Hoe het Eindhoven Museum IKEA naar de Vikingen haalde

Eindhoven Museum en IKEA Eindhoven werken samen om lokale geschiedenis te presenteren, gericht op gezinnen en geïnspireerd door de Vikingtijd. De samenwerking versterkt de band met het publiek en toont IKEA’s lokale betrokkenheid.

Door MEST

Dit artikel verscheen eerder op mestmag.nl. De auteur van dit artikel is Maartje Vos-Swinkels, cultureel ondernemer. MEST is er voor iedereen die werkt in de culturele sector. Iedere vrijdag verstuurt MEST een nieuwsbrief met het culturele nieuws uit Nederland (en Brabant) gratis op een rijtje.
Fotografie

Mest Magazine

Hoe wist Eindhoven Museum een wereldspeler als IKEA te strikken voor VIKEA, een project over Scandinaviërs uit het verleden? Maartje interviewde namens Mestmag.nl Rob Werkman, Store Manager IKEA Eindhoven en Angela Tops, Hoofd Promotie Eindhoven Museum over deze bijzondere samenwerking. Het project resulteert onder andere in de EMobiel op het terrein van IKEA Eindhoven.

Hoe is de samenwerking voor dit project tot stand gekomen?

Angela: Het idee kwam vanuit Eindhoven Museum, meer specifiek: vanuit het Hoofd Presentatie Bas van Lingen. Wij willen met bijzondere partners op onverwachte plaatsen de Eindhovense geschiedenis op een verfrissende manier tonen.

Rob: Eindhoven Museum stuurde ons een mail met voorbeelden van eerdere projecten met de EMobiel en het doel van deze projecten, namelijk het dichter bij de mensen komen en een nieuw publiek bereiken. Het idee sprak ons erg aan, en we zijn in gesprek gegaan om te zien hoe wij dit project voor elkaar konden krijgen. Voor ons was de relevantie van het project een belangrijke voorwaarde om onze ondersteuning aan te bieden.

Een moeder maakt een foto van haar zoon in een vikingskostuum

“Ook al is IKEA een groot bedrijf, iedere vestiging is onderdeel van de maatschappij en wij willen de markt graag lokaal benaderen. Dit project was voor ons een kans om onze betrokkenheid met de regio Eindhoven te laten zien.” (Rob Werkman – Store Manager IKEA Eindhoven)

Angela: Eindhoven Museum en IKEA hebben best wat overeenkomsten. Zo stellen we beiden mens en natuur centraal en richten we ons op gezinnen met kinderen. Daarnaast is vlak bij IKEA Eindhoven enkele jaren geleden de zogenaamde Adellijke Hoeve opgegraven. Dit is een van de prominentste reconstructies in ons museum en één van de weinige reconstructies in Nederland van die periode. De Adellijke Hoeve is een reconstructie van een hoeve uit de 10e eeuw, grof gezegd het einde van de Vikingtijd. De Vikingen komen (deels), net zoals IKEA, uit Zweden.

“In de ‘Vikingtijd’ waren veel meubels demontabel. Vaak gingen meubels generaties mee, en was het handig dat de meubels uit elkaar gehaald konden worden, zodat het makkelijker te vervoeren was. De IKEA meubelen zijn ook demontabel, sterker nog: het hele IKEA concept draait om functionaliteit. Maar ook om design, iets waar de mensen uit de Vikingtijd ook veel waarde aan hechtten.” (Angela Tops – Hoofd Promotie Eindhoven Museum)

Een door vikingen geïnspireerd IKEA-bed