Samen met mijn collega Joyce Lenssen ben ik verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij . Ik werk al twintig jaar als marketeer bij Toneelgroep Maastricht. Daarvoor heb ik bij andere theaters en gezelschappen gewerkt, dus ik zit nu ruim dertig jaar in het vak. In die dertig jaar heb ik mij bezig gehouden met alle
facetten van marketing: van affiches plakken tot nieuwsbrieven schrijven en van persrelaties onderhouden tot het ontwikkelen van campagnes. Ik word enthousiast van het betrekken van een zo groot mogelijk publiek voor een voorstelling. De huidige artistieke leiding van Toneelgroep Maastricht denkt vanaf het begin van het ontstaansproces van een voorstelling al mee over de publieksbenadering. Dat maakt mijn werk extra leuk om te doen.
De case die wij hebben ingediend, draait om de productie Emma, een voorstelling over de schoenfabriek Emma Safety Footwear uit Brunssum. De voorstelling is een uitstekend voorbeeld van onze inhoudelijke, strategische en vernieuwende samenwerkingen met lokale en regionale partners. Door samen te werken heeft Toneelgroep Maastricht ontdekt wat dit ons kan bieden: het vergroot het publieksbereik enorm en we versterken zowel in Limburg als in Nederland het merk van Toneelgroep Maastricht. Eerder maakten we bijvoorbeeld ook een voorstelling over Pinkpop, we hebben dus inmiddels veel ervaring met locatievoorstellingen met lokale thema’s.
Het initiatief voor de voorstelling Emma kwam van het Fonds voor Sociale Instellingen (FSI). Al honderd jaar lang verzorgen zij sociale en culturele activiteiten voor de (ex-)mijnwerkers uit Limburg. De schoenenfabriek Emma Safety Footwear, voorheen de Emma schoenfabriek, was een plek waar mijnwerkers werkten die door een arbeidsongeval niet meer konden werken in de mijn. De fabriek was de eerste sociale werkplaats van Nederland. Tegenwoordig is Emma Safety Footwear nog steeds een plek waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een baan krijgen. In 2018 is de fabriek verhuisd van Brunssum naar Kerkrade. De voorstelling Emma speelde zich af in de oude ontmantelde fabriek en ging over een werkdag in deze fabriek.
Emma is een community-voorstelling: in de voorstelling speelden de lokale fanfare, lokale gardedansersgroep en personeel uit de fabriek mee, uiteenlopend van de directeur tot aan mensen van de werkvloer. De voorstelling Emma was voor de schoenfabriek van meerwaarde doordat de verhuizing van de oude fabriek naar een nieuwe locatie een positief proces werd. Veel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt hebben moeite met veranderingen, maar doordat zij onderdeel uitmaakten van de voorstelling, zorgde de verhuizing juist voor versterking van de eensgezindheid.
Naast het community-aspect is de case ook prijswaardig vanwege de grote samenwerkingen met allerlei partners die Toneelgroep Maastricht opzette. We hadden niet alleen de FSI en Emma Safety Footwear als co-productiepartners, maar ook het Internationaal Theaterfestival Cultura Nova, waar Emma in première ging. Daarnaast werkten we ook nauw samen met IBA Parkstad en de pers. De pers was erg belangrijk voor ons, dus we betrokken hen al in een vroeg stadium. Vanwege het regionale thema van Emma is veel over ons geschreven en kregen we veel aandacht op L1. De medewerkers van de Emmafabriek gaven de persoptredens. Veel van al deze partners waren betrokken in het schrijfproces van het script van de voorstelling. Vanuit het marketingteam van Toneelgroep Maastricht zorgde ik voor een stroomlijning van de communicatie van al deze groepen.
Kortom, met de bijzondere coproductie Emma hebben we mensen recht in het hart geraakt en dat heeft bijgedragen aan de profilering en worteling van het gezelschap. Met onze succesvolle regioproducties op locatie verstevigen we het merk Toneelgroep Maastricht en bereiken we een nieuw publiek. Dit straalt ook uit op onze reguliere reisvoorstellingen in Nederland en België. In vier jaar tijd is ons bezoekersaantal gestegen van 19.500 in 2015 naar 80.000 in 2018. We zijn een aantrekkelijke partner geworden voor commerciële bedrijven en culturele partners om met ons te coproduceren. Getuige hiervan zijn de vele aanvragen voor toekomstige regionale, landelijke en internationale coproducties.
Samen met mijn collega Joyce Lenssen maak ik een mooie presentatie en ik hoop dat we vakgenoten kunnen inspireren met onze aanpak, die draait om verbindingen in de regio. Daarnaast ben ik ook erg benieuwd naar de andere cases van verschillende disciplines. Zelf zit ik dertig jaar in het vak, maar ik leer nog iedere dag bij en ik deze verwachting heb ik zeker ook voor 27 juni.
De Cultuurmarketing Awards 2019 zijn niet mogelijk zonder de bijdrage van onze partners die de culturele sector een warm hart toedragen. Wij danken , , , , en voor hun bijdrage.