Genomineerde Cultuurmarketing Awards: voordekunst

Maak kennis met Jelle Agema

22 mei 2019

Op 27 juni reiken we de Cultuurmarketing Awards uit aan de creatiefste, effectiefste en innovatiefste marketingcases van de culturele sector. In aanloop naar 27 juni stellen we alle genomineerden aan je voor. Deze keer: Jelle Agema van voordekunst.

Door de redactie

Fotografie

Jan Dirk van den Burg

 

Kun je iets meer vertellen over jezelf en de ingezonden case?

Voordekunst is een crowdfundingplatform dat makers van creatieve projecten helpt om publiek te bereiken en geld helpt ophalen. Binnen onze organisatie ben ik verantwoordelijk voor de marketing en daarbij hou ik me ook bezig met data-analyse. Ik kijk bijvoorbeeld waar er iets fout gaat op ons platform en wat we nog kunnen verbeteren. Bij deze case was het belangrijkste doel om mensen te laten weten dat voordekunst, ondanks de naam, niet alleen voor beeldende kunst is, maar ook voor andere disciplines als film, dans, zang en fotografie.

De slogan van de campagne is: ‘het past op voordekunst’. Die boodschap hebben we verspreid met een getargete crossmediale campagne. We hebben ons gefocust op tien steden met mini-documentaires als videoadvertenties, vrolijke buitenreclame en specifieke guerrilla-acties. Voor het selecteren van de tien steden hebben we gebruik gemaakt van onze database om zo deze advertenties, buitenreclame en andere acties goed te kunnen geotargetten. Het zijn steden waar ‘onze makers’ vandaan komen. In de video’s hebben we de makers die een succesvolle crowdfundingcampagne hebben opgezet via voordekunst aan het woord gelaten. Ze vertelden mooie en interessante verhalen met een open boodschap: wat je ook maakt, het past op voordekunst.

Waarom is jullie ingezonden case prijswaardig?

Wij hebben een heel ander doel dan de meeste culturele instellingen. Zij proberen (nieuwe) mensen naar binnen te halen of in aanraking te laten komen met kunst. Bij ons gaat het om een stap daarvoor: te zorgen dat die kunst gemaakt wordt. Wij proberen andere mensen te helpen hun creativiteit naar buiten te brengen.

Wat bij deze campagne fantastisch was om te merken, is dat de campagne meer bekendheid, makers uit alle disciplines en meer campagnes en donaties heeft opgeleverd. In deze periode kregen we 251.000 bezoeken op onze website. Dat waren er 10.000 meer dan in het jaar daarvoor in dezelfde week. Ook kregen we veel reacties op social media. Het aantal campagnes dat succesvol gecrowdfund is, steeg ook. In deze periode was dat 86% ten opzichte van 77% een jaar eerder en steeg het gedoneerde bedrag met bijna 30%. Dat gebeurt lang niet altijd met een campagne en daar zijn we erg trots op.

Niets missen?

We sturen iedere twee weken een nieuwsbrief met interviews, praktijkverhalen en de nieuwste vacatures. Schrijf je in, dan krijg jij ‘m ook.

Wat verwacht je van de uitreiking op 27 juni?

Ik kijk vooral uit naar het spreken van andere professionals binnen de kunst- en cultuursector. Ik ben benieuwd naar de cases van de andere genomineerden en hoe ze daarop gekomen zijn. Maar ook ben ik benieuwd naar de verhalen van de aanwezigen in de zaal! Ik vind het een eer dat ik zelf ook nog wat mag vertellen over wat wij hebben gedaan en vooral ook waarom we dat zo hebben aangepakt.

De Cultuurmarketing Awards 2019 zijn niet mogelijk zonder de bijdrage van onze partners die de culturele sector een warm hart toedragen. Wij danken Afdeling Cultuur, BranddoctorsBreda University of Applied Sciences, Centercom, Peppered en Ster & Cultuur voor hun bijdrage.

Awards 2019 logo's

Leuk voor je collega