De case die ik 27 juni ga presenteren is ‘De Lange Tafel’. Dit project is ontstaan vanuit de wens om een theater te zijn voor iedereen. In de dagelijkse praktijk heeft mijn collega Carla Evers de verantwoordelijkheid voor zaken rondom De Lange Tafel. Zij zal op 27 juni samen met mij deze case presenteren. Ikzelf ben publiekswerker bij . Ik neem een centrale rol in binnen het theater om inclusief te zijn voor een breed publiek. Ik kijk naar het publiek van het theater en naar mijn omgeving om te registreren wat voor groepen ik zie en hoe we hen (beter) kunnen bereiken.
Het idee voor De Lange Tafel ontstond vanuit de wens om een inclusieve instelling te zijn voor een grote groep Eindhovenaren. We zagen dat het aantal eenpersoonshuishouden landelijk groeit en juist in Eindhoven neemt deze groep nog meer toe dan elders. Tegelijkertijd blijft bij ons het aantal ‘één-kaart-boekers’ al jaren constant. Er bestaan dus blijkbaar drempels om alleen naar het theater te gaan. Dit zette ons ertoe om te kijken hoe wij deze groep konden verwelkomen in ons theater. In eerste instantie richtten wij ons op de mensen waarvan we al wisten dat zij alleen het theater bezochten.
Dit was ons startpunt om ‘alleengaandvriendelijker’ te worden. Vervolgens keken we hoe we voor mensen die alleenstaand zijn en wel naar het theater wíllen, maar dat nog niet doen, het makkelijker kunnen maken om het theater alleen te bezoeken. Op De Lange Tafel staat vanzelfsprekend geen bord met ‘voor alleengaanden’. We brengen dit subtiel. Mensen die één kaartje kopen, laten we weten dat er een tafel is waar ze altijd mensen kunnen vinden voor een goed gesprek of om gewoon een kopje koffie samen te drinken. Het Parktheater wil een gevarieerd en inclusief publiek verwelkomen, dus we blijven zoeken naar een oplossing om de taboesfeer rondom alleengaanden weg te nemen om zo weer het theater voor iedereen in de stad te zijn.
Door De Lange Tafel is Parktheater Eindhoven een laagdrempelige instelling voor alleengaanden. Als ik De Lange Tafel bespreek met stakeholders en andere instellingen, reageren zij enthousiast en zijn ze zelf ook geïnteresseerd in een Lange Tafel voor hun instelling. Het concept is makkelijk uit te voeren, kost niet veel en kan toch binnen korte tijd een redelijk groot effect bereiken. Ik ben trots dat wij als theater dit project aangezwengeld hebben en daarmee ook de discussie rondom alleengaanden, alleenstaanden en ook eenzaamheid een nieuwe positieve dimensie meegeven. Deze mensen zijn niet zielig of excentriek, het zijn gewone mensen die ook deel uitmaken van onze maatschappij en participeren in het sociale leven. Bovendien vind ik deze case een mooi voorbeeld van een project dat inspeelt op de veranderingen in de omgeving om zo als theater weer nieuwe publieksgroepen te kunnen verwelkomen.
Moet ik hier een diplomatiek antwoord op geven of een eerlijk antwoord? Ik vind het heel leuk dat we genomineerd zijn en eigenlijk is onze deelname daarom al geslaagd voor mij. Maar, uiteindelijk is het natuurlijk ook heel leuk als het Parktheater wint. Om het winnen zelf, maar ook om erkenning te krijgen voor het werk dat we doen. Ik geloof dat we met De Lange Tafel een goede weg zijn ingeslagen en dat het project lokaal, regionaal en zelfs landelijk ook aansluiting vindt.
De Cultuurmarketing Awards 2019 zijn niet mogelijk zonder de bijdrage van onze partners die de culturele sector een warm hart toedragen. Wij danken , , , , en voor hun bijdrage.