Maak kennis met Jeanette Verdonk (Museum Boijmans Van Beuningen)

24 mei 2017

In de aanloop naar de Cultuurmarketing Awards op 

Door redactie

15 juni stellen we de elf genomineerden voor de marketingprijs voor. Dit zijn de organisaties die kans maken op de Branddoctors Merk & Experience Award, de Centercom Campagne Award en de Publieksprijs als onderdeel van de Cultuurmarketing Awards 2017. Vandaag deel 4: een interview met Jeanette Verdonk van Museum Boijmans Van Beuningen. Met de case ‘Surrealisme proeven’ is het museum één van de zes genomineerde cases voor de Branddoctors Merk & Experience Award.

jeanette-verdonkJeanette Verdonk is haar loopbaan gestart bij het Rotterdams Dagblad. Vervolgens werkte zij bij horecaondernemers en deed zij voor typische Rotterdamse bedrijven de marketing, zoals Hotel New York, Watertaxi, de Euromast en het poppodium WATT. In 2008 is Verdonk aan de slag gegaan als senior marketeer bij Diergaarde Blijdorp. Sinds mei 2016 is ze senior marketeer bij Museum Boijmans Van Beuningen.

Kan je de case die jullie hebben ingediend kort introduceren?

Museum Boijmans Van Beuningen toont van 11 februari tot en met 28 mei 2017 de tentoonstelling ‘Gek van surrealisme’. Hierin wordt een overzicht van de roemruchtige kunstbeweging geëxposeerd met werken van kunstenaars als Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst. Om reuring te creëren in de campagne voor de tentoonstelling hebben we het event ‘Surrealisme proeven’ georganiseerd in samenwerking met vier bekende sterrenchefs uit Rotterdam (Erik van Loo, Mario Ridder, Fred Mustert en Gert Blom). De grootste inspiratiebron was het kookboek ‘Les diner des Gala’ dat is uitgebracht in 1973 door Salvador Dalí. Hij bewees al eerder dat voedsel en surrealisme perfect samen gaan met zijn extravagante dinerfeestjes.

Wat was voor jou de reden om deze case in te sturen?

In de museumwereld is dit beleving ten top. Normaliter wordt er in de museumsector kunst getoond, maar wij wilden het surrealisme ook letterlijk laten proeven. Door de feesten die Dalí vroeger gaf, kwamen wij op het idee om een soortgelijke ervaring aan te bieden in het museum. Het publiek werd opgeroepen surreëel gekleed te komen. Allereerst konden de gasten een exclusief avondbezoek brengen aan de tentoonstelling ‘Gek van surrealisme’, daarna konden ze aanschuiven in het Museumrestaurant om surrealisme te proeven. Tafels waren in stijl gedekt met onder meer surrealistische objecten uit de collectie. Op één avond vier sterrengerechten proeven geïnspireerd door Dalí is uniek.

Mensen willen dingen beleven en ervaren. Dat is eigenlijk nog een niche in de museumwereld. Wij hebben gekeken of zo’n concept aanslaat en het resultaat mag er wezen. We willen deze manier van marketing bedrijven graag delen met collega-marketeers.

boijmans-chefs

Wat fascineert jullie als organisatie momenteel het meeste in het vakgebied cultuurmarketing? En hoe spelen jullie hierop in?

Als marketingafdeling bestaan we pas één jaar en zijn we nog aan het experimenteren. We vragen ons af hoe we niet alleen vanuit de afdeling ‘communicatie’ kunnen denken, maar juist vanuit de doelgroep, en hoe we daarmee nieuwe doelgroepen kunnen aantrekken. Dat is iets wat heel erg speelt in deze sector. Ook is er een soort omslag gaande, waarbij je vanuit marketingperspectief een casus bedenkt die aanhaakt op de tentoonstelling en daardoor veel extra aandacht kan genereren.

Met deze case zagen we dat het mogelijk is om nieuwe doelgroepen via eten kennis te laten maken met het museum. Deze nieuwe groep mensen was goed voor maar liefst zestig procent van de aanwezigen. Ook zagen we dat het publiek dat op deze events af kwam jonger is dan onze reguliere bezoekers; er waren veel mensen van dertig tot veertig jaar aanwezig. Dit bewijst dat je door marketing en inhoudelijke aanhakers op bestaande tentoonstellingen een heleboel (nieuwe) mensen kan aanspreken.

Wat verwacht je van de uitreiking op 15 juni?

Ik heb de andere vijf cases bekeken en ik denk dat onze case uniek is. Wij hebben een marketingcase ingediend waarmee we nieuwe doelgroepen hebben aangetrokken en enorm veel aandacht hebben gerealiseerd voor de tentoonstelling. We zaten ook aan tafel bij De Wereld Draait Door met 1,6 miljoen kijkers. Daar zijn we heel trots op, we hopen natuurlijk dat we de Award gaan winnen! Ook ben ik zeer benieuwd naar de inspirerende verhalen van mijn collega-vakgenoten. Opvallend vind ik dat Rotterdam goed is vertegenwoordigd in deze categorie.

Op 27 juni 2019 vindt in TivoliVredenburg de derde editie plaats van de Cultuurmarketing Awards. Zelf een case insturen ter beoordeling door de vakjury kan van 1 t/m 31 maart. Ben je nu al geïnspireerd geraakt? Tip dan alvast een case waarvan je denkt dat hij een award verdient voor de beste culturele marketingcase.

Partners Cultuurmarketing Awards 2017