunnen AI tools helpen bij meer uitvoerende werkzaamheden op het gebied van beeld en tekst. Bij marketingonderzoek biedt AI bijvoorbeeld de mogelijkheid om snel te zoeken in grote bestanden zoals excel sheets, social berichten of pdf’s. Ook het monteren van content zoals video, audio of animatie en het redigeren van teksten wordt met de hulp van AI een stuk makkelijker. Vreekamp: “AI haalt blinde vlekken weg en kan je helpen bij de eindredactie. Denk hierbij aan het schrijven van genderneutrale teksten of het verwijderen van bepaalde woorden die je vaak onbewust gebruikt.”

Medialandschap maakt al gebruik van AI

Artificial intelligence wordt nog relatief weinig gebruikt in de culturele sector, aldus Vreekamp: “Het medialandschap is al een stukje verder, al is dat nu met name nog achter de schermen. NOS op 3 gebruikt bijvoorbeeld de text-to-videotool RunwayML voor hun greenscreen opties en VPRO tegenlicht maakt gebruik van AI om hun archief te ontsluiten. Ook kan kunstmatige intelligentie hulp bieden bij het toegankelijk maken van content. Omroep KRO NCRV heeft met de hulp van AI visuals gemaakt bij podcasts, zodat ook doven en slechthorende kinderen de podcast kunnen ‘bekijken’.”

Vodcast 'Toen was ik 12': een podcast met beeld van KRO NCRV Bekijk video

Verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie

Naast de voordelen die AI biedt, is het goed om je ook bewust te zijn van de nadelen. Denk hierbij aan privacy issues; hoe ga je bijvoorbeeld om met uitsluiting en transparantie van datagebruik? Vreekamp: “Artificiële intelligentie kan ook op een negatieve manier worden ingezet en daarom zal het altijd een kat en muis spel zijn. Om dat zoveel mogelijk tegen te gaan ligt de verantwoordelijkheid bij de platforms, de overheid, maar ook bij de makers en gebruikers zelf.”

Daarbij helpt het volgens Vreekamp als zoveel mogelijk mensen weten hoe makkelijk het is om AI powered tools te gebruiken: “Als je weet hoe het werkt, word je kritischer en zie je meer mogelijkheden. In plaats van bang, word je geïnformeerd kritisch. Dat werkt vaak al als een goed bestrijdingsmiddel.”

Wanneer je als marketeer gebruikmaakt van artificiële intelligentie voor marketinguitingen, adviseert Vreekamp om dit altijd te vermelden om verwarring en scepsis te voorkomen. “De algoritme-wet waarin onder andere staat dat je als organisatie transparant moet zijn over het gebruik van AI is in Europa nog niet van kracht -in China sinds maart 2022 wel- maar zal ook snel in Europa worden aangenomen.”

Wil je meer leren over artificiële intelligentie en in gesprek met Laurens Vreekamp en mede-cultuurmarketeers over de meerwaarde en valkuilen van AI? Wellicht is de workshop ‘efficiënter werken door kunstmatige intelligentie’ dan interessant voor jou. In deze nieuwe workshop van Cultuurmarketing leer je op verkennende wijze hoe je efficiënter te werk gaat en AI powered tools kan inzetten voor nieuwe creatieve inzichten.

 

Interessant voor anderen