Genomineerde Cultuurmarketing Awards: Drents Museum

Maak kennis met Paul Klarenbeek

4 jun 2019

Op 27 juni reiken we de Cultuurmarketing Awards uit aan de creatiefste, effectiefste en innovatiefste marketingcases van de culturele sector. In aanloop naar 27 juni stellen we alle genomineerden aan je voor. Deze keer: Paul Klarenbeek.

Door de redactie

Fotografie

Sake Elzinga en Edwin van Stenis

 

Kun je iets meer vertellen over de case en over jezelf?

Ik ben Paul Klarenbeek en vijf jaar werkzaam als Coördinator Marketing en Communicatie bij het Drents Museum. Hier geef ik met veel plezier leiding aan het team Marketing en Communicatie. Wat wij heel belangrijk vinden is gastvrijheid en daarbij stellen wij de bezoeker centraal. Eén van onze andere uitgangspunten is om unieke collecties naar Nederland te brengen, ook de tentoonstelling ‘Iran’ waarmee wij genomineerd zijn voor de Cultuurmarketing Awards was zo’n tentoonstelling.

‘Iran’ was echt een unieke tentoonstelling, omdat alle facetten klopten. Wij kregen een prachtige collectie te leen van het National Museum of Iran dat gevestigd is in Teheran, de hoofdstad van Iran. Dit is een unicum, omdat zij zelden objecten uitlenen. Een ander bijzonder aspect was de fantastische vormgeving die we gerealiseerd hebben voor de tentoonstelling. Deze was in Iraanse stijl, waardoor bezoekers zich waanden in de sfeer van het land. Daarnaast hebben we de tentoonstelling naar het nu getrokken. We hebben bijvoorbeeld bekende en minder bekende Iraniërs in Nederland geïnterviewd en hen gevraagd wat zij van hun cultuur vinden. Deze combinatie van geschiedenis en heden is goed samengekomen in de tentoonstelling. Met deze tentoonstelling hebben we een ander gezicht van het land kunnen laten zien. Dat hebben we ook benadrukt in onze campagne.

Onze doelstelling was om 80.000 bezoekers te trekken. In totaal zijn er 114.366 bezoekers geweest die de tentoonstelling ‘Iran’ met een gemiddelde van 8,9 hebben beoordeeld.

Drents Museum Iran

 

Waarom is deze case prijswaardig?

Naar mijn mening zaten de verschillende elementen van een marketingcampagne voor de tentoonstelling ‘Iran’ goed in elkaar. We hebben laten zien dat we op een creatieve en eigenzinnige manier de campagne wisten te matchen met de tentoonstelling. Met de campagne hebben we het gevoel weten te creëren dat je naar deze tentoonstelling geweest moet zijn, het werd echt een must-see. Een goede en doordachte combinatie van online en offline heeft daaraan bijgedragen, maar ook de nominatie voor de Global Fine Art Awards, de Oscars van de museumwereld. Hierdoor kreeg de tentoonstelling nog meer aandacht op het juiste moment.

Wat verwacht je van de uitreiking op 27 juni?

Ik vind het een eer dat we genomineerd zijn voor de Campagne Award. Ik ben weliswaar campagneleider van de tentoonstelling, maar we zijn met een heel team verantwoordelijk voor het succes. Met een relatief klein team en budget hebben wij veel bezoekers weten binnen te halen voor deze tentoonstelling en belangrijker nog: hen met een goed gevoel laten weggaan. Deze prestatie vind ik fantastisch voor het museum. Verder lijkt het me ontzettend leuk om alle andere verhalen te horen en presentaties te zien. Ik vind dit een heel goed initiatief om kennis te maken met de ideeën van anderen en daarvan te leren.

De Cultuurmarketing Awards 2019 zijn niet mogelijk zonder de bijdrage van onze partners die de culturele sector een warm hart toedragen. Wij danken Afdeling Cultuur, BranddoctorsBreda University of Applied Sciences, Centercom, Peppered en Ster & Cultuur voor hun bijdrage.

Awards 2019 logo's

 

Leuk voor je collega