Maak kennis met Susanne van Straaten (Naturalis)

22 mei 2017

In de aanloop naar de Cultuurmarketing Awards op 

Door redactie

15 juni stellen we de elf genomineerden voor de marketingprijs voor. Dit zijn de organisaties die kans maken op de Branddoctors Merk & Experience Award, de Centercom Campagne Award en de Publieksprijs als onderdeel van de Cultuurmarketing Awards 2017. Vandaag deel 3: een interview met Susanne van Straaten van Naturalis. Met de case ‘Heel Nederland in de ban van T.rex’ is Naturalis Biodiversity Center één van de vijf genomineerde cases voor de Centercom Campagne Award.

Susanne van Straaten NaturalisSusanne van Straaten is al ruim 10 jaar werkzaam bij Naturalis Biodiversity Center als communicatieadviseur. In 2016 en 2017 was ze projectleider communicatie van T. rex Trix, de Tyrannosaurus Rex die Naturalis in 2013 zelf vond, opgroef en naar Nederland haalde. Middels een zeer geslaagde campagne realiseerde Naturalis haar missie: heel Nederland in de ban van T. rex Trix. Inmiddels hebben ruim 275.000 bezoekers oog in oog gestaan met de 66 miljoen jaar oude T. rex.

Kan je iets meer vertellen over Naturalis en de ingezonden case?

Naturalis Biodiversity Center is een kenniscentrum over de natuur dat als doel heeft om het verhaal van de rijkdom van de natuur zo breed mogelijk bekend te maken. Naast een museum is Naturalis ook een archief met zo’n 42 miljoen natuurhistorische objecten in de collectie en een academisch onderzoeksinstituut voor toegepast, maatschappelijk relevant onderzoek.

In een natuurhistorisch museum met een indrukwekkende dinosauruscollectie mag de koning van de dinosaurussen, de Tyrannosaurus Rex, natuurlijk niet ontbreken. Daarom startte Naturalis in 2013 de zoektocht naar een T. rex. In Montana werd het zoeken uiteindelijk beloond: daar werd een uniek T. rex skelet gevonden. Drie jaar deden de experts van Naturalis over het opgraven en prepareren van het skelet voordat het naar Nederland gebracht kon worden. De opdracht voor ons marketingcommunicatieteam: “Heel Nederland in de ban van T. rex Trix”.

Wat was voor jou de reden om deze case in te sturen?

Met de campagne ‘Heel Nederland in de ban van T. rex’ hebben we een mooi geïntegreerd verhaal verteld. Storytelling is een belangrijk onderdeel van het succes van deze campagne. We hebben niet simpelweg een T. rex gekocht, maar we hebben haar zelf gezocht, gevonden, opgegraven én hierheen gebracht. De T. rex heeft ook een eigen persoonlijkheid gekregen. Ze heet Trix, is een vrouw en is ongeveer 30 jaar oud geworden. Aan haar botten is te zien dat ze een ruig leven heeft gehad. Vanuit de marketing- en communicatieafdeling zijn we met dit verhaal aan de slag gegaan: het skelet is tot leven gebracht.

Daarbij zijn we trots op het feit dat we een heel brede campagne neergezet hebben. De campagne is een combinatie van marketingcommunicatie en wetenschapscommunicatie. We hebben het wetenschappelijke verhaal achter Trix op een zo toegankelijk mogelijke manier aan het publiek gebracht. We merken dat de campagne een breed bereik heeft en alle facetten in zich draagt om verschillende groepen aan te spreken. Daarom hebben we de case ingestuurd voor de Cultuurmarketing Awards 2017. Ook intern leeft de campagne enorm. Ons hele bedrijf voelt zich verbonden met T. rex Trix en we zijn allemaal ontzettend trots op het resultaat.

Opgravingen T.Rex Naturalis
Montana 2013 – Leiden 2016

Waarom zouden jullie de Centercom Campagne Award moeten winnen?

Storytelling, samenwerken en lef tonen hebben bijgedragen aan een sterke campagne. De budgetten in de culturele sector zijn vaak niet groot, dus is het des te belangrijker om met slimme plannen te komen, samen te werken en out-of-the-box te denken. Zo hebben we een heel gevarieerde campagne neergezet die een groot bereik heeft gegenereerd.

Cultuurmarketing Awards NaturalisWe zijn heel bewust bezig geweest met het scheppen van een ‘dino-klimaat’. We wilden dat Nederland het gevoel zou krijgen ‘Er staat iets groots te gebeuren’. Dit hebben we onder andere gedaan door middel van de dinoplaatjes spaaractie bij Albert Heijn en een intocht in Leiden met veel T. rex fans en pers. Een guerrillacampagne door 5 grote steden van Nederland zorgde voor een enorm bereik op social media.

Cultuurmarketing Awards NaturalisWe hebben in iedere fase van de campagne goed gekeken naar wat we wilden bereiken en wie we daarbij konden betrekken om ons te helpen. We hebben nauw samengewerkt met Leiden Marketing en de gemeente Leiden. Onze banden met de stad zijn door de campagne sterk aangehaald, T. rex is een echte publiekstrekker. Verder hebben we samenwerkingen met KLM en NS gerealiseerd. Samen heb je veel meer slagkracht om iets te bereiken, dat is in deze campagne heel duidelijk naar voren gekomen.

Wat fascineert jullie als organisatie momenteel het meeste in het vakgebied cultuurmarketing? En hoe spelen jullie hierop in?

Cultuurmarketing Awards NaturalisMet deze campagne hebben we voor het eerst een online community opgezet. Via een website en social media kunnen dino-fans hun eigen vragen stellen aan zowel Anne Schulp, onze kennisexpert, als Freek Vonk, het boegbeeld van de campagne. We hebben hierbij goed gekeken hoe andere organisaties dit gedaan hebben. De online community en e-ticketing zijn namelijk facetten die we nog verder willen ontwikkelen. We zijn bezig met het opzetten van een mooie database aan gegevens en adressen die we ook vast willen houden en uit willen breiden voor de toekomst. Ons doel is om een corporate community op te bouwen, als museum hebben we veel meer interessante onderwerpen die raken aan de natuurhistorische beleving.

Wat verwacht je van de uitreiking op 15 juni?

Het zal een heel inspirerende dag worden vol mooie cases van onze marketingcollega’s. De campagnes van de concurrentie zien er goed uit, maar we gaan natuurlijk voor de winst! We hebben er hartstikke veel zin in en hopen dat het enthousiasme dat wij in de campagne hebben gestopt en intern hebben weten te creëren ook op de zaal over gebracht wordt. Ook vinden we het leuk dat er een Leidse collega genomineerd is: zo komt Leiden goed op de kaart te staan.

Op 27 juni 2019 vindt in TivoliVredenburg de derde editie plaats van de Cultuurmarketing Awards. Zelf een case insturen ter beoordeling door de vakjury kan van 1 t/m 31 maart. Ben je nu al geïnspireerd geraakt? Tip dan alvast een case waarvan je denkt dat hij een award verdient voor de beste culturele marketingcase.

Partners Cultuurmarketing Awards 2017