Storytelling in diverse vormen en maten

Storytelling is volgens sommigen een modeterm, maar draait vooral om het bedrijven van marketing op een inhoudelijke basis. Met relevante content bind je de doelgroep aan zowel het aanbod als het merk. Storytelling is dus bij uitstek geschikt voor de cultuursector, waar het aanbod draait om verhalen. In dit artikel geven we een aantal inspirerende voorbeelden van storytelling in de communicatiestrategie van culturele instellingen.
Het Nationale Ballet vertelt het backstage verhaal
Als je denkt aan denk je aan geweldige dansers, prachtige kostuums en gelikte optredens. Bezoekers zien altijd het afgeronde product, maar wat komt er allemaal kijken bij de productie van een balletvoorstelling? Het Nationale Ballet laat dit verhaal zien op hun social media-kanalen waaronder , en .
Met videocontent deelt het Nationale Ballet het repetitieproces, de opbouw van het podium, de gedachten van de regisseur en protagonisten, het bloed, het zweet én de tranen. Allemaal om bezoekers een beeld te geven van de passie achter de voorstelling én om ze nieuwsgierig te maken naar het uiteindelijke product.
Het Van Gogh Museum wil het volledige verhaal centraal stellen
Het neemt niet de vaste collectie als uitgangspunt, maar de persoon Vincent van Gogh zelf. De missie van het museum is dan ook om mensen in aanraking te brengen met het leven én het werk van Vincent Van Gogh. Zijn emoties en verlangens zijn in de campagne ‘Ontmoet Vincent’ daarom steeds het begin van een verhaal waarin we worden meegenomen in het leven van Van Gogh en zijn ontwikkeling als kunstenaar.
De collectie dient ter illustratie van de worsteling en het gevoelsleven van Vincent van Gogh. Alle verhalen die onderdeel zijn van ‘Ontmoet Vincent’ bieden iedere keer weer een nieuwe ingang naar het leven en werk van Van Gogh en zijn tijdgenoten. Storytelling is één van de succesfactoren achter de populariteit van Van Gogh en het museum.
TivoliVredenburg brengt de artiest dichterbij
TivoliVredenburg heeft na hun veelbesproken fusie een bijzonder merk in handen dat de veelzijdigheid van de muzieksector goed laat zien. Deze veelzijdigheid wordt niet alleen uitgedrukt in het programma, maar zeker ook in de inzet van van storytelling.
Een goed voorbeeld hiervan is te zien op het YouTube kanaal van het poppodium, waar de rubrieken 1 minute till showtime, Cloud Sessions en My Favourite Live Artist de bezoeker dichter bij de artiest brengen. In deze video’s toont het muziekpaleis een artiest op een andere, meer intieme manier aan potentiële bezoekers. Hierdoor wordt het merk in een sympathiek daglicht gezet.
Aangenaam, dit is Trix en zij woont in Naturalis
Met de campagne ‘’ heeft Naturalis een mooi geïntegreerd verhaal verteld. Storytelling is een belangrijk onderdeel van het succes van deze campagne geweest, deze case werd dan ook bekroond met een .
Met de vondst van een topstuk is een groots verhaal gecreëerd. T. rex werd samen met haar fans gevonden, gekocht, opgegraven én naar Naturalis gebracht. De T. rex kreeg een eigen persoonlijkheid. Ze heet Trix, is een vrouw, ongeveer 30 jaar oud geworden en met een levensgeschiedenis. Het skelet is daarmee tot leven gebracht door heel bewust een ‘dino-klimaat’ te creëren. Dit heeft ervoor gezorgd dat iedereen Trix met eigen ogen wilde zien.
Zwolse theaters laat zien waarom
Waarom speelt nou juist deze voorstelling in het theater? Wat vindt de theaterprogrammeur eigenlijk van de thema’s in de voorstelling? En waarom heeft de regisseur gekozen voor die ene bijzondere plotwending?
Dit zijn vragen die Zwolse theaters beantwoordt. Makers, programmeurs, journalisten én bezoekers delen hun ideeën over het aanbod van de theaters in een blog op de website van Zwolse Theaters. Door deze combinatie van gecureerde content en peer reviews trekt het theater meer publiek naar de voorstellingen. Lees er meer over in .
