"Festivalbezoekers verspreiden zich steeds meer over het land."

Wel meer festivals, maar minder bezoekaantallen

#Onderzoek
13 sep 2018

Wederom is in 2017 het aantal festivals in Nederland gestegen. Toch is het opmerkelijk dat bij gratis festivals de bezoekaantallen teruglopen. Entreeheffende festival zien juist een stijging in het aantal bezoekers. 

Door de redactie

Fotografie

VVEM & Wendy Wei

Met haar festivalmonitor, waarbij enkel wordt gekeken naar kunst- en cultuurfestivals met meer dan drieduizend bezoeken, duidt VVEM veranderingen binnen de Nederlandse festivalmarkt. Uit de jaarlijkse festivalmonitor van de VVEM blijkt dat het aantal festivals is gegroeid tot een totaal aantal van 954. Daarentegen is het totaal aantal festivalbezoeken van vorig jaar lichtelijk teruggelopen: 26,6 miljoen bezoeken in 2017 tegenover 26,7 miljoen in 2016.

Wat betreft de spreiding van de festivals is in 2017 een opvallende verandering te zien. Zoals voorgaande jaren vonden in provincies Noord- en Zuid-Holland de meeste festivals plaats, waarbij Amsterdam nog steeds festivalstad nummer 1 is. Ondanks dat beide provincies in 2017 een lichte stijging in het aantal festivals lieten zien, noteerden Zuid- en Noord-Holland voor het eerst in jaren lagere bezoekaantallen. De bezoekaantallen van festivals in provincies zoals Limburg, Noord-Brabant en Utrecht namen daarentegen wel toe. VVEM constateert hierbij dat festivalbezoekers zich steeds meer over het land verspreiden. In die lijn past ook de daling van het aantal bezoeken in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.