Sinds 2012 ben ik verantwoordelijk voor de marketing van het (LIFF). Ik studeerde ooit film aan de Universiteit van Amsterdam, maar na mijn afstuderen ben ik mij voor veel meer gaan interesseren dan film. Naast mijn werk voor het filmfestival, werk ik ook bij communicatiebureau Grotesk in Amsterdam. Ik maak daar campagnes voor allerlei soorten culturele instellingen: van musea tot uitgeverijen tot festivals.
Sinds ik begon in 2012, is het LIFF van een klein en lokaal festival uitgegroeid tot een redelijk belangrijke speler in de Nederlandse filmwereld. Het LIFF heeft een zeer eigen signatuur in vergelijking met de grote filmfestivals van Nederland; we nemen film serieus zonder snobistisch te worden en programmeren soms ludiek. Onze bezoekersaantallen groeien, en bezoekers komen van steeds verder naar Leiden toe.
Ondanks deze groei merkten we dat de landelijke media het festival vaak links lieten liggen. Daarom bedachten we Film Museum Leiden: een tijdelijk filmmuseum dat tentoonstelt wat door andere filmmusea wordt genegeerd. We kregen van de gemeente een gebouw toegewezen waar we een aantal maanden vooraf aan het festival tentoonstellingen hadden. Bij het kiezen van de tentoonstellingsonderwerpen, zochten we naar het soort films waar mensen in hun tienerjaren naar keken, welke hen verliefd lieten worden op het medium. Zo kwamen we automatisch op genres en acteurs waar weinig andere musea en festivals iets mee doen. De tentoonstellingen, met onderwerpen zoals actieheld Steven Seagal en ‘de 5 favoriete films van Nicolas Cage zelf’, leverden ons nationale media-aandacht op. Zo wisten we met het Film Museum Leiden voor het festival aandacht te genereren uit het hele land.
Omdat het Film Museum Leiden niet het festival verkoopt via een marketingtruc, maar het museum zelf de marketing is. Ons doel was om ons festivalmerk te laden buiten de festivalperiode. Daarvoor bedachten we geen programma waar we een campagne op los lieten, maar voegden inhoud toe aan wat wij doen met LIFF. Dat dit lukte met een inhoudelijk aanbod dat ook nog eens bijdroeg aan ons merk, was voor mij als marketeer fantastisch. Het lukte ons om te vertellen dat het festival inhoudelijk heel goed is, zonder het met ‘marketingpraat’ aan te dikken. Ik geloof dat het zelden gebeurt dat de match tussen inhoud en marketing zo perfect is.
Wat heeft bijgedragen aan het succes van deze case is dat allerlei partijen, nog voordat het museum opende, enthousiast aanhaakten. Zoals de gemeente die een pand ter beschikking stelde waar we een aantal maanden in mochten programmeren, maar ook de Leidse bioscopen die meehielpen. Dit zijn factoren die ervoor zorgden dat we het Film Museum met weinig budget konden realiseren en we buiten de periode van LIFF met succes aan ons merk bouwden.
Ik verwacht een heel leuk evenement met veel andere goede verhalen. Binnen de culturele sector is enorm veel talent aanwezig en er zijn veel fantastische en creatieve ideeën. Volgens mij is dat heel erg eigen aan onze sector, omdat er veel creatiever nagedacht moet worden dan bij veel andere branches. Of we de prijs nou winnen of niet, ik verwacht op 27 juni met een bak aan inspiratie terug naar Leiden te gaan.
De Cultuurmarketing Awards 2019 zijn niet mogelijk zonder de bijdrage van onze partners die de culturele sector een warm hart toedragen. Wij danken , , , , en voor hun bijdrage.