Sterke daling aantal instellingen en inkomsten in de cultuursector

16 dec 2015

Het aantal culturele instellingen is sinds 2005 sterk gedaald. Ook zijn de inkomsten in de cultuursector in vergelijking tot 2005 teruggelopen. Dat blijkt uit de update van de Cultuurindex Nederland die 15 december werd gepubliceerd.

Door redactie

De economische crisis en overheidsbezuinigingen hebben roet in het eten van veel culturele instellingen gegooid. Sponsors, loterijen en particuliere fondsen konden de subsidiekortingen niet in zijn geheel opvangen: private bijdragen aan de culturele sector daalden tussen 2011 en 2013 namelijk met 19%.

Ook niet-gesubsidieerde instellingen verdwenen

Zowel gesubsidieerde als niet-gesubsidieerde instellingen en organisaties konden daardoor niet blijven bestaan. Het gaat om forse dalingen: zo waren er in 2013 181 minder openbare bibliotheekorganisaties (-53%), 551 minder cd-winkels (-65%) en 82 minder centra voor de kunsten (-35%).

Gunstige cijfers voor erfgoedsector en bioscopen

De erfgoedsector en de bioscopen maakten tussen 2005 en 2013 wel een groei door. De bezoekersaantallen van musea namen met 35% toe en door de bouw van moderne bioscopen met veel zalen kon die sector op 50% meer bezoekers rekenen. De groei geldt echter alleen voor de grote musea en bioscopen, die hun inkomsten substantieel zagen stijgen. De kleinere instellingen in die branche moesten juist inleveren.

Minder inkomsten in de cultuursector

Ook de inkomsten van de culturele sector zijn gedaald. In het verlengde van de afname van het aantal cd-winkels zijn er ten opzichte van 2005 54% minder cd’s en 44% minder dvd’s verkocht in 2013. Ook is de boekverkoop sinds 2006 met 14% afgenomen. Downloaden en streamen hebben cultuurconsumptie via een fysiek product grotendeels overgenomen.

Sterke daling aantal instellingen en inkomsten in de cultuursector
Bron: www.cultuurindex.nl Cultuurindex Nederland Boekmanstichting Herengracht 415 Amsterdam

Meer informatie over de update ‘De Staat van Cultuur 2’ vind je op de website van Cultuurindex Nederland.