Cultuurfonds zet campagne op

Publiek is bezorgd, maar doneert weinig

#Development
31 aug 2020

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de cultuursector. Toch is de financiële steun voor de culturele sector beperkt, ook vanuit het publiek zelf. Om die reden start het Prins Bernhard Cultuurfonds met een actie om geld op te halen.

Fotografie

Floris Heuer

Nederlanders vinden cultuur belangrijk voor de maatschappij. Dit geldt voor vrijwel alle lagen van de bevolking. Zonder cultuur zou de wereld saai en leeg zijn, antwoordden veel respondenten op de vraag wat een wereld zonder cultuur voor hen betekent. Dat staat in het onderzoek ‘Cultuur in Nederland’ dat het Prins Bernhard Cultuurfonds openbaar heeft gemaakt.

Ook de directe gevolgen van de crisis zijn onderzocht. Het bezoek aan een festival, theater en/of bioscoop werden tijdens de crisis het meest gemist. Gezelligheid, het samen met anderen genieten en de ontspanning werden qua beleving van cultuur het meest gemist. Om het gemis te doen verzachten, heeft een derde van de Nederlanders op alternatieve manieren toegang tot cultuur gezocht. Het online huren van een film (20%) of online bezoeken van een voorstelling (10%), zijn hierbij de meest voorkomende activiteiten.